• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP BiH (Finale): Široki Brijeg osvojio "Koševo"

Autor mondo.ba

Široki Brijeg (0:1) je savladao Sarajevo na "Koševu" u prvoj utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu i stekao veliku prednost pred revanš za sedam dana na "Pecari".

 Kup BiH (finale): Sarajevo - Široki Brijeg 0:1 Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fudbaleri Širokog Brijega su napravili veliki korak ka osvajanju trećeg trofeja Kupa BiH!

Tim Gorana Sablića je savladao na "Koševu" favorizovani tim Sarajeva i za sedam dana na svom stadionu će biti bliži osvajanju pehara.

Gol odluke postigao je kapiten gostiju sa "Pecare" Josip Barišić na isteku prvog poluvremena kad je nakon idealnog centaršuta iz kornera, odnosno nespretne reakcije odbrane "bordo" tima, glavom pogodio mrežu Bojana Pavlovića za kako se ispostavilo na kraju konačnih 0:1.

Domaći izabranici Mehmeda Janjoša imali su inicijativu veći dio susreta, ali sve je to bilo vrlo jalovo, pošto su gosti kreirali još nekoliko stopostotnih šansi i samo zahvaljujući nepreciznosti Luke Menala, Damira Zlomislića, Dejana Čabraje i ostalih Hercegovaca, pobjeda nije bila i ubjedljivija.

Osim toga, domaćin nije stvorio nijednu šansu iz kategorije stoprocentnih ukoliko izuzmemo "spornu" situaciju iz 40. minuta kad je oboren Mersudin Ahmetović, a banjalučki sudija Ognjen Valjić mu pokazao žuti karton zbog simuliranja.

Sve u svemu, Širokobriježani su zasluženo ostvarili važan trijumf iako naravno još nije gotovo s obzirom da se revanš igra za sedam dana u Hercegovini.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90 - Sarajevo je krenuo na sve ili ništa. Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade. 

88 - Saša Novaković je ponovo nadskočio sve u kaznenom prostoru Širokog Brijega i ponovo, poput šanse u prvom dijelu, šutirao visoko iznad prečke gola Luke Bilobrka.

83 - U posljednjih pet, šest minuta bordo tim je pod opsadom držao goste, ali nije uspio da kreira neku dobru šansu. Pokušao je Nermin Crnić poslije ubacivanja iskosa, međutim, bio je za malo prekratak.

71 - Najbolja šansa u drugom dijelu za Široki Brijeg. Iskosa sa desne strane se ispred golmana domaćih prikrao Dejan Čabraja, ali nije bio precizan i lopta je otišla iznad prečke.

70 - Povrijedio se kapiten Sarajeva Haris Duljević pa je trener Mehmed Janjoš bio primoran da u igru ubaci i Pericu Ivetića.

68 - Luka Bilobrk, golman Širokog Brijega ponovo je odbranio dobar šut koji je uputio Nermin Crnkić.

55 - Luka Menalo je bio u šansi da povisi prednost gostiju iz Hercegovinem ali je odlično intervenisala odbrana Sarajeva.

48 - Adnan Kovačević je kreirao prvo uzbuđenje u nastavku, međutim, Luka Bilobrk je odbranio njegov udarac. Ostalo je 0:1.

46 - Sudija Ognjen Valjić dao je znak za početak drugog dijela.

- poluvrijeme - 

45 - GOOOL! Vodi Široki Brijeg! Josip Barišić nakon sjajnog centaršuta iz kornera glavom pogodio mrežu - 0:1.


FK Sarajevo - NK Široki Brijeg / 0:1 Barišić...by clipsbh

45 - Najbolja šansa na meču za Široki Brijeg, ali je najprije golman Bojan Pavlović sjajno odbranio, odbijenu loptu iz "praznog" gola glavom je potom izbacio Almir Bekić.


FK Sarajevo - NK Široki Brijeg / Nevjerovatna...by clipsbh

40 - Mersudin Ahmetović je pao u kaznenom prostoru nakon duela sa defanzivcem gostiju, međutim, banjalučki sudija Ognjen Valjić je pokazao žuti karton napadaču Sarajeva zbog simuliranja.


FK Sarajevo - NK Široki Brijeg / Sporna...by clipsbh

38 - Igra se bez rizika na "Koševu", očigledno je važnost utakmice uticala na igru jer se uglavnom misli samo o vlastitoj mreži, čeka se greška protivnika i bez neke jasne ideje da se krene prema naprijed.  

32 - Prvi udarac u okvir gola na utakmici za Široki Brijeg. Šutirao je Damir Zlomislić, a golman Bojan Pavlović bio na visini zadatka.

30 - Saša Novaković je bio najviši u skoku poslije kornera Sarajeva, međutim, šutirao je visoko iznad prečke.

27 - Zaprijetio je Široki Brijeg preko Luke Menala, koji je uhvatio makazice, ali i nehotice udario Marka Mihojevića. Epilog cijele priče bio je žuti karton za napadača Širokobriježana. 

20 - Gotovo da nije bilo uzbuđenja u dosadašnjem dijelu utakmice. Sarajevo ima inicijativu, ali se gosti bez problema brane.

11 - Prvu polušansa za Sarajevo - Mersudin Ahmetović je izbjegao ofsajd i centrirao u šesnaesterac sa desne strane, međutim, kapiten "bordo" tima Haris Duljević nije dobro zahvatio loptu.

7 - Bez opasnosti ispred oba gola, zasad bez posla čuvari mreže Bojan Pavlović i Luka Bilobrk.

1 - Počela je utakmica na "Koševu".

NAJAVA

"Bordo" tim želi da se osvajanjem četvrtog trofeja u istoriji izjednači sa gradskim rivalom Željezničarom, dok je tim sa "Pecare" dva puta podizao pehar namijenjen pobjedniku najmasovnijeg takmičenja u BiH.

Trener kluba sa "Koševa" Mehmed Janjoš priznao je da očekuje povoljan ishod prvog meča, iako je oprezan u izjavama, dok je njegov kolega Goran Sablić podvukao da njegov tim "zna šta želi iz prvog dvoboja".

Osim navijača sarajevskog i hercegovačkog tima, ovaj dvomeč će sa velikom pažnjom pratiti i simpatizeri Krupe, Radnika i Slobode, koji bi u slučaju da Sarajevo osvoji Kup BiH, imali šansu da se kao četvrtoplasirani tim u Ligi za šampiona BiH domognu plasmana u evropska takmičenja.

Prvi meč finala Kupa BiH sudi Ognjen Valjić iz Banjaluke, a revanš je na programu za sedam dana na "Pecari".

SARAJEVO: Pavlović, Hodžić, Almir Bekić, Novaković, Kovačević, Mihojević, Sarić, Duljević, Crnkić, Hebibović, Ahmetović.

ŠIROKI BRIJEG: Bilobrk, Pandža, Barišić, Zlomislić, Čabraja, Ćorluka, Menalo, Lončar, Bralić, Krstanović i Marković.

OSVAJAČI KUPA BIH:

2000/01 Željezničar (Sarajevo) 2001/02 Sarajevo

2002/03 Željezničar (Sarajevo) 2003/04 Modriča Maxima

2004/05 Sarajevo

2005/06 Orašje

2006/07 Široki Brijeg

2007/08 Zrinjski (Mostar)

2008/09 Slavija (Istočno Sarajevo) 2009/10 Borac (Banjaluka)

2010/11 Željezničar (Sarajevo) 2011/12 Željezničar (Sarajevo) 2012/13 Široki Brijeg

2013/14 Sarajevo

2014/15 Olimpik (Sarajevo) 2015/16 Radnik (Bijeljina)

PUT DO FINALA

Šesnaestina finala:

Široki Brijeg - Čapljina 5:0

Sarajevo - Bratstvo (Gračanica) 2:0

Osmina finala:

Sarajevo - Kozara (Gradiška) 3:1 5:0

Sloboda (Tuzla) - Široki Brijeg 1:0 0:2

Četvrtfinale:

Sarajevo - Travnik 2:0 2:2

Zrinjski (Mostar) - Široki Brijeg 0:2 0:1

Polufinale: Sarajevo - Mladost (Doboj-Kakanj) 1:1 3:2

Široki Brijeg - Željezničar (Sarajevo) 1:0 3:0

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC