• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Široki Brijeg odličan u Aberdinu!

Autor mondo.ba

Poslije eliminacije kazahstanskog Ordabasija, Širokobriježani su u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope remizirali u škotskom Aberdinu - 1:1 (1:0).

Na stadionu "Pitodri" pred nešto više od 17.000 gledalaca, osvajač Kupa Bosne i Hercegovine je hrabrom igrom u Škotskoj stigao do povoljnog rezultata koji mu daje velike šanse da sljedećeg četvrtka na "Pecari" ovjeri plasman u narednu rundu takmičenja.

Poveli su domaćini u 17. minutu golom Rajana Kristija, ali su gosti sa "Pecare" u nastavku stigli do izjednačenja za koje se evrogolom postarao Stipo Marković u 69. minutu!

Škotski klub je od starta pokušao da na prepad uhvati hercegovačku ekipu i na "domaći" teren stigne do vođstva što je i uspio nakon ispucavanja golmana Džoa Luisa u 17. minutu.

Najbolje se ispred Luke Bilobrka snašao Rajan Kristi i po zemlji sa 17 metara pogodio mrežu - 1:0.

Izabranici Gorana Sablića su se poslije rezultatskog minusa pribrali i u nekoliko navrata opasno zaprijetili u prvom dijelu susreta.

Najbolju šansu za izjednačenje propustio je prije samog odlaska na odmor Luka Menalo, kojeg su bukvalno centimetri dijelili od pogotka nakon šuta glavom.

U nastavku je hercegovački klub bio mnogo opasniji od Aberdina, a kruna odlične i hrabre igre dogodila se u 69. minutu kad je majstorski pogodio Stipo Marković.

Lijevi bek Širokog Brijega je iskosa "bombom" sa ivice kaznenog prostora savladao Džoa Luisa i osigurao veliku šansu predstavniku BiH da se domogne trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Revanš je na "pecari" za sedam dana, a već u petak će Širokobriježani saznati ime potencijalnog rivala nakon žrijeba u Nionu.

ABERDIN: Džo Luis, Šajlem Logan, Grejem Šajni, Endru Konsidin, Entoni O' Konor, Mark Rejnolds, Keni Meklin, Adam Runi, Geri Mekej-Stiven, Greg Tensi, Rajan Kristi. Trener: Derek Mekins.

ŠIROKI BRIJEG: Luka Bilobrk, Bernardo Matić, Josip Barišić (C), Dino Ćorić, Dejan Čabraja, Luka Menalo, Stjepan Lončar, Luka Begonja, Slavko Bralić, Ivan Krstanović, Stipo Marković. Trener: Goran Sablić.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90 - Igraće se četiri minuta sudijske nadoknade.

88 - Aberdin se sprema za završne napade...

83 - Još sedam minuta do kraja i sudijska nadoknada belgijskog arbitra Erika Lambrehtsa. Široki Brijeg pred odličnim rezultatom, koji otvara velike mogućnosti za revanš sljedećeg četvrtka na "Pecari". 

77 - Na susretu u Aberdinu pristustvuje 17.067 gledalaca.

69 - GOOOL! IZJEDNAČENJE! Stipo Marković je evrogolom pogodio mrežu škotskog tima poslije asistencije Menala - 1:1!

64 - I Stjepan Lončar je isprobao udarac prema golu Aberdina, ali ni on nije bio precizan. Bez obzira, Široki Brijeg je dosad pokazao da može u najmanju ruku da se ravnopravno nosi za Škotima.

60 - Nova prilika za Široki Brijeg! Ovog puta za malo je neprecizan bio Dejan Čabraja glavom!

53 - Žuti karton za Slavka Bralića zbog faula nad Kenijem Meklinom.

50 - U nastavku je agilan Krstanović, ali bez opasnosti za Aberdin.

46 - Nastavljena je utakmica na stadionu "Pitodri".

- poluvrijeme- 

45 - Odlična šansa za izjednačenje! Centimetri su bili u pitanju poslije udarca glavom Luke Menala.

34 - Dobra šansa za Aberdin. Geri Mekej - Stiven zaobišao je golmana Bilobrka, ali je isuviše otišao ukoso, pa je pogodio samo vanjski dio mreže.

33 - Ivan Krstanović je izborio prvi korner za Širokobriježane, ali bez opasnosti po domaćina.  

30 - Tim sa "Pecare" se oslobodio pritiska i prikazao nekoliko dobrih akcija.

25 - Prva prilika za Široki Brijeg. Luka Begonja je uhvatio volej poslije centaršuta sa desne strane, ali na nesreću osvajača Kupa BiH, šutirao je pored gola Džoa Luisa.

18 - Umalo 2:0 za Aberdin poslije akcije Grejema Šajnija, koji je uposlio Adama Runija, ali je špic domaćih bio za malo neprecizan.

16 - GOOOL! Domaćin je poveo golom Kristija nakon ispucavanja golmana Džoa Luisa i brzog kontranapada. Precizno je šutirao po zemlji sa 17 metara i pogodio mrežu Bilobrka - 1:0

13 - Prva šansa za Aberdin, ali je golman Širokog Brijega odlično intervenisao nakon udarca Rajana Kristija.

8 - Škoti očekivano imaju inicijativu i pokušavaju da ugroze golmana Luku Bilobrka, međutim, zasad se hercegovački tim dobro brani i otklanja eventualne opasnosti ispred svog gola.

1  - Počeo je dvoboj u Aberdinu.

Sastavi

Najava

Na stadionu "Pitodri", koji je večeras skoro dupke pun (blizu 20.000 gledalaca), Škoti su favoriti za pobjedu, ali prema najavama kluba sa "Pecare", tim Gorana Sablića priželjkuje iznenađenje i pozitivan rezultat.

"Naša ekipa je u dobroj formi. Nismo u ulozi favorita, ali veselimo se utakmici s Aberdinom. Vjerujemo da možemo ponoviti našu igru iz susreta s Kazahstancima. Domaćin je napravio velike promjene u svom timu tako da ih je bilo teško kvalitetno analizirati. Ali, mi ćemo pokušati zadržati loptu i biti strpljivi, čekati svoju priliku. Možemo postići gol na utakmici u Škotskoj", rekao je Sablić na konferenciji za novinare.

Hercegovci su putovali na pomalo neuobičajen način - autobusom do Splita, a onda avionom do Kopenhagena, pa iz danske prestonice do Škotske, međutim, vjerujemo da će biti jako motivisani da se na Ostrvu predstave u najboljem svjetlu.

Meč između osvajača Kupa Bosne i Hercegovine i tima iz Škotske sude belgijski arbitri.

Glavni sudija je Erik Lambrehts, a pomaže mu Žo de Veirt i Karel de Roker, dok će četvrti arbitar Frederik Geldhof.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC