• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" na bod od Evropskog prvenstva!

Autor mondo.ba

Rukometaši Bosne i Hercegovine su ubjedljivom pobjedom nad Finskom u Goraždu 34:23 (19:12) stigli nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj.

Poslije plasmana na Mundijal u Kataru pod vođstvom Banjalučanina Dragana Markovića, "zmajevi" njegovog nasljednika Bilala Šumana su u nedjelju stigli na korak od plasmana na drugo veliko takmičenje - Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine.

Rukometaši BiH su u prepunoj dvorani "Mirsad Hurić" u Goraždu po drugi put u tri dana bili bolji od Finske i sada im je plasman na šampionat Evrope na dohvat ruke.

Da bi se izabranici Roberta Šumana našli u Hrvatskoj od 12. do 28. januara 2018. godine biće im i dovoljan bod u posljednjem kolu u junu kada gostuju u Austriji, koja je u prethodne dvije utakmice oba puta poražena od Španije (29:30, 35:24).

U prvih 10 minuta utakmice, "zmajevi" su konstatno imali prednosti od dva-tri ili četiri gola, zahvaljujući prvenstveno Marku Paniću i Nikoli Prceu, koji su nemilosrdno pogađali iz svih pozicija.

Potom je selektor Šuman ubacivanjem Josipa Perića pomalo "zbunio" gostujuće rukometaše, koji nisu uspijevali da uhvate priključak, da bi golom Koste Savića s krila, BiH prvi put stekla pet pogodaka viška (11:6) u 19. minutu. S drugog krila je Alen Ovčina pogodio za "plus šest", ali je potom popustila koncentracija u napadu, pa su Finci sa dva brza pogotka smanjili.

Međutim, "zmajevi" su se brzo konsolidovali i ponovo "odlijepili" na 16:8 u 23. minutu, a onda i do najveće razlike "plus 10".

Ipak, serijom 3:0 u finišu, Finska je uspjela da smanji i na odmor ode sa "minus sedam" (19:12).
U uvodnim minutama drugog poluvremena, Šumanovi igrači su bez većih problema održavali ubjedljivu prednost od osam-devet razlike (24:15).

Ipak, poslije problema u napadu BiH, Finci si imali šansu da spuste i na pet razlike, međutim golman Burić je u tim trenucima odlično branio i sačuvao "zmajeve" da se gosti ne približe i kako se ne bi uvukla nervoza u Šumanov tim.

Utakmica je definitivno "prelomljena" na sedam minuta prije kraja kad su "zmajevi" pogotkom Senjamina Burića ponovo stekli "plus 10" (30:20) i slavlje u Goraždu je moglo da počne.

Do kraja su još bh. rukometaši dodatno povećali prednost na konačnih 34:23

Najefikasniji u taboru "zmajeva" bili su Senjamin Burić i Marko Panić sa po sedam golova, koliko je u finskom taboru uknjižio Niko Ronberg.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 12. do 28. januara 2018. godine održati u Hrvatskoj, plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz svih sedam grupa, te najbolja trećeplasirana. Jedini direktni učesnik EURO 2018 je domaća reprezentacija.

TABELA: Španija 8, Bosna i Hercegovina 4, Austrija 2, Finska 2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC