• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luković zakucao pobedu Partizana!

Autor mondo.rs

Visoki centar snažnim zakucavanjem pet sekundi pre kraja doneo trijumf crno-belima! Šuter Zadrana Maj Kovačević "zakuvao" završnicu trojkama, pa promašio šut za pobedu. Partizan prestigao Budućnost.

 Luković zakucao pobedu Partizana! Izvor: MN PRESS

Bez šestorice igrača, bez trenera Aleksandra Džikića i praktično bez Novice Veličkovića (igrao samo četiri minuta), Partizan je ostvario veoma važnu i uzbudljivu pobedu!

Sa Stefanom Potom kao jedinim plejmejkerom, sa Stefanom Birčevićem kao najefikasnijim igračem, a na čelu sa "meč vinerom" Urošem Lukovićem, crno-beli su posle velike borbe savladali "žilavi" Zadar i iskoristili kiks Budućnosti u Ljubljani da se popnu na treće mesto.

U dodatno skraćenoj rotaciji, bez Branislava Ratkovice, Partizan je pod vođstvom Nenada Čanka odigrao "egal" meč sa raspucanim gostima iz Dalmacije, koje je predvodio sjajni Boris Barać.

Kada je, pet minuta pre kraja, na semaforu pisao rezultat 77:67 nije se činilo da bi ishod mogao da bude odlučen samo pet sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. Najzaslužniji za takav finiš bio je Maj Kovačević, bek Zadrana, koji je u poslednjem minutu iz uglova pogodio dva jako teška šuta za tri poena i tako doneo Dalmatincima vođstvo 86:85.

U tom trenutku, do kraja je ostalo još deset sekundi, a Partizan je morao u napad bez faulovima isključenog Pota. Odgovornost je preuzeo Frenk Robinson, "probio" dvojicu čuvara, pa izgubio loptu, koju je u reketu prihvatio Luković i snažno je zakucao u koš - za pobedu!

Zadar je u preostalih pet sekundi uspeo da organizuje brzi napad, da Kovačeviću stvori još jednu otvorenu poziciju, ali je Slovencu zadrhtala ruka.

PARTIZAN - ZADAR 87:86 (23:20, 24:24, 18:17, 22:25)

...
Izvor: YouTube/ABA liga j.t.d.



Crno-beli su ovim trijumfom zauzeli treće mesto na tabeli i bar na par sati izjednačili su se sa drugoplasiranom Cedevitom u broju pobeda (17-6). Vikend će na četvrtom mestu dočekati Budućnost, koja je u sredu izgubila od Olimpije i zakomplikovala sebi borbu za mesto broj dva.

Najzaslužniji za ovu rokadu crno-belih i Podgoričana svakako je Uroš Luković, koji je osim pobedničkog koša postigao praktično sve najvažnije pogotke Partizana u završnici. Završio je meč sa 21 ubačenim poenom i sedam skokova, a svaki njegov ulazak u igru doneo je značajnu prednost Beograđanima, što njegov učinak čini i važnijim od statistike.

Najefikasniji igrač Partizana bio je Stefan Birčević, sa svojih 26 poena i odličnim šutem za tri (5/8), dok je dvocifreni učinak imao i Mihajlo Andrić (11 poena i pet asistencija).

U skraćenoj rotaciji, trojica igrača Partizana igrala su duže od 30 minuta (Robinson, Birčević i Andrić), dok je Stefan Pot takođe odigrao važnu ulogu i za 26 minuta postigao osam poena, uz pet asistencija. Da u 34. minutu nije napravio petu ličnu grešku, važnu ulogu u finišu izvesno bi imao i Adin Vrabac, koji je na startu uveo crno-bele u ritam, postigavši devet poena za prvih devet minuta košarke.

...
Izvor: ABA liga j.t.d.



Na drugoj strani, u dresu Zadra najviše je "povukao" Boris Barać, strelac čak 27 poena, kojima je dodao i sedam skokova, za indeks korisnosti 31. Uz njega, dvocifreni broj poena postigao je i Kovačević (16), a nekadašnji centar crno-belih Ivan Marinković ubacio je osam, uz devet skokova i pet izgubljenih lopti, bez kojih je ostajao uglavnom u finišu.

Zadrani su u hali "Aleksandar Nikolić" doživeli poraz koji im dodatno otežava borbu za opstanak, iako su trojke šutirali daleko iznad svog proseka - 11/24! Uprkos tome, i sledeće kolo dočekaće kao jedna od tri najugroženije ekipe, sa skorom 7/16, koji imaju i Mornar i Zadar.

Nakon ove utakmice, Partizan će imati vikend za kratki odmor i pripremu za gostovanje Mega Leksu, protiv koje će ipak igrati u ponedeljak, umesto dan ranije. U međuvremenu, ostaje da se vidi da li će sastav crno-belih postajati kompletniji, u njihovoj praktično neprestanoj - sedmodnevnoj borbi sa bolestima.

PARTIZAN: Robinson 6 (6 as), Vrabac 11 (4 as, 4 izg), Tanasković, Veličković, Majstorović 4 (8 sk), Birčević 26 (5/8 za tri, 6 sk), Andrić 11 (3/6 za tri), Pot 8 (5 as), Gordon, Luković 21 (7 sk)

ZADAR: Frenk 5, Bašić 3, Vladović 9, Vraneš, Krajina 4, Georgiev, Brzoja 8, Marinković 8 (9 sk, 5 izg), Barać 27 (3/7 za tri, 7 sk), Ramljak 4, Kovačević 16 (3/7 za tri), Mazalin 2.

Iz minuta u minut:

- KRAJ UTAKMICE, POBEDA PARTIZANA! -

40' 87:86 Maj Kovačević se ponovo diže na šut za tri, ostaje potpuno sam i promašuje!

40' 87:86 LUKOVIĆ! Snažno zakucavanje centra Partizana, pet sekundi pre kraja! "Pukla" je odbrana Zadra, a Luković je uhvatio loptu i prikucao je u obruč!

40' 85:86 I opet neverovatna trojka Maja Kovačevića - sada iz drugog ćoška. Tajm-aut za Partizan, deset sekundi pre kraja.

40' 85:83 Centar Zadra Marinković šutira iz okreta preko Robinsona i Majstorovića i promašuje. Lopta odlazi u aut, a sudije je posle pregledanog snimka dodeljuju Zadru. Gosti imaju još pet sekundi za šut, na 12 sekundi pre kraja meča. Tajm-aut Zadar.

40' 85:83 Frenk Robinson promašuje oba slobodna bacanja...

40' 85:83 Veoma težak šut i pogodak Maja Kovačevića za tri. Iz ćoška, u padu, sa veoma visokim lukom. Zadar se potom opredeljuje za penal završnicu. 31 sekund do kraja.

40' 85:80 Birčević u teškoj situaciji iznuđuje faul Vladovića (peti), pa pogađa oba šuta, za novih "plus 5". Tajm-aut za Zadar, 38 sekundi pre kraja.

40' 83:80 Sudije zaustavljaju igru, posle čega Kovačević postiže nepriznatu trojku. Ipak, Barać potom staje na liniju penala i realizuje prvi pokušaj. Meč je i dalje potpuno otvoren, a Partizan je bez plejmejkera, jer je Pot na klupi zbog pet ličnih grešaka.

40' 83:79 Birčević pada nakon duela sa Baraćem i dobija tehničku grešku zbog simuliranja. Najbolji strelac gostiju potom realizuje slobodno bacanje.

39' 83:78 Uroš Luković ponovo preuzima inicijativu. Iznudio je dva slobodna bacanja i realizovao važne penale.

38' 81:78 Borić Barać, košem iz okreta, uvodi meč u uzbudljiv finiš. Na drugoj strani, Pot šutira za tri i ne dobacuje do obruča.

- Serija grešaka Ivana Marinkovića u napadu. Srpski centar u dva uzastopna napada pravi korake.

37' 81:76 Luković prekida seriju Zadrana 9:0. Snažnim zakucavanjem!

36' 79:74 Vladović produžava seriju gostiju na 7:0, pogođenim "fluterom", posle kojeg Nenad Čanak traži tajm-aut.

36' 79:72 Luković snažno zakucava, ali Boris Barać ne dozvoljava Partizanu da se opusti. Pogodio je još jednu trojku, svoj 22. poen.

35' 77:67 Nova, jako važna trojka Andrića, posle koje Birčević zakucava za prvo dvocifreno vođstvo Partizana. To je 24. poen krilnog centra crno-belih.

34' Ispao je Vrabac iz napadačkog ritma i petom ličnom (faul u napadu) završio učešće u ovom meču.

33' 72:63 Birčević nastavlja da pogađa. Ubacio je petu trojku iz svojih osam pokušaja, za novi maksimalni plus domaćih.

32' 69:63 Sjajan period Lukovića! Centar Partizana potpuno je preuzeo odgovornost u napadu i to donosi crno-belima dosad najveće vođstvo. Sada odlazi na klupu, da odmori.

- kraj treće četvrtine -

30' 65:61 Luković je u seriji, a Birčević zaokružuje treću deonicu! Centar crno-belih "vezao" je pet poena, a krilni centar pogodio trojku u poslednjim sekundama.

29' 60:59 Luković pogađa slobodno bacanje, hvata ofanzivni skok i vraća crno-belima vođstvo.

28' 57:57 Brz izbačaj Andrića, za trojku, za izjednačenje.

27' 54:55 Pot u ovim trenucima u prvom planu u napadima Partizana. Pogodio je za dva posle prodora, nakon igre protiv Vladovića.

26' 52:55 Vladović mirno nalazi saigrače u ovim trenucima, pa asistencijama za Marinkovića i Ramljaka kreira vođstvo Zadrana "plus 3". Nenad Čanak traži tajm-aut.

23' 50:49 Vladović i Kovačević hvataju odbranu Partizana na spavanju, dok Birčević predvodi crno-bele sa svojih 16 poena. Ekipe se smenjuju u vođstvu.

21' 48:47 Birčević "otvara" drugi deo pogođenim penalom, ali Zadar uzvraća trojkom Vladovića (timski 8/16)

PARTIZAN: Robinson 6, Vrabac 11, Majstorović 4 (5 sk), Birčević 13 (3/5 za tri), Andrić 5, Pot 4, Luković 4

ZADAR: Frenk 5, Bašić 3, Vladović 2, Krajina 2, Brzoja 8, Marinković 2 (4 sk), Barać 15 (2/5 za tri), Ramljak 2, Kovačević 5.

- Na poluvremenu, 47:44 za Partizan -

19' 45:42 Vrabac, pa Majstorović donose Partizanu novo vođstvo, a Birčević povećava "plus" na tri razlike, pogocima sa "crte".

17' 39:40 Birčević uzvraća trojku (peta Partizanova) a Frenk Robinson pogađa za dva sa distance.

16' 34:40 I Frenk pogađa trojku - sedmu za Zadar! Dalmatinci zaista ubacuju sve u ovim trenucima, dok Partizan ulazi u veliki problem, jer jedini plejmejker domaćih večeras - Stefan Pot, pravi treću ličnu grešku. Uz to, crno-beli su i ispunili bonus.

15' 32:36 Zadrani i dalje veoma precizni na distanci. Mislav Brzoja pogađa šestu trojku za goste.

13' 30:31 Partizan realizuje uzastopne napade (Luković, Pot), ali Zadar zaista odlično šutira trojke u ovim trenucima. "Vezane" šuteve sa distance pogodili su Brzoja i Bašić, koji donosi gostima i vođstvo pogotkom iz reketa. Nenad Čanak traži tajm-aut.

12' 26:23 I Andrić pogađa svoj prvi šut za tri. Podsetimo da su njegove trojke odlučile prvi meč ovih rivala, odigran u Dalmaciji.

11' 23:23 Na početku druge deonice Barać pogađa svoju drugu trojku, za izjednačenje.

- kraj prve četvrtine -

10' 23:20 Mini serija Zadra posle tajm-auta (trojka Baraća i polaganje Brzoje), koju prekida Mihajlo Andrić, pogocima sa linije penala.

- Crno-beli imaju velike probleme sa organizacijom igre kada Pot nije u igri. Podsetimo, Ratkovica je zbog bolesti van protokola.

9' 21:15 Vrabac (devet poena) asistira za Birčevića, koji pogađa trojku, za dosad maksimalnih "plus 6". Njih dvojica zbirno su postigli 17 poena. Trener Zadra Aramis Naglić traži tajm-aut.

8' 18:15 Vrabac realizuje dva od četiri slobodnih bacanja, za svojih devet poena. Za to vreme, publika aplauzom pozdravlja Uroša Lukovića, koji je upravo ušao sa klupe. Visoki centar nastupio je protiv PAOK-a uprkos smrtnom slučaju u porodici.

7' 16:13 Crno-beli preuzimaju vođstvo. Birčević je pogodio svoju prvu trojku, a drugu timsku. Prethodno je i Robinson realizovao brzu kontru za 13:11.

5' 9:9 Vrabac je u odličnom ritmu na početku meča! Sada je pogodio i trojku, iz driblinga.

3' 4:9 Vrabac pogađa i drugi koš za Partizan, dok se među gostima "upisuju" Barać i Marinković, nekadašnji centar crno-belih.

1' 2:3 Za početak meča - polaganje Vrapca, pa trojka Maja Kovačevića.

Startne petorke:

PARTIZAN: Pot, Robinson, Vrabac, Birčević, Majstorović

ZADAR: Vladović, Kovačević, Ramljak, Barać, Marinković

Novi meč i novi problemi sa Partizan.

Crno-beli od 18 časova igraju na svom terenu protiv Zadra, a par sati uoči utakmice saznali su još jednu nepovoljnu informaciju - nastupiće sa desetoricom igrača u sastavu.

Niz košarkaša koji (uz trenera Džikića) iz zdravstvenih razloga ne mogu da učestvuju u duelu, duži je za plejmejkera Branislava Ratkovicu, koji je "rovit" zaigrao i protiv PAOK-a, s tim da je i u tom meču nastupio samo u prvom poluvremenu.

Virus je, ipak, "oborio" iskusnog "pleja", pa će Partizan večeras morati bez njega, kao i bez Vila Hečera, Vanje Marinkovića i Miloša Koprivice, koji osećaju posledice trovanja. Takođe, Kenan Karahodžić i dalje je u bolnici zbog povrede oka.

U takvoj situaciji, crno-beli večeras će nastupiti u sastavu od deset košarkaša - Pot, Robinson, Vrabac, Birčević, Majstorović, Veličković, Luković, Andrić, Tanasković i Gordon, za koga je i dalje pitanje da li će moći da igra, jer je prošli meč presedeo na klupi.

Duel Partizana i Zadra nosi i takmičarski značaj za oba tima, s obzirom na to da se crno-beli bore za drugo mesto sa Cedevitom i Budućnosti, dok je Zadar u trci za opstanak.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC