• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak se oprostio od Madrida, čeka ga veliki pad

Autor mondo.rs

Najbolji srpski teniser eliminisan je u drugom kolu turnira Masters 1000 serije.

Još jedna rana eliminacija Novaka Đokovića u 2018. godini, ovog puta na madridskom mastersu!

Najbolji srpski teniser je trijumfom nad Keijem Nišikorijem podigao očekivanja, pa onda "pao" u susretu sa Britancem Kajlom Edmundom, trenutno 22. teniserom sveta, protiv koga je vodio 3:0 u međusobnom bilansu.

Đoković - Edmund 3:6, 6:2, 3:6!

Edmund do danas nije Novaku oduzeo nijedan set (prethodni meč odigrali su u Indijan Velsu 2017), ali Novak jednostavno (još) nije onaj stari i posle duge pauze nikako ne može da počne da pobeđuje u kontinuitetu.

NAJLOŠIJI OD 2013.

Đokoviću je ovo bio 10. nastup u Madridu, gde je bio šampion 2011. i 2016, pobedivši u finalu Rafaela Nadala, odnosno Endija Mareja. Sada je izjednačio svoj najlošiji rezultat, iz 2013, kada je u drugom kolu izgubio od Grigora Dimitrova.

Jedini predstavnik Srbije u osmini finala biće Dušan Lajović, koji je u Madridu prošao dve runde kvalifikacija, a onda u glavnom žrebu srušio Karena Kačanova i Rišara Gaskea. Njega u četvrtak čeka okršaj sa Huanom Martinom Del Potrom, koji je eliminisao Damira Džumhura.

Što se tiče Đokovića, posle ovoga će mu povratak u svetski vrh postati još teži i izazovniji.

Pošto je prošle godine u Madridu igrao polufinale, izgubiće više od 300 bodova i pasti najmanje za šest mesta na ATP listi. Od ponedeljka će u najboljem slučaju biti 18. reket sveta, a jedan od tenisera koji bi svojim uspehom mogli da ga gurnu još koji stepenik niže, upravo je Kajl Edmund.

Britanac rođen u Južnoj Africi u narednoj rundi će se sastati sa Davidom Gofanom.

Jedan od razloga najnovijeg Novakovog poraza su oscilacije u igri, dokumentovane u broju neiznuđenih grešaka - po 13 u prvom i trećem, a samo tri u drugom setu.

Drugi razlog je katastrofalan start i čak tri brejka koja je dao Edmundu u prvom setu.

U tom delu meča je sunce zadavalo dosta problema pri serviranju, rival je takođe gubio gemove na toj strani, ali je Novak ipak bio nedopustivo dekoncentrisan, na momente se činilo i bezvoljan. A, kada u meču koji se igra u dva dobijena seta, praktično predate prvi, prostor za greške se drastično smanjuje.

Nakon odlično odigranog drugog seta, u trećem je bilo pitanje ko će prvi iskoristiti svoju šansu da se "odlepi".

Đoković je u petom gemu propustio tri vezane brejk lopte (vodio 0:40), u sedmom je možda mogao da uradi nešto više, ali Edmund je u oba slučaja bio na visini zadatka, prvenstveno što se tiče servisa.

Britancu su se vrata pobede odškrinula pri vođstvu od 4:3, dva bitna poena (15:15 i 30:40) uzeo je uz pomoć sreće, ali kao što kaže narodna izreka: "sreća prati hrabre". Taj brejk, jedini na obe strane u trećem setu, pokazao se i odlučujućim.

IZ GEMA U GEM

TREĆI SET

- 3:6, KRAJ.

- 3:5, BREJK! Edmund je uz malo sreće došao na jedan servis gem od pobede.

- 3:4. Nastavlja se igra nerava. Đoković je sa 40:0 smanjio na 40:30, ali ga je protivnik "poklopio" asom.

- 3:3. Ponovo Novak osvaja gem "sa nulom", treći put u ovom setu.

- 2:3, "preživeo" je Edmund! Novak je taktički besprekornom igrom došao do 0:40 i tri vezane brejk lopte. Prvu je propustio kada je retern poslao koji centimetar iza osnovne linije. Usledio je as Edmunda, neiznuđena greška iz bekhenda, pa na 40:40 novi as Edmunda i još jedna duga razmena udaraca u kojoj je Novak poklekao.

- 2:2. Novak drugi put zaredom maksimalan na svoj servis. Edmund je njemu prepustio jedan poen.

- 1:2. Novak je poveo 0:15, a onda je jedan Edmundov udarac, koji je pao tačno na osnovnu liniju, izazvao grešku srpskog tenisera za 15:15 i potpuno preusmerio tok ovog gema.

- 1:1. Odličan gem Đokovića.

- 0:1. Edmund fokusiran na startu odlučujućeg seta. Imao je bekhend viner na osnovnu liniju za 30:0.



DRUGI SET

- Edmund je opet imao više vinera (9:4), ali Novak je mnogo bolje servirao nego u prvom setu i to mu je pomoglo da svede broj neiznuđenih grešaka takoreći na minimum, sa 13 na tri!

- 6:2, IZJEDNAČENJE!

- 5:2, DUPLI BREJK, i to posle 30:0! Tek u 17. gemu ovog meča rezultat je prvi put bio 40:40, a Novak je završni poen osvojio tako što je iz dobre defanzive na Edmundove forhende iskoristio prvu priliku da mu prebaci lopticu na bekhend i Britanac je odmah pogrešio.

- 4:2. Brz gem za Đokovića, koji je pogađao prve servise i potom autoritativno završavao poene.

- 3:2. Novak je vodio 0:30, ali nije iskoristio šansu da se dodatno "odlepi". Dva od četiri poena posle toga završio je neiznuđenim greškama.

- 3:1.

- 2:1. Britanac je uzeo prvi gem u ovom delu meča i najavio povratak u borbu.

- 2:0. Novak je uspeo da potvrdi brejk, tako što je prvi put iz četiri pokušaja osvojio servis gem na toj strani terena. Edmund je u prva dva gema drugog seta značajno "pao".

- 1:0, BREJK! Problemi za Edmunda, izgleda da je sunce opet uzelo danak...

PRVI SET

- Đoković je napravio pet neiznuđenih grešaka više od rivala - 13:8, od toga čak osam iz forhenda, a samo pet poena završio je vinerima. Edmund ima realizaciju brejk lopti 75 odsto (3/4), doduše, nije mu u tim trenucima ni bilo preteško...

- 3:6, BREJK I SET! I treći put Novak gubi servis gem na "sunčanoj strani" terena. Da li je koincidencija ili realan problem, manje je bitno.

- 3:4. Đoković ne odustaje od seta.

- 2:4. Mnogo bolja partija Edmunda u ovom gemu. Jedini Novakov poen proistekao je iz protivnikove duple servis greške.

- 2:3, BREJK! I treći izgubljeni servis gem desio se igraču koji servira dok mu sunce bije u oči. Novak ne neiznuđenom greškom dao Edmundu 15:40, potom je u razmeni udaraca pogrešio Britanac, a na 30:40 usledila je dupla servis greška.

- 2:2.

- 1:1, RIBREJK! Novak uzvraća, i to bez izgubljenog poena.

- 0:1, BREJK! Odmah je Britanac stekao prednost, pošto je nakon 30:15 za Novaka odigrao sjajan poen na mreži i potom osvojio još dva poena.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOŠ

NOLE JOŠ DOBRO I DOGURO PRAVO JE ČUDO DA GA I NIŠIKORI NIJE POBJEDIO NOLE POVUCI SE NEMOJ SE BRUKATI KONSTANTNO UGLEDAJ SE NA ANU

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC