• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EURO 2018: Veliki Arpad donio prvo zlato Španiji!

Autor mondo.ba

Fenomenalan preokret Španije!

Nakon Francuske sjajni Španci su oborili i Švedsku!

Šveđani su na poluvremenu imali dva gola prednosti, raznovrsnu igru u napadu i raspoloženog golmana, ali se u drugom dijelu meča odigrao isiti scenario samo u korist Španije.

Na gol je stao veliki Arpad Šterbik i možda po posljednji put na velikoj sceni održao golmansku kliniku, odbranio skoro sve što je išlo prema njemu, pokupio nagradu za najboljeg aktera meča i donio Španiji prvu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Španija - Švedska 29: 23 (12:14)

U polufinalnoj pobjedi nad najvećim rukometnim timom današnjice, Francuskom, Šterbik se zagrijjao sa tri odbrane u pet šuteva (27:23), a onda se pojavio na golu početkom drugog poluvremena finalne utakmice u zagrebačkoj "Areni" i BUKVALNO sazidao zid o koji su se polomile nade Šveđana da će iz petog finala stići do petog zlata.

Medalje:

4-1-0 Švedska
3-0-2 Francuska
2-1-3 Danska
2-1-1 Nemačka
1-4-2 Španija
1-2-0 Rusija
0-2-3 Hrvatska
0-1-1 Jugoslavija/Srbija
0-1-0 Slovenija
0-0-1 Island

Kakav potez Rivere, kakav odgovor Šterbika, kakva priprema Španije za završnicu turnira koji je počeo prije više od dvjie nedjelje - ponovo je ekipa koja je djelovala ranjivo i slabo na startu osvojila zlatnu medalju na kraju.

I, odmah to da kažemo, iako je blef sa Šterbikom prelomio finale, zlato je osvojila najbolja odbrana na turniru koja je do duela sa "tri krune" primila samo 163 gola na devet mečeva odnosno 18,1 po meču.

Španci su prethodno izgubili četiri finala, uključujući i posljednje pre dvije godine u Poljskoj od Njemačke, koja je završila takmičenje u drugoj fazi.

U utakmici za treće mjesto Francuska je pobijedila Dansku 32:29 i osvojila bronzu.

STRIJELCI

ŠPANIJA: Aginagalde 1, Arino 4, Balaguer 5, Kanjelas, Korales (3), Dušebajev 4, Entrerios 4, Figuers 1, Gvardiola 1, Gorbindo 1, Muros, Rivera 1, Sarmiento 1, Sole 5, Šterbik (8). Selektor: Đordi Rivera

ŠVEDSKA: Arneson 1, Cederholm, Darj, Ekberg 4, Gotfridson 2, Heningson 2, Jepson 1, Nilsen 5, Ostlund, Palicka, Peterson, Tolbring, Vane 3, Zahrinson 3, Apelgrin (15). Selektor: Kristijan Anderson

PRVO POLUVRIJEME

Španci su otvorili meč golom Valera Rivere sa krila, da bi na drugoj strani odgovorio Niklas Ekberg.

U prvih deset minuta igralo se u egalu, da bi Šveđani predvođeni Jesperom Nilsenom i odličnim Mikelom Apelgrinom na golu otišli na tri gola razlike, 4:7.

Sjajni Apelgrin je u prvih petnaest minuta susreta odbranio sedam od deset udaraca.

Šveđani su u nastavku meča održavali tri gola prednosti, iako su Španci nakon kontre Ferana u  prišli na jedan pogodak zaostatka.

U posljednjih deset minuta prvog dijela Švedska ulazi s tri gola prednosti, nakon što je Ekberg je pogodio za 7:10


Dušebajev je smanjio sa 9 metara, Arino s krila doveo Španiju na gol zaostatka, 9:10

Nakon toga pogodio je Arneson, dok su Dušebajev i Entrerios bili neprecizni, pa je Nilsen Šveđanima donio tri gola prednosti, 9:12.

Sole je s dva gola približio  Španiju na jedan gol zaostaka, ali je Zaharinson pogodio za Švedsku, a potom je Gotfridson donio 11:14 minutu prije odmora, da bi pola minute do kraja prvog dijela Figueras je smanjio zaostatak Španije.

DRUGO POLUVRIJEME

Španija je drugo poluvrijeme otvorila serijom od 4:0 i prvi put povela nakon 3:2 u prvom poluvremenu, 16:14.

Arino i Balaguer su u manje od dvije minute izjednačili na 14:14, da bio Sole pogodio za i ponovo Balaguer pogodili za preokret.

Zahrison prekida švedski post, ali Entrerios i Arino odvode Španiju na "plus" tri, fantastični Balaguer dodaje još dva gola i Španija odlazi je na pet golova prednosti, 20:15!

Španci su nastavili sa furioznom igrom, selektor Švedske je u tom periodu igre dva puta tražio tajm aut, ali nije mogao da pronađe rješenje za igru Španije koja je povela sa 21:16.

Mikel Apelgrin je i dalje odlično branio, ali je u drugom dijelu je na gol Španije stao veteran Arpad Šterbik (38) kojeg je španski selektor Đordi Rivera pozvao naknadno za polufinalni i finalni susret.

Legendarni golman je u Zagrebu stavio krunu na svoju veliku karijeru. Švedska je  postigla samo tri gola za 20 minuta igre.

Španci su do kraja utakmice održavali prednost i na kraju trijumfovali sa šest golova razlike.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC