• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pao "Vembli": Klop odgovorio Poketinu na onih 4:1!

Autor mondo.rs

Na mestu gde je prošlog oktobra morao da izvodi Lovrena iz igre još u prvom poluvremenu sprečavajući katastrofu, Klop je ove subote održao čas u pripremi utakmice i stigao do pete pobede od početka sezone u isto toliko mečeva.

Prošle godine u oktobru, Maurisio Poketino impresivno je pripremio utakmicu sa Liverpulom na "Vembliju" i zabeležio prvu pobedu nad Jirgenom Klopom u karijeri nateravši nemačkog stručnjaka da još u prvom poluvremenu pri rezultatu 3:0 povuče s terena Dejana Lovrena.

Završeno je 4:1.

Odgovor Klopa bio je konkretan!

Nekih 11 meseci kasnije, tribine su počele da se prazne već oko 80. minuta derbi meča na otvaranju 5. kola Premijer lige u kojoj su "pevci" zabeležili drugi uzastopni poraz, a "redsi" nastavili seriju pobeda od starta sezone i upisali petu u nizu:

Totenhem - Liverpul 1:2 (0:1), nakon što je Đorđinio Vajnaldum u 39. iskoristio jedinu grešku "zaboravljenog" golmana, Mišela Vorma i postigao prvi gol na gostovanjima u dresu Liverpula, a kakvu-takvu neizvesnost na startu drugog poluvremena u kreaciji Lukasa Moure brzo "ubio" Roberto Firmino pogotkom u 54. minutu.

Pročitajte sve rezultate, strelce i tabelu Premijer lige.

Pobede Liverpula od starta sezone: Vest Hem 4:0, Kristal Palas 0:2, Brajton 1:0, Lester 1:2, Totenhem 1:2.

U trenutku kada su tribine već do pola bile ispražnjene, u trećem minutu nadoknade, rezervista Erik Lamela kaznio je kukavičko "postavljanje" Danijela Staridža koji je okrenuo leđa prilikom njegovog udarca levom nogom iskosa i pomogao mu da savlada Alisona Bekera za dvominutnu paniku na najvećem engleskom stadionu.

Iako su skočili i Poketino i Klop, jedan tražeći još jači pritisak, drugi pokušavajući da organizuje odbranu svestan da uvođenjem Džordana Hendersona, Staridža i Džoela Matipa nije dobio ništa pozitivno - naprotiv, mahnita inicijativa "pevaca" nije dovela do izjednačenja kakvih je bilo u novijoj istoriji Liverpula.

Završeno je samo na drugom golu koji je Brazilac primio ove sezone, nakon što se u prethodnom kolu neodgovorno ponašao sa loptom u svom šesnaestercu i ugrozio pobedu u Lesteru.



"Ruku na srce", Nemac nije bio u prilici da menja kako je želeo, već kako je morao. U trenutku kada je već bio prijavio prvu izmenu (Henderson umesto Keite, 73. minut), Vertongen je udario Firmina u oko i napravio mu rasekotinu, koju lekarski tim dugo nije uspevao da zaustavi, pa je posle žustre rasprave sa četvrtim sudijom temperamentni Klop morao da uvede Hendersona umesto - Firmina.

Dobrih devet minuta omaleni vezista Keita igrao je kao centarfor, koliko je hronično povređenom Hendersonu bilo potrebno da se zagreje. Englez nije bio planiran da igra, Klop je pripremao Đerdana Šaćirija, ali je morao da ga podigne s klupe i pošalje na instant zagrevanje, nakon čega je izvršio i drugu iznuđenu izmenu.

To Poketinov tim nije uspeo da iskoristi, iako je gol usledio minut nakon već tradicionalne izmene: štoper Matip umesto beka Trenta Aleksandar-Arnolda za poslednjih 100-200 sekundi. Stativa Moure posle solo prodora u 50. minutu i naivne reakcije Džoa Gomeza bila je jedina ozbiljna šansa koju je imao Poketinov tim u prvoj utakmici posle UEFA pauze za Ligu nacija, na koju su "pevci" otišli porazom od Votforda u gostima (2:1).

* Do utakmice sa Crvenom zvezdom na "Enfildu" u 3. kolu Lige šampiona, "redsi" će imati jako težak raspored: Pari Sen Žermen, Sautempton, Čelsi, Čelsi, Napoli, Mančester siti, Hadersfild *

Klop je za devetu šahovsku partiju sa argentinskim menadžerom pripremio pokretljivu zonu u kojoj je meta bio defanzivni vezista domaćih, Erik Dajer i upravo je njegova greška iz 37. minuta dovela do brze kontre gostiju koju bi Mohamed Salah iz prošle sezone rutinski pretvorio u 0:1, ali je "ovaj" Salah šutirao pravo u Vorma i podigao mu samopouzdanje u trećem ligaškom nastupu u poslednje tri sezone.

Totenhem: Vorm - Tripije, Aldervejreld, Vertongen, Rouz - Dajer (od 86. Vanjama), Vinks (od 74. Son), Dembele (od 76. Lamela), Eriksen, Lukas Moura - Kejn.

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold (od 92. Matip), Gomez, Van Dajk, Robertson - Milner, Vajnaldum, Keita (od 83. Staridž) - Salah, Firmino (od 74. Henderson), Mane.

Pre toga, posle samo 44 sekunde igre, Salah i Firmino odigrali su akciju u kojoj je Sadio Mane podmetnuo nogu za pogodak, ali iz ofsajd pozicije, što nije promaklo Majklu Oliveru i njegovim pomoćnicima.

Dva minuta nakon što je zaustavio Salahov udarac levom nogom u sprintu između dvojice statičnih belgijskih štopera, Tobija Aldervejrelda i Tomasa Vertongena, holandski veteran je pokazao da nije lako biti večita zamena kažnjenom Igu Lorisu: početnički je "boksovao" loptu u gužvi posle kornera, naterao Dajera da pokuša da je izbije glavom sa gol-crte, ali je reprezentativac Engleske samo "asistirao" Vajnaldumu.

Holanđanin je "vratio" glavom loptu pod prečku, Dani Rouz nije bio dovoljno visok da spreči njen prelazak preko gol-linije, a Vorm dovoljno brz da je uhvati, tako da je uz pomoć tehnologije Oliver dobio potrebnu pomoć i pokazao prema centru igrališta.

Posle osam pogodaka na "Enfildu" od 27,5 miliona evra vrednog transfera iz Njukasla na leto 2016, 27-godišnji Holanđanin zabeležio je i pogodak na gostovanjima.

Preporođeni Moura nije iskoristio početničku grešku Gomeza u prvom minutu nastavka meča, nakon čega je centaršut Endrjua Robertsona završio na prečki iznad glave 34-godišnjeg holandskog golmana. Vorm je došao na "Lejn" pre pet godina, uporedo sa Lorisom, ali je danas tek 13. put nastupio u Premijer ligi i to samo zahvaljujući povredi francuskog reprezentativca koji je uporedo i kažnjen zbog bahate vožnje u pijanom stanju.

Novi duel Mure i Gomeza u 50. minutu umalo je završen pogotkom za izjednačenje, ali je Brazilac sa ivice šesnaesterca pogodio "prvu" Alisonovu stativu sa spoljne strane i, na neki način, trgao protivnički tim koji se vratio "gegenpresingu" i stigao do dva zicera od kojih je drugi realizovan: Mane se poigrao sa Kjeranom Tripijeom, sa gol-aut linije gađao Firmina na petercu i "pogodio" ga tako što je Dajer uklizao, a lopta od stative i ispod Vorma stigla "na nogu" Brazilca.

Teško da je "Bobiju" bilo lakše da postigne neki od 52 gola za Liverpul od dolaska iz Hofenhajma pre tri godine.

Od 2012. skor u mečevima između Totenhema i Liverpula je 1-4-8.

Od ovog udarca sastav u kom nije bilo povređenog Dele Alija, ali jeste indisponiranog Harija Kejna, nije uspeo da se oporavi. Mada, mora se reći da je Poketino isprovocirao ekipu da zaigra na sve ili ništa izmenama, nakon što su jedan za drugim zaigrali Lamela, Hjeung-Min Son i Viktor Vanjama.

U toj ofanzivi, dok je brojka od 80.188 polako opadala, Vorm je zabeležio dve maestralne intervencije: zaustavio je Keitin udarac iz kontre 3 na 2, u kojoj je Mane dugo vukao loptu i odlučio da ne odigra udesno na Salaha koji je čekao "kao zapeta puška". Ta "puška" je "opalila" u 81. minutu posle solo prodora kakve su izvodili i izvode Arjen Roben i Lionel Mesi, međutim Holanđanin je i na to imao odgovor.

Alison, posle kornera koji je u 93. minutu izveo ukroćeni Kristijan Eriksen, nije imao rešenje za Lamelin udarac, ali će Klop verovatno razgovarati sa Staridžom zbog načina na koji je "startovao" na Argentinca.

Rezultati 5. kola:

Totenhem - Liverpul 1:2 (0:1)
/Lamela 90+3 - Vajnaldum 39, Firmino 54/

Bornmut - Lester 4:2 (3:0)
/Frejzer 19, 37, King pen 41, Smit 81 - Madison pen 88, Olbrajton 90/

Čelsi - Kardif 4:1 (2:1)
/Azar 37, 44, pen 80, Vilijan 83 - Bamba 16/

Hadersfild - Kristal Palas 0:1 (0:1)
/Zaha 38/

Mančester siti - Fulam 3:0 (2:0)
/Sane 2, D. Silva 21, Sterling 47/

Njukasl – Arsenal 1:2 (0:0)
/Klark 90+1 - Džaka 49, Ozil 58/

Votford - Mančester junajted 1:2 (0:2)
/Grej 65 - Lukaku 35, Smoling 38/

nedelja

Vulverhempton - Barnli (14.00)
Everton - on - Brajton (21.00)

ponedeljak

Sautempton - Brajton (21.00)

Tabela: Čelsi 15, Liverpul 15, Mančester siti 13, Votford12, Bornmut 10, Totenhem 9, Arsenal 9, Mančester junajted 9, Everton (-1) 6, Lester 6,  Kristal Palas 6, Vulverhempton (-1) 5, Sautempton (-1) 4, Brajton (-1) 4, Fulam 4, Kardif 2, Hadersfild 2, Njukasl 1, Barnli (-1) 1, Vest Hem (-1) 0.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC