• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi i Ronaldo za Mbapea, blamovi na sceni u Parizu

Autor mondo.rs

Gala ceremonija u "Gran Paleu" bila je prilično neprijatna, a tome su doprineli i fudbaleri koji su obeležili prethodnu deceniju, ali kojima je bilo ispod časti da dođu. Voditelj programa tražio od najbolje fudbalerke sveta da "tverkuje"

Fotka nije bila lažna: Luka Modrić proglašen je za najboljeg fudbalera sveta i u izboru magazina "France Football"!

Veteran iz Zadra obeležio je 2018. osvajanjem Lige šampiona treći put uzastopno sa Real Madridom, a potom i plasmanom reprezentacije Hrvatske u finale Svetskog prvenstva u Rusiji, u kojoj je proglašen za najboljeg igrača turnira.

U međuvremenu, u svom izboru za najboboljeg na planeti - "The Best" - i FIFA je izabrala 33-godišnjeg asa Reala za najboljeg među najboljima.

Ovog ponedeljka uveče u "Gran Paleu" u Parizu, Modrić je svojevrsnom "tripletom" ozvaničio kraj decenije u kojoj su za najbolje fudbalere birani samo i isključivo Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Njih dvojica, kao i svi ostali živi osvajači "Zlatne lopte" od 1956. do danas, glasali su u izboru za najboljeg mladog fudbaler sveta, odnosno igrača mlađeg od 21 godine i, očekivano, dali glas francuskom "vunderkindu" Kilijanu Mbapeu.

Ovom 19-godišnjaku koji je postigao i gol u finalu FIFA svetskog prvenstva u Moskvi, u kom je Francuska savladala Modrićevu Hrvatsku rezultatom 4:2, pripala je nagrada "Kopa trofej" - nazvana po legendarnom francuskom fudbaleru Rajmonu Kopi.

Uvređeni Ronaldo i Mesi, koji su na ravne časti podelili "Ballon d'Or" trofeje u prethodnih deset godina, odlučili su da uopšte ne dođu na gala predstavu u prestonici Pariza, u kojoj od 2007. i proglašenja Kake za najboljeg niko drugi nije vratio kući najprestižniju individualnu nagradu u svetu fudbala.



U gordosti i egoizmu nešto više se "istakao" portugalski as, koji je ignorisao i FIFA ceremoniju u Monte Karlu, na kojoj je za najboljeg proglašen njegov dugogodišnji saigrač iz Reala. Da sve bude gore, Ronaldo je u izboru u kom su glasali sportski novinari iz cele Evrope zauzeo drugo mesto, ispred Antoana Grizmana, i prema protokolu trebalo je večeras da se pojavi na sceni na kojoj je briljirao bivši francuski fudbaler David Žinola.

Njegovi komentari nisu se dopali mnogima, baš kao ni ideja organizatora da inače uštogljeno veče "razgale" uvođenjem di-džeja Martina Solvega na scenu - uz čije komercijalne house obrade su "morali" da igraju svi, pa i Mbape.



On je prvo ljubazno i strpljivo delio autograme na crvenom tepihu, a potom - iako mu nije bilo prijatno - koliko-toliko odradio ono što je zatraženo i odđuskao par sekundi...

Međutim. kako prokomentarisati zahtev koji su voditelji večeri uputili prvoj ženi koja je dobila "Ballon d'Or", pune 63 godine od promocije sera Stenlija Metjuza za najboljeg.

Norveška fudbalera Ada Hegerberg, koja je sa Olimpikom iz Liona osvojila UEFA ligu šampiona ove sezone, izabrana je za igračicu godine... a, kada se pojavila na sceni i nekako podigla težak pozlaćeni trofej, upitana je da "tverkuje" (!?) uz Solvegove bitove.



Naravno, odbila je pristojno koliko je mogla u tom trenutku i otišla u "bekstejdž" u kom se nalazilo mnogo poznatih ljudi iz sveta fudbala, ali ne i Mesi i Ronaldo.

Inače, "tverk" je izazovni, erotski ples, u kom se naglašava pokret zadnjicom, dok ostatak tela "miruje". Popularan je u r'n'b i hip-hop muzici, ali pitanje da li je prikladan za ceremoniju proglašenja najbolje fudbalerke na planeti... Neka kao odgovor posluži Adina reakcija.



Hmmmm, Ronaldo?

Zanimljiva je bila i izjava Grizmana, koji se na crvenom tepihu pojavio raspoložen, svestan da je završio na trećem mestu iza tandema gradskog rivala. On je na pitanje o tome da li žali što mu nije pripala prestižna nagrada odgovorio rečima: Ko bi menjao titulu prvaka sveta za "Zlatnu loptu"?

Modrić je u Pariz doputovao sa suprugom Vanjom Bosnić, sa kojom se posle četiri godine zabavljanja venčao 2010, iste godine kada je na svet došao njihov najstariji sin, Ivano. Potom, ovaj par koji se retko pojavljuje u javnosti, dobio je i dve kćerkice - Emu i Sofiju. Vanja je, inače, otvoreno agitovala letos za prelazak svog supruga iz Reala u Inter - što se na kraju nije dogodilo.

Iako "France Football" ne bira golmana godine, plasman belgijskog čuvara mreže Tiba Kurtoe na 14. mesto konačne liste može se donekle smatrati i "pobedom" u konkurenciji u kojoj su se našli još Alison Beker iz Brazila, Jan Oblak iz Slovenije i Ugo Loris iz Francuske. Ako je ovaj zaključak relevantan, onda je Real Madrid ove godine imao najboljeg golmana (Kurtoa, 14. mesto), najboljeg defanzivca (Rafael Varan, 7. mesto), najboljeg napadača (Ronaldo, 2. mesto) i najboljeg vezistu i fudbalera sveta (Modrić, 1. mesto).

Uskoro opširnije...

Konačan plasman:

01 - Luka Modrić (HRV/Real Madrid)
02 - Kristijano Ronaldo (POR/Juventus)
03 - Antoan Grizman (FRA/Atletiko Madrid)
04 - Kilijan Mbape (FRA/PSŽ)
05 - Lionel Mesi (ARG/Barcelona)
06 - Mohamed Salah (EGI/Liverpul)
07 - Rafael Varan (FRA/Real Madrid)
08 - Eden Azard (BEL/Čelsi)
09 - Kevin De Brujne (BEL/Mančester siti)
10 - Harry Kane (ENG/Totenhem)
11 - Ngolo Kante (FRA/Čelsi)
12 - Nejmar (BRA/PSŽ)
13 - Luis Suarez (URU/Barcelona)
14 - Tibo Kurtoa (BEL/Real Madrid)
15 - Pol Pogba (FRA/Mančester junated)
16 - Serhio Aguero (ARG/Mančester siti)
17 - Garet Bejl (VEL/Real Madrid)
17 - Karim Benzema (FRA/Real Madrid)
19 - Roberto Firmino (BRA/Liverpul)
19 - Ivan Rakitic (HRV/Barselona)
19 - Serhio Ramos (ŠPA/Real Madrid)
22 - Edinson Kavani (URU/PSŽ)
22 - Sadio Mane (SEN/Liverpul)
22 - Marselo (BRA/Real Madrid)
25 - Alison Beker (BRA/Liverpul)
25 - Mario Mandžukić (HRV/Juventus)
25 - Jan Oblak (SLO/Atletiko Madrid)
28 - Dijego Godin (URU/Atletiko Madrid)
29 - Isko (ŠPA/Real Madrid)
29 - Ugo Loris (FRA/Totenhem)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC