• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Široki Brijeg iz Kazahstana do Aberdina!

Autor mondo.ba

Osvajač Kupa Bosne i Hercegovine remizirao je u Kazahstanu protiv Ordabasija (0:0) i odbranio 2:0 iz prvog meča sa "Pecare" čime je izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

 Široki Brijeg je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope gdje će već narednog četvrtka na stadionu "Pitodri"odmjeriti snage sa slavnim škotskim Aberdinom.

Izabranici Gorana Sablića su odigrali veoma tvrdo na sredini terena i odbrani, svjesno su prepustili loptu domaćinu (60-40 %) i čekali šansu da iz eventualnog kontranapada dokusure kazahstanskog predstavnika.

Iako nisu stigli do pobjede, a imali su svoje šanse, nikako ne smiju biti razočarani jer su u daleki Kazahstan otputovali po prolazak u dalje takmičenje i to su na kraju i ostvarili.

Najbolju šansu za hercegovački klub je propustio Dejan Čabraja u 67. minutu kad se našao "oči u oči" sa golmanom Ordabasija Almatom Bekbajevim, koji mu je odbranio šut.

I u prvom dijelu je bilo prilika - Luka Menalo je uhvatio volej sa 20-ak metara iskosa sa desne strane, ali je lopta prozujala pored stative.

Naravno, domaćin je diktirao tempo i pokušavao da stigne do pogotka, imao je daleko više udaraca ka golu Luke Bilobrka (14-6), međutim, čvrsta odbrana na čelu sa kapitenom Josipom Barišićem je bila na visini zadatka i zasluženo osigurala dvomeč sa slavnim klubom iz Škotske - Aberdinom, koji je matični klub još slavnijeg menadžera Mančester junajteda Ser Aleksa Fergusona.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90 - Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade vremena, odlučio je arbitar Zaven Hovhanisjan iz Jermenije.

85 - Još pet minuta do kraja, Široki Brijeg se odlično brani.

80 - Hercegovci su veoma blizu plasmana u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope u kojem ih očekuje dvomeč sa škotskim Aberdinom.

77 - Velika prilika za Široki Brijeg poslije udarca Menala, ali je neko od odbrambenih igrača domaćin izbacio loptu sa gol-linije.

70 - Josip Ćorluka je u igri umjesto Stjepana Lončara.

67 - Stopostotnu šansu za Široki Brijeg proustio je Dejan Čabraja, koji je sam izišao ispred golmana Bekbajeva, ali je golman Ordabasija odlično reagovao.

59 - Danijel Kožul je zamijenio Ćorića u ekipi Širokog Brijega, očigledno trener Goran Sablić je odlučio da polako zatvara utakmicu.

55 - U posljednjih nekoliko minuta trajala je prava opsada gola gostiju sa "Pecare", Tungišbajev a potom i Aleksandar Simčević su imali prilike da dovedu Ordabasi u vođstvo, ali su se spetljali. Šimčević je rođen u Kruševcu, igra na defanzivnoj poziciji, a u karijeri je između ostalih nastupao za OFK Beograd, Jagodinu i sarajevski Olimpik.

50 - Najbolja šansa za Ordabasi u dosadašnjem dijelu meča. Li je primio loptu na ivici kaznenog prostora i žestoko opalio ljevicom, ali je za malo bio neprecizan.

46 - Nastavljen je meč na stadionu "Kairat Almati".

- poluvrijeme - 

45 - Vitalij Li se našao sam ispred golmana Bilobrka, ali nije uspio da uputi udarac.

43 - Finiš prvog dijela.

37 - Igra se uglavnom odvija po sredini terena, a lopta je više u nogama domaćih igrača.

30 - Zamalo je neko od defanzivaca Širokog Brijega postigao autogol nakon prodora i centaršuta Tungišbajeva.

23 - Široki Brijeg je izborio prvi korner, međutim, nije uspio da stvori priliku ispred golmana Almata Bekbajeva.

19 - Šutirao je Jerkebulan Tungišbajev, ali Bilobrk je rutinski odbranio njegov, mora se priznati, loš udarac.

18 - Odlična šansa za Luku Menala, koji je uhvatio volej sa 20-ak metara iskosa sa desne strane, ali je lopta prozujala pored stative.

14 - Prvi udarac ka golu Širokog Brijega izveo je Nikita Boharov nakon kornera, ali je šutirao visoko iznad prečke.

10 - Nije viđena nijedna prilika pred obojicom čuvara mreže. Široki Brijeg stoji čvrsto i poprilično sigurno na sredini terena.

5 - Očekivano, domaćin je žestoko krenuo ka golu Luke Bilobrka, međutim, zasad odlično reaguje odbrana Širokobriježana.

1 - Počela je utakmica u Kazahstanu. 

SASTAVI

ORDABASI: Almat Bekbajev, Samat Smakov, Vitalij Li, Kirilo Kovalčuk, Azat Nurgalijev (C), Pablo Fontanelo, Mardan Tolebek, Jerkebulan Tungišbajev, Abdoulaje Diakate, Nikita Boharov, Aleksandar Simčević

ŠIROKI BRIJEG: Luka Bilobrk, Josip Barišić (C), Dino Ćorić, Dejan Čabraja, Luka Menalo, Josip Ćorić, Stjepan Lončar, Luka Begonja, Slavko Bralić, Ivan Krstanović, Stipo Marković.

NAJAVA   

Pogocima Ivana Krstanovića u prvom dvoboju na "Pecari" (2:0) Širokobriježani su stekli pristojnu prednost pred današnji revanš u Kazahstanu.

Interesantno u revanšu protiv Ordabasija, hercegovački tim će na stadionu "Kairat Almati" igrati u žuto-crnim dresovima zbog nesporazuma sa kazahstanskim klubom.

Naime, uprkos dogovoru da fudbaleri Ordabasija nastupe u bijelim, a osvajač Kupa BiH u plavim dresovima, domaćini su se u posljednji trenutak predomislili i insistirali da igraju u plavoj opremi.

S obzirom da klub sa "Pecare" nije ponio bijelu opremu, morao se prilagoditi domaćinima, iako su po pravilima UEFA, to trebali učiniti Kazahstanci.

Hercegovci su kupili u zvaničnom fan šopu žuto-crne dresove domaćeg Kairata i otisnuli grb Širokog Brijega, brojeve i logo glavnog sponzora, a u ovoj garnituri su posljednji put nastupili prije 10 godina, kad su proslavili šestu deceniju postojanja kluba.

Utakmicu u Kazahstanu sudi arbitar iz Jermenije Zaven Hovhanisjan.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC