• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković je opet "loš momak"!?

Autor mondo.rs

Britanski i američki mediji u negativnom kontekstu predstavili informaciju da je najbolji srpski teniser predložio kolegama formiranje sindikata.

Novak Đoković svojevremeno je "glumio" povrede kako bi omeo svoje protivnike, potom je bio "ženomrzac" kada je rekao da teniseri privlače više publike i sponzora od teniserki, a sada je, bar prema pisanju britanskih i američkih medija - pohlepni multimilioner!

"Dejli Mejl" prvi je objavio - a drugi prihvatili - da je Novak Đoković na godišnjem sastanku najboljih 150 igrača sveta, održanom pred početak Australijan opena, predložio formiranje sindikata tenisera, koji bi se efikasnije borio za veće nagradne fondove, s obzirom na to da Asocijacija profesionalnih tenisera (ATP) istovremeno zastupa i igrače i priređivače turnira.

Taj predlog je, navodno, "šokirao" većinu prisutnih, a britanski i američki mediji brže-bolje su doveli u pitanje Novakov moralni kredibilitet, pomenuvši da je od sportskih uspeha zaradio preko 100 miliona dolara i da živi u "poreskom raju" Monte Karla, a da nagradni fondovi, naročito na grend slem turnirima, poslednjih godina konstantno rastu.

O čemu se ustvari radi?

Kao predsednik Saveta igrača na ATP turu, Novak Đoković ima obavezu i odgovornost da pomogne svim teniserima, a naročito onim niže rangiranim, koji se tokom karijere suočavaju sa mnogobrojnim izazovima.

FEDERER JE PROTIV

"Dejli Mejl" piše da Novakovu inicijativu, između ostalih, podržavaju Žil Simon i trenutni "broj četiri" Aleksander Zverev, a protivi joj se najtrofejniji teniser svih vremena, Rodžer Federer. Naglašavamo da su ovo nezvanične informacije...

Njegova obaveza je da doprinese pozitivnim promenama u tenisu, što se tiče rasporeda turnira, sistema takmičenja, pa u krajnjoj liniji i finansija.

Najveći izazov je upravo to da tenis postane dugoročno održiv sport za što je moguće više igrača. Novak je tim povodom i nastupio na pomenutom sastanku, govoreći o načinima za unapređenje celokupnog sistema.

"Igrači iz samog vrha imaju dobre uslove, dok su ostali uglavnom nezadovoljni i to je nešto čega su svi svesni. Kao predsednik Saveta igrača, Novak je predložio način na koji trenutna situacija može biti rešena i unapređena. Ono što je neophodno jeste da se igrači ujedine, oforme sindikat i počnu više da govore o svojim pravima", otkriva izvor MONDA, blizak igračima koji su prisustvovali sastanku.

Đoković je ovim potezom preuzeo određeni rizik, što se i vidi po načinu na koji je deo svetskih medija predstavio celu priču. Međutim, niže rangirani igrači su mu veoma zahvalni na ovom gestu, jer su svesni da je ovo direktna borba za njihov boljitak.

"Top 20 igrač ima sve što mu je potrebno, ali onima od 50. pozicije i niže rangiranima nije nimalo lako. Mnogi od njih su na ivici da odustanu od tenisa i od svojih karijera zbog nedostatka novca neophodnog za plaćanje putovanja, trenera, osoblja... Sredstva nisu podeljena na najadekvatniji način i to je ono što Novak želi da promeni, stvarajući uslove da što više igrača napravi nešto dobro u ovom sportu".

Đoković se u noći između ponedeljka i utorka vraća takmičenju posle više od šest meseci, mečom prvog kola Australijan opena protiv Donalda Janga.

Više je nego izvesno da će tema sindikata tenisera na konferenciji za novinare biti bar podjednako "vruća" kao priča o prvom Novakovom nastupu nakon Vimbldona 2017.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović


TROICKI: NOVAKU OVO NAJMANJE TREBA

Viktor Troicki izjavio je posle pobede nad Aleksom Boltom (3:2) da zbog nastupa na turniru u Sidneju nije mogao da prisustvuje sastanku igrača, ali da je upoznat sa tematikom i da je ranije često pričao o tome sa Đokovićem.

"Novak ne radi to zbog sebe, njemu to najmanje treba. Činjenica je da moramo da budemo ujedinjeni, jer tada imamo moć da promenimo nešto. To šta je u redu ili nije, pogledajte u drugim sportovima, pa će biti jasnije. Tenis jeste dobro plaćen sport ako igraš dobro, ali procentualno nije toliko dobro plaćen... Oni povećavaju nagradne fondove, ali i zarađuju mnogo više nego prethodnih godina i tu leži problem", rekao je Troicki, a prenosi B92.

"Svi ti milioni i kamioni o kojima se piše da teniseri zarađuju... Prvih 10 da, top 20 veoma lepo žive, top 50 takođe, ali ovi ispod nikako. Dok plate trenera, putovanja, poreze... Ostane im veoma malo. Da ne govorim o slabije rangiranim igračima, oni su u dubokom kanalu. Nole se bori za ravnopravniju podelu novca i da tenis ne igraju samo prvih 100 na ATP listi. Mnogi igrači odustaju jer nemaju dovoljno novca da finansiraju karijeru, jednostavno nemaju šansu. Opet kažem, njemu to najmanje treba od svih".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC