• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekada protiv Bajerna kao lider Bundesa, a sada...

Autor mondo.ba

... lider “Drajte”, ekipa Paderborna, primila je šest golova na svom stadionu i doživjela još jedan debakl u duelu protiv Bavaraca.

Trideset pet mjesta dijeli dvije ekipe na fudbalskoj piramidi u Njemačkoj, a to je snažna postava Jupa Hajnkesa, s obzirom na renome protivnika, i te kako pokazala.

Bajern i Paderborn su ukupno odigrali četiri meča, a Bavarci su svaki put trijumfovali sa najmanje četiri gola razlike. Ovog utorka u četvrtfinalu Kupa Njemačke na "Benteler Areni" bilo je još ubjedljivije:

Paderborn - Bajern 0:6 (0:3).

"Mali" Paderborn je u meč ušao kao najefikasnija ekipa u njemačkom profesionalnom fudbalu sa 57 postignutih golova, dok je Bajern postigao četiri manje.

Ali, svi znamo da "bavarska mašina" ne voli da bude na drugom mjestu...

"Bal" je otvorio Kingzli Koman golom u 19. minutu, da bi se šest minuta kasnije u strijelce upisao Robert Levandovski.....

....a do kraja prvog dijela i Džošua Kimih nakon sjajne asistencije Matsa Humelsa preko cijelog terena.

Četvrti gol za Bajern je postigao Korentan Toliso u 55. minutu nakon kornera Hamesa Rodrigeza, a do kraja meča još dva je dodao Arjen Roben za konačnih 6:0 za Bajern i plasman u polufinale.

Vjerovali ili ne, ali Paderborn je posljednja ekipa protiv koje je Bajern igrao, a da je bila plasirana na prvom mjestu Bundeslige. Meč je odigran na "Alijanc Areni" u septembru 2014., a Bavarci su slavili sa 4:0.

Kako od prvog mjesta u Bundesligi do liderske pozicije u "Drajti" za nešto više od tri godine?

USPON I PAD PADERBORNA

Bilo je potrebno da klub provede devet sezona u drugoj ligi da bi dovoljno sazrio za iskorak u elitu. To je Paderbornu, konačno, uspjelo u sezoni 2013/14.

Paderbon je domaćin na "Benteler Areni" (15.000) koja je otvorena u julu 2008., a izgradnja je koštala 25 miliona evra, ili 7,4 odsto od ukupnih sredstava koja su uložena za izgradnju "Alijanc Arene" u Minhenu.

Najveće zasluge za to ima trener Andre Brajtenrajter,čiji se tim nije uspaničio ni kada je u ključnoj (i posljednjoj) utakmici u sezoni Alen poveo na "Benteler areni" golom tada još tinejdžera, Džeola Pohjanpale.

Vrlo brzo, prije poluvremena, dvojica momaka "na ić" - Marko Vučinović i Mario Vrančić donijela su vođstvo za preokret i slavlje kakvo Paderborn nije pamtio!

Iako su se u prva četiri kola držali na vrhu tabele, period u Bundesligi je bio katastrofalan. Klub, svjestan da nema dovoljno iskusne igrače za najviši rang (jedan od njih imao ukupno 15 utakmica u Bundesligi) dovodio je igrače, pokušao da napravi ekipu, ali je sve bilo uzalud. Paderborn je završio sezonu kao 18 i vratio se u "Cvajtu".

Bio je to, međutim, tek početak „slobodnog pada“, jer ispostaviće se kasnije, i naredne dvije takmičarske godine Paderborn će završiti na 18. mjestu, prvo u "Cvajti", potom i u "Drajti". Paderborn je i nakon završetka prošle sezone trebao da ide rang niže, ali ga je spasio Minhen 1860, koji nije imao (prema pisanjima određenog broja medija u Njemačkoj nije želio da ima) 10 miliona evra za licencu za takmičenje u trećoj ligi, pa je Paderborn zadržao status "trećeligaša".

Nakon ispadanja iz Bundeslige trener Andre Brajtenrajter, koji trenutno sa dosta uspjeha predvodi Hanover, preuzeo je Šalke, a klub su napustili fudbaleri koji su iznijeli plasman u najviši rang takmičenja, Elias Kačunga, Mario Vraničić...

U "slobodnom padu", na klupi Paderborna se izredao veliki broj trenera, a jedan od njih bio je i Stefan Efenberg.

Nekadašnji fudbaler Bajerna, je napunio novinske stupce ali ne baš i rubriku "osvojeni bodovi". Svoje igračko znanje i harizmu Efenberg nije uspio da prenese na ekipu u svom prvom trenerskom poslu, iako je početak obećavao.

U prve dvije utakmice upisao je dvije pobjede, međutim, poraz od Borusije Dortmund 7:1 u Kupu izbacio je ekipu sa pobjedničkog kolosjeka i u narednih 12 mečeva nije upisao trijumf i Efenberg je dobio otkaz.

Put do četvrtfinala

Bajern:

Šemnic - Bajern 0:5 

Lajpcig - Bajern 1:1 (4-5 pen.) Bajern - Dortmund 2:1

Paderborn:

Paderborn - St. Pauli 2:1  Paderborn - Bohum 2:0

Paderborn - Ingolšad 1:0

Naslijedio ga je asistent Rene Miler, koji je u novembru 2016. takođe dobio otkaz.

Paderborn je praktično od ispadanje iz Bundeslige bio brod koji tone, koji su svi napuštali, pa su igrači bježali glavom bez obzira, a treneri se mijenjali kao na traci. Milera je naslijedio Stefan Emerling, međutim, i on je trajao samo do Uskrsa 2017, kada je došao Stefan Baumgart, aktuelni trener koji je donekle trznuo ekipu, pa za njega kažu da je samo malo ranije stigao, mogao da spasi klub od ispadnja u četvrtu ligu i bez tog odustajanja Minhena 1860.

Plasman u njemački DFB Pokal izborio je osvajanjem "Westfalenpokala" pobjedom u finalu nad Sportfrojnde Loteom 3:1.

Paderborn za Kup Njemačke veže i utakmica protiv HSV-a 2004. godine u kojoj su na opšte iznenađenje slavili sa 4:2, ali je kasnije utvrđeno uz obilatu pomoć kladioničarske mafije iz Hrvatske.

Naime, sudija Robert Hojcer, koji je bio centralna figura skandala o namještanju utakmica teškog dva miliiona evra, je primio mito pa je za Paderborn odsvirao dva nepostojeća penala, a Hamburg još dodatno počastio sa crvenim kartonom.

Pod vođstvom Štefana Baumgarta, "slobodni pad" je zaustavljen, Paderborn igra odličan fudbal, za svoj rang takmičenja, i ne treba biti iznenađen ako "obrnu igricu" i izbore ulazak u elitni rang njemačkog fudbala, kao u sezoni 2012/13.

Kup Njemačke, četvrtfinale:

Paderborn - Bajern 0:6 (0:3)
/Koman 19. Levandovski 25, Kimih 42, Toliso 55, Roben 86,89/

Leverkuzen - Verder 4:2 (2:2, 1:2) NAKON PRODUŽETAKA
/Brandt 31, 55, Belarabi 111, Haverc 118 - Kruze 4 penal, Johanson 8/

u srijedu

Frankfurt - Majnc 18:30
Šalke - Volfsburg 20:45

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC