• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO tema: Ex-Yu liga je tu, a mali nek se bune!

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori mondo.me

Regionalna fudbalska liga je neminovnost i, otkrili su nam sagovornici da bi mogla da počne na jesen. A, mali? "Mali hoće da igraju, a nemaju ni teren. Ne može", kaže Kosanović za Mondo.

 MONDO tema: Ex-Yu liga je tu, a mali nek se bune! Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

/redakcije Mondo.rs, Mondo.ba i Mondo.me/

Listanje stranica online medija s prostora bivše Jugoslavije, i treći dan posle tiho zakazanog a glasno održanog sastanka u Zagrebu, navodi i prosečno informisanog čitaoca na pomisao da je regionalna fudbalska liga dogovorena stvar koja čeka zvaničnu promociju u Nionu.

Uprkos tome što se i stavovi redakcija u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Podgorici, Skoplju i ostalim fudbalskim gradovima nekadašnje države, razlikuju u meri u kojoj se razlikuju i stavovi klubova iz tih centara.

MONDO je u sredu objavio tekst ne samo o pozadini cele priče, već i komentare čelnika gotovo svih klubova čija se imena pominju kada se govori o učesnicima, za sada, eksperimentalnog projekta – regionalne lige za starije pionire i pionirke, odnosno kadete i kadetkinje.

Samo oko jedne stvari složile su se i kolege, novinari, kao i sportski radnici na ovim prostorima – sve je to priprema za nešto što će neminovno doći do 2021. kada bi UEFA Liga šampiona, ona prava, za seniore, trebalo da bude smanjena na 24 učesnika sa 16 garantovanih mesta za Engleze, Špance, Italijane i Nemce, dok će se ostalih 50-ak zemalja boriti za osam nazovimo ih "specijalnih pozivnica".

EVROPA SE MENJA, A MI SMO "ZAMORČIĆI"



Regionalne lige, ne samo ova sa obrisima SFRJ, već i skandinavska, baltička, srednje-evropska, "sovjetska", itd, trebalo bi da "placebo" efektom da izleče hronične fudbalske bolesnike, koji boluju od besparice i još nekih (ne)izlečivih bolesti, a uz to imaju i sado-mazohističku potrebu da se takmiče s najboljima i najbogatijima po cenu da ih razvlače po terenu.

Drugim rečima, Slovenac u visokom društvu, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, razmišlja na koji način da ostatku Evrope, i onima koji su glasali za njega nedavnom u ispraćaju Mišela Platinija na fudbalsku robiju, obezbedi evro-kupove koji to zapravo nisu.

Pre odluke o tome da li će Srbi na jug, a Hrvati na sever, regionalna liga mlađih kategorija trebalo bi ljudima iz Niona da pruži, ili bar pokuša da pruži odgovor na pitanje može li 25 godina pod zemljom zakopano fudbalsko-nogometno rivalstvo da oživi i da li će iz kovčega izaći biće koje liči na "veliku četvorku" (Zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo) ili "veliku trojku" (Milošević, Tuđman, Izetbegović).

Tek tada, biće odlučeno da li će se Mađari pridružiti "Jugoslovenima" ili će Hrvati igrati sa Austrijancima, Slovacima, Česima, Mađarima i Slovencima, a Srbi sa Crnogorcima, Grcima, Bugarima, Rumunima, Albancima i Turcima, gde je pretpostavka da bi i takozvano Kosovo bilo neizbežno.

U slučaju nove podele uveliko nepostojeće države, otvoreno je i pitanje u kojoj od dve regije bi se našla Bosna i Hercegovina.

U ZAGREBU KAO DA SU VIDELI MEDVEDA



Zašto sve ovo pišemo kao uvod u seriju razgovora koje su Mondo redakcije u Beogradu, Banjaluci i Podgorici obavile sa čelnicima regionalnih fudbalskih saveza? Ne samo kao objašnjenje pozadine cele priče, gde bi klinci poslužili kao neka vrsta "zamorčića", već i kao dokaz da skeptici verovatno greše kada kažu da "od toga nema ništa" i da je sve "mlaćenje praznom slamom".

Dakle – klubovi su podeljeni, ali šta kažu u savezima, koji bi trebalo da sprovedu eventualnu odluku UEFA u delo? Svi prisutni u Zagrebu, a nije izostao niko iz ex-Yu društva, načelno su se složili sa idejom i poručili da će razgovori biti nastavljeni. Mondo je u sredu objavio da će naredni sastanak biti održan već 30. januara 2017. godine, u čemu se takođe prepoznaje ozbiljnost cele priče, jer...

Od prvog sastanka na ovu temu, održanog u Ljubljani 29. januara 2015, do drugog okupljanja u Zagrebu 5. decembra 2016, prošlo je 677 dana odnosno godina, deset meseci i sedam dana. Od drugog do trećeg proći će, najverovatnije, 57 dana odnosno mesec i 26 dana, a treba dodati i da je Čeferin najavio posetu Zagrebu za 20. decembar ove godine, gradu u kom ima dvojicu bliskih saradnika – Davora Šukera, predsednika HNS i člana Izvršnog odbora UEFA (najmoćnije kancelarije u Nionu), kao i idejnog tvorca projekta zvanog regionalna liga za mlađe kategorije, Romea Jozaka, tehničkog direktora HNS i člana Komiteta UEFA za razvoj i tehničku podršku, u kojoj su i Dušan Savić ispred FSS, odnosno Dušan Bajević ispred FSBIH.

"Na sastanku u Zagrebu razmenjivali smo mišljenja i razmatrali potencijale lige. Dosta toga je stavljeno na sto, a opšti zaključak je da bi regionalno takmičenje mlađih kategorija predstavljalo dobit za sve. Igrači bi sticali iskustvo, klubovima i savezima bi se otvorio prostor za saradnju sa novim sponzorima...", rekao je za Mondo Mitar Mrkela, koordinator mlađih kategorija FSS, koji je naš predstavnik u izradi ovog revolucionarnog projekta.

"Do idućeg sastanka slede konsultacije u matičnim savezima, pa ćemo svi doći sa više detalja i konkretnih stvari za razgovor. Trebalo bi i da se definiše koji uzrast će se takmičiti i po kom sistemu", rekao je Mrkela i tako, indirektno, demantovao medijske napise o tome da će igrati U14 i U16 kategorije, da će liga brojati 12 i 14 timova, pa čak i ko će učestvovati.

Zvaničan stav ili bar izjavu iz Hrvatskog nogometnog saveza tokom prethodna tri dana nisu dobile ni kolege iz Zagreba, pa nismo uspeli ni mi, ali nam je plastično objašnjeno zbog čega je tako. Za razliku od srpske fudbalske scene, gde navijači znatno burnije reaguju na događaje vezane za Crvenu zvezdu i Partizan, čiji su čelnici utoliko hronično uzdržani i neobavešteni ukoliko je tema škakljiva, u Hrvatskoj je drugačije.

HNS ima velikih problema sa navijačima na utakmicama reprezentacije, rat s splitskom Torcidom traje godinama i sve je radikalniji, pa je Šukerova procena da bi svi u toj organizaciji trebalo da se ponašaju kao da su videli medveda – da se prave mrtvi i dišu što tiše. Embargo na izjave iz HNS doveo je i do toga da su i vodeći hrvatski klubovi uglavnom bez zvaničnog stava o ovom projektu, mada je Hajduk uveliko poručio da je "protiv bilo kakvog oživljavanja Jugoslavije".

"NE OPET NA TAJ BALKAN"

Azra
Izvor: YouTube



Ali, u Zagrebu se moglo pronaći nešto drugo...

"Čeferin dolazi u posetu nogometnom lideru regije. Naravno da će huliganizam biti tema, ali i infrastruktura. Novac je UEFA već dala, za gradnju kampa dobili smo deset miliona evra. Predsednik će pokušati da pojasni skicu novog sistema takmičenja UEFA, a dolazi i po kadrovska pojačanja za Nion. Aleksandar Čeferin je naš prijatelj, za vreme izbora je imao našu čvrstu podršku", rekao je neimenovani službenik HNS, a prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Pored Šukera i Jozaka, Hrvatska među fudbalskim moćnicima ima i Zvonimira Bobana, ličnog savetnika predsednika FIFA, Infantina, mada treba primetiti da srpska strana nije inferiorna, jer je, pored Savića, na uticajnom mestu u UEFA i bivši gensek FSS, Zoran Laković, a da će Dejan Stanković za nekoliko dana i zvanično biti imenovan u ličnog savetnika predsednika UEFA, Čeferina.

Iako svi oni nisu dovoljno jaki da se suprotstave interesima "G14", odnosno "G18" grupe (Real, Barselona, Junajted, Liverpul, Inter, Juventus, Milan, Marsej, PSŽ, Bajern, Dortmund, Porto, Ajaks, PSV + naknadno učlanjeni Arsenal, Leverkuzen, Lion i Valensija), dobro je znati da se reforma evro-kupova neće odvijati bez ikakvog uticaja, ili bar prisustva, ljudi s ovih prostora.

U svemu, zanimljiv je i stav kolumniste zagrebačkog "Jutarnjeg lista" Tomislava Židaka, koji priznaje da je regionalna liga neminovnost, ali joj se ne raduje...

"Njihova odgovornost je velika, njihov glas je značajan i nadam se da nas neće gurnuti natrag na brdoviti Balkan", veli Židak, s kojim smo 2012. bili na kafi, obraćajući se Bobanu, Šukeru i Jozaku.

KAD NE MOGU SENIORI (a, mogu kad iz UEFA izvuče u kvalifikacijama?), 'AJDE ONDA DECA

Izvor: MN PRESS


Crnogorci, recimo, nemaju ništa protiv...

"Ništa konkretno još nije dogovoreno, a novi sastanak bit će održan 30. januara poslije čega ćemo znati nešto konkretnije. Ženska liga je sporna, jer nije razvijena u svim klubovima", kaže za Mondo zamenik generalnog sekretara FS CG, zadužen za mlađe kategorije, Žarko Vukčević.

On smatra da bi, ako savezi i UEFA uspeju da organiuzuju tu ligu, ona bila dobra za sve, ali navodi da je i dalje neizvesno kako bi ona bila definisana, organizovana, pa i finansirana. Da li bi bili "pozivani klubovi sa najslavnijom istorijom", što bi bila želja navijača u smislu nekadašnjih rivaliteta, ili bi "prjednost dobili trenutno najbolji u mlađim kategorijama", što svakako odgovara principima UEFA, organizacije koja nije plakala na sahranama nekih mitskih klubova iz prošlih vremena.

Šta kažu u Bosni i Hercegovini?

Direktor sektora za takmičenje pri Fudbalskom savezu BiH Elmir Pilav, koji je prisustvovao sastanku u Zagrebu, potvrdio je da je postignut načelan sporazum o formiranju regionalne lige, ali da je pred savezima još dug put do odigravanja utakmica.

"Mogu reći da su predstavnici svih saveza iz bivše Jugoslavije i Mađarske dali pozitivna mišljenja o formiranju regionalnog takmičenjima u kategorijama omladinaca i ženskog fudbala. Dogovoreno je da naredni sastanak bude održan do kraja januara 2017. godine, a poslije toga, svoju saglasnost o učešću moraju da daju svi Izvršni odbori sedam Saveza i, na kraju, i Evropska fudbalska unija", kaže za Mondo Direktor sektora za takmičenje FSBIH, Emir Pilav.

Pilav je dodao da se u Zagrebu nije govorilo o imena konkretnih klubova koji će učestvovati u regionalnoj ligi.

"Načelno smo se dogovorili jedino da kriterijumi budu identični za sve klubove iz ovih zemalja i to je jedino što smo pomenuli kad je riječ o timovima koji će nastupati", otkrio je.

Potpredsednik FS BiH, Darko Ljubojević, podsetio je u razgovoru za Mondo da je inicijativa o formiranju regionalne lige krenula iz Ljubljane, pre dve godine, i da se tada govorilo konkretno o – seniorskoj konkurenciji!

"Naišli smo na brojne probleme, pa je po svemu sudeći došlo do svojevrsnog kompromisa odnosno težnje da ovo bude neka vrsta probnog balona. Predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza Jozak je osmilio taj koncept i prezentovao ga savezima i UEFA, koja je dala zeleno svjetlo. Sad nas očekuje detaljna analiza i mnogo posla i prepreka. Kod seniorske ideje su ključni problemi bili bezbjednosne prirode, prohodnost lige, šta će se desiti sa domaćim prvenstvima... Postoje brojni sportski aspekti i zamke do osnivanja seniorskog takmičenja", rekao je Ljubojević.

MAKEDONAC JE NAJOTVORENIJI

Vardar - Partizan, Skoplje, 1992. godina.
Izvor: MN PRESS



Koordinator nacionalnih selekcija u Fudbalskom savezu Makedonije, Zoran Stratev, poručio je u izjavi koju su nam prosledile kolege iz Skoplja (hvala puno, imate piće kad budete u Beogradu) sledeće...

"Što se tiče FS Makedonije, slažemo se o pokretanju ovakve lige, kao i svi ostali savezi koji su učestvovali na sastanku u Zagrebu. Mislim da bi makedonski klubovi oberučke prihvatili da učestvuju u ovom projektu i siguran sam da ćemo učestvovati sa dva kluba u obe kategorije. Ako sve bude kao što je planirano, prvenstvo bi moglo da počne naredne jeseni, jer je projekat već dobio dozvolu UEFA. Plan je da se takmiči sedam država, a ako se projekat pokaže kao dobar, biće ostavljen prostor za nadgradnju i priključenje klubova iz Rumunije, Bugarske i Austrije", otkrio je Stratev detalje koji nisu isprva bili poznati.

"Preovladava stav da bi trebalo da igraju Vardar, Partizan, Crvena zvezda, Dinamo, Hajduk, itd, ali mi smatramo da bi to trebalo da budu klubovi čije su mlađe selekcije najbolje, a ne najzvučnije. Govorilo se i o tome da bi ekipe koje bi igrale ovo takmičenje trebalo da budu izuzete iz nacionalnih prvenstava. Verujem da ćemo uspeti da organizujemo ovo, jer je to dobro za region", dodao je Stratev, koji je bio najotvoreniji sagovornik.

Ako ste pomislili da smo zaboravili na Nogometni savez Slovenije, i nama se u jednom trenutku učinilo tako, ali smo se onda setili da oni imaju predsednika UEFA i da je upravo taj predsednik i zagovornik ovih promena, tako da bi bilo suvišno pitati ih jesu li za ili protiv.

A, KLINCI I KLINCEZE? ŠTA ONI MISLE?

Nađ i Vasiljević, te 1991. juniori Partizana i Crvene zvezde.
Izvor: MN PRESS



To su bili odgovori čelnika saveza, funkcionera. Ali, šta je s onima koji zapravo rade s tim uzrastima? Treniraju ih, vaspitavaju, uče fudbalu i fer-pleju? Za kraj ostavili smo razgovor sa Milanom Kosanovićem, selektorom omladinske reprezentacije Srbije.

Iako radi sa uzrastom starijim od onih koji bi trebalo da otvore ovakvu ligu, Kosanović je karijeru posvetio radu s klincima i jako dobro zna šta bi učešće u ovakvom poduhvatu moglo da znači za njih, fudbalere i fudbalerke.

"Slažem se sa tom idejom jer smatram da razvoj mladih igrača mora da se podiže na viši nivo, a ovako bi se dobilo na kvalitetu. Igrajući sa reprezentacijom znam koliko to znači igračima i koliko se podiže kvalitet. Jaka liga i jako takmičenje može samo da doprinese boljitku fudbala. Ako se takmičite u konkurenciji koja je samo lokalnog tipa vi ne možete da imate uvid u jasan kvalitet vaših fudbalera. Igrači bi se u većim utakmicama brže i bolje razvijali, a svoje nedostatke bi i oni videli. Uvek gledamo da moramo da se takmičimo na najvišem nivou i to bi podiglo kvalitet...", rekao je Kosanović za Mondo, posle čega smo ga pitali za prepreke.

"Bavim se samo stručnim delom. Igrajući na turnirima, sa reprezentacijom, događalo se da budemo svedoci i nekih nefudbalskih stvari, ali sumnjam u to jer su ovo ipak samo pioniri i kadeti".

"MALI SE BUNDE A NEMAJU TEREN"



Da li će "mali" klubovi ispaštati?

"Mi se stalno bavimo pričom da li će neki 'manji' da ispaštaju. Za kvalitet i takmičenje je bitno da postoje jaki klubovi, pa će i ovi manji to da prate i napreduju. Ne možemo da očekujemo da u Srbiji imamo 10-15 kvalitetnih jer to nije realno. Hoćemo da držimo kvalitet, a nemamo toliko spremnih klubova", rekao je Kosanović i dodao:

"Kada odete u Evropu i vidite kako tamo izgledaju omladinske škole... Veći su nego budžeti superligaških klubova. Mi hoćemo da manji klubovi koji nemaju teren da se takmiče u regionalnoj ligi sa najboljimai!? Nemaju teren! Moramo da napravimo ozbiljnu infrastrukturu, trening centre i da se tek onda takmičimo. Ne može priča mi bi da se takmičimo u Formuli, a vozimo Jugo 45... To ne ide. Danas mogu da ostvare kvalitet samo oni koji hoće da ulože. Ja sam zagovornik toga da se u Srbiji može igrati na visokom nivou samo ako imate dobru omladinsku školu. Da li će neki manji klub da ispašta zbog regionalne lige? Neće, pa on nema šta tu da traži".

A, seniori?

"Ovo je neki probni pilot koji treba da podigne kvalitet. Treba realno pogledati na stvari. Nigde fudbal ne cveta u regionu i ovo bi doprinelo da se vrati kvalitet fudbala, atraktivnost, interesovanje i igrači ne bi tako rano odlazili u inostranstvo. Bili bi konkurentniji u Evropi, a samim tim bi se vratila draž koju je fudbal nekada imao na ovom području".

Pitali smo Kosanovića i šta kažu njegove kolege iz regiona, treneri i selektori s kojima se sretao i razmenjivao mišljenja.

"Svi koji se bave strukom hoće da igraju na najvišem nivou. Svi imamo težnju da što pre dođemo do evropskog nivoa. Struka, odnosno treneri, bi imali bolju edukaciju. Proverili bismo znanje na tom nivou, a jedini naredni nivo je Regionalna liga. Ne možemo da shvatimo da nismo na nivou da sad ovde mi pravimo ligu koja će biti konkurentna evropskim ligama, a odlaze igrači, nemamo interesovanje, nema infrastrukture. Od četiri elementa fudbala, a to su ulaznice, dresovi, prodaja igrača i TV prava, mi imamo samo prodaju igrača. Naravno da onda ne možemo da budemo konkurentni!", poručio je na kraju intervjua za Mondo.

Anketa

Da li ste za regionalnu fudbalsku ligu?

  • Da, u svakom smislu!

    61.5% (123)

  • Jesam, samo za mlađe kategorije

    8% (16)

  • Ne, nisam ni u kom slučaju

    30.5% (61)

Da li ste za regionalnu fudbalsku ligu?

Rezultati


Ostanite uz Mondo Beograd, Banjaluku i Podgoricu, nastavićemo da se bavimo ovom temom u danima koji dolaze.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

interesantno

To je neprihvatljiva liga za BiH sve dok kriterij ne bude plasman u sampionatu. Borac mora ojacati i rezultatski izboriti tu ligu, price o istorijskim zasluga ne piju vidu jer po tome oni ce pre ubaciti Celik, Slobodu a isto tako HNS ce pre izganjati mesto za Zrinjski nego sto ce FSS reci ijednu rijec za Borac. Borac ima sve preduslove da bude najbolji u BiH, nek osvoji titulu i onda idemo u regionalnu. Ostalo ne treba ni sanjati da ce nas neko milostinjom ubaciti jer FSBiH ce gurati muslimanske, HNS hrvatske i Zrinjski a FSS samo Zvezdu i Partizan.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC