• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li neko (ili nešto) da zaustavi ludilo u Kini

Autor mondo.rs

Dok u Evropi postoji kakav-takav "finansijski fer plej", koji je delimično uspeo da obuzda klubove kada je trošenje novca u pitanju, u Kini stvari izmiču kontroli.

Kina će ograničiti sume koje fudbalski klubovi troše na strane igrače, saopštila je danas kineska Glavna administracija za sport, nedelju dana pošto je klub Šangaj Šenhua angažovao Argentinca Karlosa Tevesa za 38 miliona evra po sezoni.

"Ograničićemo skupe transfere stranih igrača, a njihove previsoke prihode svesti na razumnu meru", navodi se na zvaničnom sajtu Administracije.

Administracija je najavila da će "utvrditi maksimalni iznos" za odštete i zarade fudbalera i kontrolisati "neracionalno trošenje", a ekipe koje prekorače dozvoljeni limit suočiće se sa novčanim kaznama koje će biti uplaćene za razvoj mladih igrača.

Na sajtu Administracije navedeno je i da će insolventni klubovi biti povučeni sa profesionalnih šampionata.

Ta odluka usledila je nedelju dana pošto je kineski superligaš Šangaj Šenhua potpisao dvogodišnji ugovor sa argentinskim napadačem Karlosom Tevesom, koji će zaraditi 38 miliona evra po sezoni i tako postati najskuplji igrač u istoriji.

Šangaj SIPG, gradski rival kluba Šangaj Šenhua, angažovao je Brazilca Oskara, bivšeg igrača Čelsija, a vrednost tog ugovora, prema procenama sajta Transfermarkt, iznosi 60 miliona evra, što je najskuplji transfer u Aziji.

Oskar će godišnje zarađivati oko 24 miliona evra i tako prestići fudbalske superzvezde Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Klubovi kineske Superlige potrošili su od početka 2016. godine na transfere više nego klubovi engleske Premijer lige, navodi Transfermarkt.

Fudbalska reprezentacija Kine zauzima tek 82. poziciju na rang listi Svetske fudbalske federacije i nalazi se između ekipa Sent Kits i Nevisa i Farskih ostrva. Predsednik Kine Si Djinping, inače veliki ljubitelj fudbala, izrazio je nedavno želju da Kina organizuje Svetsko prvenstvo, što je jedan od razloga ulaganja velikog novca u klubove.

Ogromni troškovi transfera izazvali su oštru polemiku u Kini, gde se mnogi pitaju nije li bolje ta sredstva uložiti u razvoj mladih igrača.

Kineska fudbalska federacija saopštila je u decembru da će ograničiti broj stranih fudbalera u kineskim klubovima na četiri ili pet igrača po klubu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC