• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak pred možda i najvažnijim turnirom u karijeri

Autor mondo.rs

Kada se sagledaju sve okolnosti pod kojima će Đoković doputovati na "Foro Italiko", teško da je pred njim bio turnir na kom je mogao više da izgubi.

Posle poraza u 2. kolu Mastersa u Madridu, pada na najmanje 18. mesto ATP liste i gubitka dragocenih 315 bodova, nekada suverenog vladara muškog tenisa očekuje jako važan turnir.

Možda, kada se sve sagleda, i najvažniji u dosadašnjoj karijeri.

Novak Đoković braniće od 14. do 20. maja jedino masters finale iz 2017. godine i ogromnih 600 bodova bez kojih pitanje da li će uopšte biti među nosiocima na predstojećem Rolan Garosu (26. maj - 10. jun).

Porazi u 2018. godini:

Dominik Tim (7)

Hjeon Čung (21)

Kajl Edmund (22)

Benoa Per (50)

Taro Daniel (82)

Martin Kližan (120)

Ukoliko bi i na "Foro Italiku", gde je igrao osam finala i osvojio četiri titule, doživeo neuspeh sličan onima iz Indijan Velsa, Majamija i Madrida, pa donekle i Monte Karla, nekadašnji "Broj 1" survao bi se negde između 30. i 40. pozicije na ATP listi koja će, potom, biti merodavna i za određivanje nosilaca za drugi gren slem sezone.

Već neko vreme srpski as, koji će u "Večnom gradu" 22. maja proslaviti 31. rođendan, ne uživa privilegiju prve osmorke na ATP listi koja po pravilu preskače prve runde mastersa, a povoljna okolnost po njega pred žreb za Rim je što će merodavan biti poredak od prošlog ponedeljka kada je Đoković još bio 12. na svetu.

S obzirom na to da Masters u Rimu "ne naleže" na Rolan Garos, čiji je žreb zakazan za 24. maj, još jedna eliminacija u prvoj ili drugoj rundi značila bi i Novakov pad među tenisere poput Damira Džumhura, Andreja Rubljova, Felisijana Lopeza, Fernanda Verdaska, Žila Milera, Karena Hačanova…

* Novak je Rim osvajao 2008, 2011, 2014. i 2015, a gubio u finalima 2009, 2012, 2016. i 2017. *



U 2018. godini, u kojoj je za sada zabeležio skor 6-6 (mada je tri pobede ostvario još na prvom turniru, Australijan openu u januaru), Đoković je osvojio 335 bodova i nalazi se negde oko 75. mesta u ATP trci.

Pobede u 2018. godini:

Kei Nišikori (20)

Borna Ćorić (35)

Gael Monfis (41)

Adrijan Ramos (42)

Dušan Lajović (95)

Donald Jang (130)

Po završetku Rima, on će braniti četvrtfinale Rolan Garosa (360), titulu u Istbornu (250) i četvrtfinale Vimbldona (360), u čemu se krije i jedna loša i jedna dobra stvar.

Bez bar sličnih rezultata na naredna četiri turnira, Đoković bi do početka američke turneje krajem jula i početkom avgusta mogao dodatno da se strmoglavi na ATP listi, što je loše. Dobra stvar je, međutim, to što će od tada svaki osvojen bod značiti pomak prema vrhu sa kojeg je 12-ostruki gren slem šampion počeo pad praktično od osvajanja Rolan Garosa u junu 2016. godine kada je postavio i istorijski rekord po broju osvojenih ATP poena (16.950).

To je preko 15.000 poena više od onoga što će biti njegov učinak narednog ponedeljka pred turnir na kom u prethodnoj deceniji samo JEDNOM nije igrao finale i to 2013. godine.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC