• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Džonu Volu "supermaks" ugovor

Autor mondo.rs

Plejmejker Vašington Vizardsa pridružio se Stefu Kariju i Džejmsu Hardenu u društvu najbolje plaćenih košarkaša NBA lige.

Veliki priliv novca u blagajne NBA timova - prevashodno od TV ugovora koji je stupio na snagu prošle sezone - rezultirao je i značajnim rastom igračkih zarada.

Čak i prosečni košarkaši za NBA standarde poslednja dva leta potpisuju ugovore vredne 15-20 miliona dolara godišnje, pa onda nije čudo što su najveće zvezde u poziciji da dobiju i dvostruko više.

Poslednji koji je dobio "supermaksimalni" ugovor je plejmejker Vašington Vizardsa Džon Vol, potpisavši na četiri godine za 170 miliona dolara (bruto)!

Ugovor će stupiti na snagu leta 2019, nakon što Vol odradi poslednje dve sezone aktuelnog ugovora.

Za te dve sezone zaradiće ukupno 37 miliona dolara, a onda će mu primanja biti praktično duplirana - u sezoni 2019/20 biće plaćen 37,8 miliona dolara, a svake naredne za po tri miliona više, zaključno sa 2022/23 kada će inkasirati 46,8 miliona dolara pre plaćanja poreza.

Džejms Harden nedavno je pod identičnim uslovima dogovorio produžetak saradnje sa Hjuston Rokitsima, s tim da on za naredne dve sezone ima garantovanih 58 miliona dolara, što je u zbiru sa novim ugovorom dalo "bombastičnih" 228 miliona.

Stef Kari, koji je prethodne četiri sezone igrao za cifru "debelo" ispod svoje realne vrednosti (11 miliona godišnje), od Golden Stejt Voriorsa je dobio "supermaksimum" za čak pet sezona, tako da će do leta 2022. na njegov račun biti uplaćen 201 milion dolara.

"Supermaksimalni" ugovor koncipiran je tako da igrač može da dobije platu u vrednosti od 35 odsto "seleri kepa" za određenu sezonu i to samo u formi produžetka ugovora sa svojim aktuelnim timom. Pravilo je tako osmišljeno da bi manje atraktivne franšize mogle da ponude svojim zvezdama više novca od konkurencije i samim tim povećaju šanse da ih zadrže.

Ipak, za "supermaks" je neophodno da igrač ispuni određene sportske uslove - da bude biran u neku od tri idealne petorke NBA lige u sezoni pre potpisivanja ugovora ili dva puta u poslednje tri sezone, da bude defanzivac godine u sezoni pre potpisivanja ugovora ili dva puta u poslednje tri sezone, ili da bude MVP bar jednom u poslednje tri sezone.

Pol Džordž i Gordon Hejvord nisu ispunili nijedan od tih uslova i time su Indijana Pejsersi i Juta Džez izgubili ključni adut u nastojanju da ih dugoročno vežu za sebe.

Džordž je potom, godinu dana pre isteka ugovora, isforsirao "trejd" i od jeseni će nastupati za Oklahomu, dok je Hejvord kao slobodan agent prešao u Boston i potpisao na četiri godine za 128 miliona dolara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC