• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Belgija nije TA ekipa, Francuska igra za titulu!

Autor mondo.rs

Ponovo je jedan prekid odlučio! "Trikolori" će igrati za drugu titulu prvaka sveta pošto su u Sankt Peterburgu bili bolji od Belgije...

Treći put u poslednjih dvadeset godina Francuska igra za najvažniji trofej!

"Trikolori" su pobedili minimalnim rezultatom do sada neporaženu Belgiju u Sankt Peterburgu i pokušaće da dođu do druge titule prvaka sveta. Francuzi su bili oprezniji na ovom meču, ali i konkretniji i iskoristili sada već čuvenu boljku sa ovog šampionata - prekid.

Bio je to korner Antoana Grizmana iz levog ugla u 51. minutu, pobegao je Samuel Umtiti svojim čuvarima Felainiju i Aldervereldu, a to je bilo dovoljno za finale.

Tamo ih čeka bolji iz duela Engleske i Hrvatske, dok ova odlična generacija Belgije ostaje ipak "samo" na tome da je ponovila uspeh selekcije iz 1986. godine, ali ne i da napravi korak više i dopiše neku novu reprezentaciju na spisak finalista.

Na kraju, u uzbudljivom meču na prelepom "Krestovski stadionu":

FRANCUSKA - BELGIJA 1:0 (0:0)

Belgija je bolje počela ovaj meč i odmah probala da napadne Pavara preko Azara, ali kada se Francuska odbranila od njegova dva udarca - zaigrala je bolji fudbal.

Uspešno su neutralisali prodore "iznuđenog" desnog beka Nasera Šadlija zbog suspenzije Tome Menijea, ali i to što odbrana - naročito Fertongen i Kompani - nisu bili spremni za "istrčavanja" sa Kilijanom Mbapeom.

Francuski tinejdžer je vešto napadao prostor iza njih koji mu je stvarao Olivije Žiru, a loptu mu "doturali" Antoan Grizman i Pol Pogba - no najbolju šansu imao je Pavar.

Posle lepe akcije sa Grizmanom, desni bek Leverkuzena i otkrovenje ovog turnira, istrčao je pred Tiba Kurtou koji je dobro zatvorio ugao. Ipak, i desni bek Francuza ušao je u više šansi od Romelua Lukakua danas koji je bio potpuno izolovan...

Verna senka Kevina de Brujnea čitav meč bio je neverovatni N'Golo Kante. Možda i najbolji francuski fudbaler na ovom turniru pratio je KDB-a i osujetio ga da priđe bliže golu, a čak i kada bi se našao u situaciji da šutira, Kante bi se nekako stvorio oko njega i tu priliku pokvario.

Bio je retko na lopti, a to mu je značajno poremetilo koncentraciju i u određenim situacijama nije uspevao da reaguje na vreme kako bi nadmudrio Umtitija i Varana.

Štoperi Francuske su direktno odgovorni za plasman u polufinale pošto je nakon gola Varana protiv Urugvaja - sada pogodio i defanzivac Barse. Na prvoj stativi, kao mnogo puta na ovom prvenstvu, pobegao je odbrani Belgije i poentirao u bliži ugao Kurtoe.


Bio je to znak za Martineza da se okrene napadu, pa je tako redom ubacivao Mertensa, Karaska i Batšuaija, ali ni oni nisu mnogo promenili.

Bila je definitivno opasnija Belgija, ali je u narednih 40 minuta stvorila svega dve ozbiljne šanse - preko Felainija posle centaršuta s desnog boka i Aksela Vicela koji je šutirao sa skoro 30 metara iz odbitka.

Ugo Loris je bio na pravom mestu u tim situacijama, a Francuska je možda i ranije mogla da završi posao da su Olivije Žiru i Korentan Toliso bili precizniji.

Za napadača Francuske, koji je odradio značajan posao u defanzivi, ponovo je mreža bila "rebus" čak i kada ga je Kilijan Mbape fantastično našao petom, dok je Toliso u nadoknadi vremena mogao da donese drugi gol u kontri, no Kurtoa je bio dovoljno dugačak...

Francuska je pre samo dve godine igrala finale Evropskog prvenstva, a videćemo da li će u novom finalu - za svetsku titulu - biti snalažljivija.

Stadion: "Krestovski", Sankt Peterburg.
Sudija: Andres Kunja (Urugvaj)

FRANCUSKA: Loris - Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez - Kante, Pogba - Matuidi (od 85. Toliso), Grizman, Mbape - Žiru (od 85. N'Zonzi).

BELGIJA:
Kurtoa - Šadli (od 90. Batšuaji), Aldervereld, Kompani, Fertongen - Felaini (od 80. Karasko), Dembele (od 59. Mertens), Vicel - De Brujne, Azar i Lukaku


N   A    J    A    V   A

A sada ono najbolje!

Večeras u Sankt Peterburgu saznaćemo ime prvog ovogodišnjeg finaliste Svetskog prvenstva, a teško je u ovom trenutku reći da li ima favorita u duelu Francuske i Belgije. Obe ekipe igraju veoma dobro na ovom Mundijalu, ali i jedni i drugi imaju određene mane...

Nestvarno zvuči, ali ovo će biti čak 74. međusobni duel dve reprezentacije, a poslednji je odigran u junu 2015. kada su Belgijanci slavili 4:3.

Ovo je drugi put da Belgija igra polufinale Svetskog prvenstva pošto je 1986. poražena od Argentine, dok Francuska, šampion sveta iz 1998. godine, ima nešto bogatije iskustvo ovih mečeva pošto im je ovo peto polufinale.

Didije Dešan nije morao da brine na povrede i suspenzije pošto mu se "vratio" Matuidi i ponovo će "zatvarati" levu stranu, dok je Martinez imao nešto više problema.

Ostao je bez suspendovanog Tome Menijea, praktično jedinog pravog desnog bočnog igrača, Janik Fereira-Karasko je na levom ostavio slab utisak, pa je utisak da će ovoga puta promeniti uobičajenu formaciju. To znači da će Šadli postati desni bek, a Fertongen - levi.

U sastavu je takođe i Musa Dembele koji je obično ulazio sa klupe..

IZ MINUTA U MINUT:

90+6' - KRAJ! FRANCUSKA JE U FINALU!

90+5' - Toliso! Uf, kakva šansa...

90+4' -
Fertongen besan na driblinge Mbapea, pa ga bezobrazno udara bez lopte za karton.

90+2' -
Mbape gura loptu od mesta prekršaja i dobija žuti karton.

90' - Šest minuta nadoknade! Sve ili ništa Belgije - Batšuaji menja Šadlija.

87' -
Kante je sada preterao i dobija žuti karton zbog faula nad saigračem iz Čelsija - Azarom. "Frka" posle slobodnog udarca, ali ne snalazi se Lukaku ove večeri...

85' -
Prva promena Dešana, N'Zonzi umesto Žirua. I Matuidi van terena, Toliso ulazi.

81' - Vicel!

Bliyu gola Belgija... Bio je to odli;an napad Azara i Lukakua, odličan je bio Varan, a na odbijenu loptu natrčao je Vicel i "tukao" iz sve snage. Loris maksimalno koncentrisan i na lopti!

80' -
Čist faul nad Azarom na ivici kaznenog, ali Urugvajac poručuje da se igra dalje. Izlazi iz igre Felaini, gledaćemo još bržu Belgiju - ušao je Karasko.

71' -
Belgija bolja u prethodnih nekoliko minuta, ali bez mnogo konkretnosti. Novi karton nad Matuidijem u začetku kontre - Aldervereld.

65' - Felaini!

Dobar centaršut Šadlija sa desne strane, idealna lopta za Felainija koji je pobegao Umtitiju, alli sa "penala" lopta ide malo pored gola.

63' -
Pravi faul Azar nad Matuidijem na sredini terena i sprečava kontru Francuza. Žuti karton!

59' -
Ulazi Mertens umesto Dembelea i odmah je razmrdao ekipu. Lepa saradnja njega i Lukakua, pa lopta koja stiže na KDB-a, ali nije je dobro zahvatio...

56' - Mbape... Bez teksta!

Potez koji će se naći na svim špicama. Peta za petom, kakva mirnoća Mbapea, izbacio je Žirua u "gol" šansu, ali ovoga puta Kurtoa na pravom mestu. Ovo daje dodatnu energiju Francuzima...


51' - GOOOOOOOOL! UMTITI! VODI FRANCUSKA!

I ponovo prekid!

Nagledali smo se golova posle kornera na ovom Svetskom prvenstvu, a kao i protiv Urugvaja - Francuze u vođstvo dovodi štoper. Sada umesto Varan odlično skače Umtiti, na prvoj stativi je brži od Felainija, a Kurtoa nije imao tako brze reflekse da bi reagovao.

51' - Žiru se okreće pored Kompanija i šutira, ali na vreme podmeće nogu igrač Sitija...

48' - Lukaku!

Belgijanci, kao i u prvom poluvremenu, bolje počinju i imaju šansu preko Lukakua. Dobro je iz dubine poslao loptu Vicel, zaspao je Varan, ali nije to bilo naročito ozbiljno.


45+1' - Lukaku...

Greška Umtitija koju ne koristi napadač Belgije. Premalo je bio u igri, pa je možda i to uticalo da zaspi u ovoj situaciji. To je ujedno bila i poslednja šansa u prvom poluvremenu u kom je bolji utisak ostavila Francuska.


39' - Pavar!

Mnogo bolja Francuska u poslednjih desetak minuta, pa najbolja šansa do sada. Grizman ga je dobro prodigrao u prodoru, izašao je sam pred Kurtou, ali ponovo dobra intervencija čuvara mreže Čelsija.

31' -
Kratka kombinacija Grizmana i Pavara, pa centaršut beka na Olivijea Žirua, a njegov udarac ide malo pored gola.

22' - Aldervereld!

Najbolji korner Šadlija do sada, Felaini je "uštopovao loptu", a Aldervereld šutira dobro iz okreta - kranjim naporom interveniše Loris.


19' - Azar!

Uf, kakav potez kapitena Belgije... Ušao je s levog boka u sredinu, očajno je reagovao Pavar, neuobičajeno za njega gledao je odmah gol i šutirao, a Varan reaguje dobro glavom i interveniše ispred Lorisa.

18' -
Odgovara Matuidi, jakim udarcem sa 18 metara, ali savršeno je postavljen Kurtoa.

16' - Azar!

Najveća šansa na meču do sada. Spetljali su se defanzivci Belgije, vešto je to iskoristio De Brujne i prebacio Varana, stigla je lopta do Edena Azara, odlučio je da šutira iz okreta - i bio za malo neprecizan. Lopta ide pored dalje stative...

13' -
Greši KDB, pa Pogba odlično vuče kontru i dodaje Mbapeu, ali na vreme izlazi Kurtoa i spasava Fertongena koji je zakasnio.

10' -
Francuzi igraju u "grču", ali čim dođu do poslednje trećine terena - Belgijanci pokazuju strah.

5' -
Početno ispitivanje snaga, ali Belgijanci malo konkretniji. Azar s levog, a Šadli s desnog boka sada prave probleme odbrani Francuske.

1'
- Meč je počeo!

- Igrači izlaze na teren!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC