• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osniva se novi - Rukometni savez u BiH!?

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Umjesto Rukometnog saveza BiH ubuduće bi bh. rukomet trebao da vodi „Rukometni savez u BiH“. Čelnici RSBiH problem sa njegovom nezakonitom registracijom planiraju da riješe osnivanjem novog saveza.

 Osniva se novi - Rukometni savez u BiH!? Izvor: MONDO

Problem sa nezakonitom registracijom RSBiH zbog kojeg, između ostalog, on  ne može da prima sredstva iz državnog budžeta, aktuelizovan je kontrolom i nalogom ispekcije Poreske uprave FBiH da RSBIH prema kojem mora da otkloni sve nepravilnosti do 18. decembra.

Najveća nepravilnost je ta što Rukometni savez BiH, koji je osnovan 2002. godine,  nikada nije upisan u registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH.

Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić rekao je da će Savez ispoštovati odluku inspekcije i preregistrovati se nakon što dobije saglasnost i dokumentaciju iz Rukometnog saveza RS, Rukometnog saveza Herceg Bosne, te klubova članica iz FBiH.

Preregistracija RSBiH, međutim, neće biti samo formalnost, niti će RSBiH mijenjati svoj statut, već je planirano da se osnuje potpuno novi savez sa novim Statutom, čiji prijedlog je već dostavljen članicama RSBiH – RSRS, RSHB i RSBIH, saznaje MONDO.

Njegovim osnivanjem krovni savez bh. rukometa više se neće zvati Rukometni savez BiH.

Prema novom prijedlogu Statuta, koji je u posjedu MONDA, osniva se novi savez koji će nositi naziv „RUKOMETNI SAVEZ U BOSNI I HERCEGOVINI“ i on bi trebao biti osnovan u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, a ne Zakonom o sportu.

Razlog je taj što prema Zakonu o sportu BiH krovni savezi na nivou BiH se osnivaju udruživanjem entitetskih sportskih saveza.

S obzirom da Rukometni savez FBiH ne postoji, pa ni mogućnost ujedinjavanja sa postojećim Rukometnim savezom RS, sadašnji čelnici RSBiH odlučili su da novi savez bude osnovan u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama BiH, praktično kao udruženje građana, te stoga i nosi izmijenjeni naziv „Rukometni savez u BiH“.

Potpuno je jasno da se radi o novom pravnom licu, koje je kako je navedeno u prijedlogu statuta osnovano „Odlukom o osnivanju  na Osnivačkoj skupštini Saveza“.

Tačan datum osnivanja u prijedlogu novog Statuta, logično, nije naveden jer skupština nije održana međutim, interesantno je da jeste naveden mjesec - oktobar 2016.

Izvor: MONDO

Predsjednik RSBiH Zdravko Miličević navodi da osnivanje novog saveza neće imati posljedica po klubove jer su oni već članovi matičnih saveza.

"Naši klubovi iz RS registrovani su u Rukometnom savezu RS, mi se bukvalno udružujemo u taj savez. Ostali  klubovi su u njihovim savezima, tu nema problema“, naveo je Miličević.

U prvi mah Miličević je kritikovao naziv „Rukometni savez u BiH“, kojim bi rukomet postao prvi sport u kojem krovni savez na nivou BiH ima odrednicu „ … u Bosni i Hercegovini“ a ne „ … Bosne i Hercegovine“

"To je smiješno, zašto bi stajalo 'u Bosni i Hercegovini'? I dosad smo imali Rukometni savez Bosne i Hercegovine tako će biti i ubuduće. Nijedan savez to nema, ni u fudbalskom ne piše u BiH“ , rekao je Miličević, ali onda dodao:

"Moramo mi to dobro pročitati i pretresti, pa da vidimo šta je to. Ako to nama daje neke pogodnosti  da se tako zove, onda dobro, ako je u interesu Republike Srpske. Ako nije onda ne možemo da prihvatimo“.

Predsjednik RK Sloga, Vojislav Rađa, međutim, tvrdi da će registrovanje novog saveza imati posljedice, kako po klubove, tako i po bh. kuću rukometa.

"Mi imamo Rukometni savez BiH koji je osnovan 24. avgusta 2002. godine i taj savez bi trebalo da i dalje bude naš savez. Ovo što oni prave to je novi savez. Naravno da će to imati posljedice po klubove. Klubovi iz RS jesu registrovani u RS, ali su svi ugovori sa igračima ovjereni u Sarajevu od strane RSBiH. Ni Derventa, ni Borac, ni Sloga, ni Prijedor ne registruju svoje igrače u savezu u Banjaluci, već u Sarajevu. Kako će ti ugovori koji su ovjereni od RSBiH biti važeći ako sada imamo novi savez 'RS u BiH'? To su dva različita pravna lica“ ističe Rađa.

On dovodi u pitanje i priznanje novog saveza u međunarodnim, ali i domaćim organizacijama i institucijama.

"Taj novi savez ne može biti potvrdu da je krovni savez od Ministarstva civilnih poslova BiH jer nije osnovan po Zakonu o sportu i nije sastavljen od entitetskih saveza. On ne može biti automatski biti priznat ni od EHF, ni od IHF-a, odnosno  sad je pitanje da li on treba sada ponovo da traži da bude primljen u članstvo? Jer on nije pravni nasljednik RSBiH“, rekao je Rađa.

U prijedlogu Statuta „Rukometnog saveza u BiH“ je nekoliko izmjena u odnosu na važeći Statut RSBiH, a između ostalog je i član po kojem odluke o spajanju, podjelu ili prestanku rada saveza Skupština donosi dvotrećinskom većinom glasova, dok su se dosad sve odluke donosile 4/5 većinom.

To bi prema riječima Miličevića trebalo biti izmijenjeno.

„Unijećemo odrednicu da se ne mogu donijeti odluke ako jedna od osnivača nije za nju“, istakao je on.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Postoji još nekoliko novina u predloženom Statutu, pa i nelogičnosti, kao što su odredbe vezane za nadležnost Skupštine prema kojima Skupština „donosi odluke o sistemu takmičenja na nivou BiH i nižim nivoima“, te „odlučuje o visini i načinu plaćanja kotizacije i članarine“ .

Ovakve odluke su uvijek bile u nadležnosti Izvršnog odbora saveza ili takmičarske komisije, što je slučaj i u drugim sportskim savezima, pa je za očekivati da predloženi prijedlog Statuta do donošenja pretrpi brojne izmjene.

"U ponedjeljak ćemo imati sjednicu Upravnog odbora Rukometnog saveza RS i odrediti se o ovim pitanjima, a 10. decembra i skupštinu gdje ćemo definisati naše stavove u vezi sa savezon na nivou BiH. Nisam još pravio detaljna poređenja oba statuta, mi ćemo imati UO i raspravljaćemo o tome, a onda i skupštinu“, rekao je Miličević.

Rađa, međutim, izražava zabrinutost što će se o ovim bitnim pitanjima odlučivati bez predstavnika najvećih klubova iz RS – Borca i Sloge.

"U upravnom odboru Rukometnog saveza RS nema predstavnika Borca i Sloge koji su izbačeni na posljednjoj skupštini. U njemu su predstavnici RK Brod koji je ugašen, RK Teslić koji je ugašen, a nema ni Sloge ni Borca, a nema čak ni predstavnika Regionalnih saveza Banjaluke i Doboja, iako se radi o dva najjača saveza u RS“, istakao je Rađa.

Termin održavanja Osnivačke skupštine Rukometnog saveza u BiH nije poznato, ali je sigurno da će biti održan u roku od 15 dana, s obzirom da je Rukometnom savezu BiH ostavljen rok do 18. decembra da riješi problem sa registracijom.

Vrlo upitno je i da li će se na njoj pojaviti svih 105 delegata koliko je predviđeno, s obzirom da je u posljednjih 14 godina samo tri puta ispunjen kvorum za održavanje sjednice Skupštine RSBiH.

Prema najavama iz RSBiH postoji prijedlog da taj broj bude manji i prema dogovoru koji zajedno odrede RSBiH, RSRS i RS HG, ali bi to u jednu ruku dovelo u pitanje njen legitimitet, s obzirom da se radi o osnivačkoj skupštini i donošenju najvažnijeg akta – Statuta.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC