• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Težak put: Za Đokovića je "broj 1" (ne)dostižan

Autor mondo.rs

Novak Đoković od početka 2017. odbranio samo trofej u Dohi i u ATP trci osvojio tek 475 bodova, gotovo 3.000 manje nego u isto vreme 2016.

U ovo doba prošle godine Novak Đoković već je imao tri titule "u džepu". Posle turnira u Dohi, odbranio je trofej na Australijan Openu, a zatim i pehar u Indijan Velsu. Nakon toga u 2016. godini osvojio je još tri mastersa (Majami, Madrid, Kanada), dok je prvi put u karijeri podigao pehar na Rolan Garosu, jedinom grend slemu koji mu je nedostajao u kolekciji.

Posle tog velikog uspeha, Đoković je stao. Prema sopstvenom priznanju došlo je do fizičkog i psihičkog premora, pa je posle visokog vođstva na ATP listi, šokantnog poraza na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru odmah na startu, na isteku sezone izgubio i prvo mesto na ATP listi. Predao ga je Endiju Mareju, koji je prvi put seo na tron.

BODOVI U 2017.

Ove godine najviše poena osvojio je Rodžer Federer, šampion Australijan Opena i Indijan Velsa – 3.045. Na drugom mestu ATP trke nalazi se Španac Rafael Nadal sa 1.635 bodova, pa Sten Vavrinka iz Švajcarske (1.410), Bugarin Grigor Dimitrov (1.355) i Francuz Žo-Vilfred Conga (1.255). Endi Marej sa 840 bodova nalazi se na 10. mestu ATP trke, dok je Novak Đoković tek na 18. mestu sa osvojenih ukupno 475 bodova, na četiri turnira. Poređenja radi u isto vreme prošle godine na ATP trci ubedljivo je bio prvi sa osvojenih 3.340 bodova.

Britanac je i dalje na njemu, i po svemu sudeći neće ga skoro napustiti, jer iz nedelje u nedelju povećava razliku u odnosu na Đokovića.

Srpski teniser u 2017. uspeo je da osvoji samo jedan trofej - Dohu. Tačnije da ga odbrani. Nakon toga nastavio je sa partijama koje su daleko ispod nivoa na koji nas je Đoković navikao.

Na Australijan Openu, prvom grend slemu u sezoni, jurio je sedmi trofej, treći u nizu, ali je doživeo bolni poraz već u drugoj rundi. Pobedio ga je 117. igrač sveta Denis Istomin iz Uzbekistana i tako postao najlabije rangirani teniser koji je porazio Đokovića na grend slem turnirima.

Naneo mu je najraniji poraz u Melburnu od 2006. godine, kada je eliminisan u prvoj rundi.

Đoković je u na Australijan Openu izgubio 1.955 bodova, pa je Endi Marej povećao prednost na ATP listi na 1.715 poena.

Novak je nakon toga iznenada odlučio da nastupa prvi put u karijeri na turniru u Akapulku, iz serije ATP 500. Tamo je stigao do četvrtfinala, gde ga je pobedio Nik Kirjos, u prvom njihovom odmeravanju snaga u karijeri. Novak je zaradio 90 poena na tom turniru, ali je Marej u isto vreme nastupao na turniru u Dubaiju, u kojem je osvojio titulu, pa mu je dodatno odmakao na ATP listi (2.215 bodova).

Usledio je prvi masters u sezoni, Indijan Vels, na kojem je Đoković branio trofej, a samim tim i 1.000 bodova. Međutim, Nik Kirjos bio je opet koban po njega. Drugi put u deset dana "uzeo mu je skalp" u osmini finala, nakon čega je Đoković izgubio dodatnih 910 bodova. Marej se takođe nije proslavio u Kaliforniji, jer je poražen u drugom kolu od Vaseka Pospišila, ali budući da je branio samo 45 poena, Britanac je opet uspeo da poveća prednost na ATP listi.

On ovog ponedeljka ima 12.005 bodova, Novak Đoković 8.915, što znači da je trenutno razlika među njima 3.090 bodova.

Novak je zbog povrede lakta, baš kao i Marej, najavio izostanak sa narednog mastersa u Majamiju, koji startuje 23. marta, što znači i dodatni gubitak bodova.

Đoković je prošle godine osvojio trofej u Majamiju, što znači da će izgubiti novih 1.000 bodova, dok će Britanac ostati bez 90, jer je 2016. tamo stigao samo do trećeg kola.

Neizvesno je koliko će Đoković morati da pauzira, tako da se ne zna pouzdano na kojem narednom turniru će nastupati. Povreda lakta koju vuče već nekoliko meseci, pogoršala se tokom prošle nedelje, pa mu je lekar striktno naložio da napravi pauzu.

Gledano malo unapred, odnosno do drugog grend slema sezone, Rolan Garosa, Đoković brani još mnogo poena.

Na prvom narednom mastersu posle Majamija, u Monte Karlu, koji počinje 16. aprila – najmanje – svega 45, jer je ispao u drugom kolu takmičenja, dok je Marej prošle godine stigao do polufinala (360 bodova).

Potom sledi Madrid (od 7. do 14. maja), na kojem je osvojio trofej, što znači i 1.000 bodova, dok je Britanca savladao baš u finalu, pa on brani 600 bodova.

Šansu da direktno oduzme bodove prvoplasiranom na ATP listi Nole će imati na mastersu u Rimu, koji startuje 14. maja. Marej ga je tamo pobedio prošle godine u finalu, što znači da Endi brani 1.000 poena, a Novak 600.

Posle Rolan Garosa, na kojem je Đoković briljirao u 2016. godini, dolazi period u kojem neće braniti toliko mnogo bodova. To će biti idealna prilika da smanji zaostatak za prvoplasiranim na ATP listi. Srpski teniser je u drugom delu prošle sezone osvojio samo masters u Kanadi, igrao finale US Opena i završnog Masters kupa u Londonu.

Za razliku od njega Britanac je u drugoj polovini 2016. blistao. Osvojio je titule u Kvinsu i na Vimbldonu, igrao je finale u Sinsinatiju, četvrtfinale na US Openu, a trijumfovao je i na turnirima u Pekingu, Šangaju, Beču, Parizu i na završnom turniru sezone u Londonu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC