• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragićević za MONDO: Karmelo i ja u trejdu? Simpatično!

Autor mondo.rs

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde priča o "prelasku" iz Čikaga u Hjuston, draftu 2008, propuštenoj šansi da se oproba u NBA ligi...

 Tadija Dragićević za MONDO preazak Hjuston Čikako Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Na jednoj strani trejda višestruki Ol star igrač, Karmelo Entoni, prava na Džona Diblera i "keš". Na drugoj strani prava na Tadiju Dragićevića!

Trampa koju su u utorak realizovali Hjuston Roketsi i Čikago Bulsi iznenadila je i zabavila košarkašku publiku sa obe strane Atlantika, a istovremeno poslužila i kao podsećanje, da su 30-godišnji Dibler (sada bek Darušafake) i 32-godišnji Dragićević, krilni centar španskog Breogana, nekada davno bili igrači sa NBA potencijalom.

Konkretan dokaz za to je činjenica da su kao 22-godišnjaci "prošli" na NBA draftu - Dragićević 2008, a Dibler 2011. godine.

Kao i svaki mlad igrač u takvoj situaciji, imali su želju da se oprobaju na najvišem nivou, ali...

"Kada me je Juta izabrala 53. pikom, bila je opcija da potpišem na dve godine za minimalac, kako to već ide. Posle vrhunske sezone u Zvezdi, sa sjajnom statistikom, zbog čega sam i draftovan, imao sam dobru priliku da se sa 22 godine oprobam u NBA. Sticajem okolnosti to se nije desilo, prolazile su godine i u raznim trejdovima su prava na mene preuzimali Dalas, Čikago i sada Hjuston, posle ovog što se desilo sa Karmelom, ha-ha-ha", prokomentarisao je Tadija na početku razgovora za MONDO.

ZVEZDA MOŽE DO POBEDE

"Mislim da je Milan Tomić odmeren i staložen trener, koji je u Zvezdi napravio dobar sistem. Skor u ABA ligi 16-0 dovoljno govori. Sledi im jako važan duel sa Valensijom, od koje je moj Breogan izgubio prošlog vikenda. Valensija je u formi, odlično trče i šutiraju, nalaze rešenja na sve odbrane, ali mislim da Zvezda uz podršku navijača može da dođe do pobede".

Kao što je i sam rekao, sezona 2007/08 je za njega bila vrlo uspešna. Sa Omarom Kukom je predvodio tim Steve Karadžića do trećeg mesta u regularnom delu ABA lige, kao i do osmine finala Evrokupa, gde su crveno-beli ispali od jakog Bešiktaša.

U "ličnoj karti" je imao evropsko zlato sa U-20 reprezentacijom Srbije i Crne Gore... Međutim, "preko bare" nije mogao.

"To je u Zvezdi bio tranzicioni period. Bio sam pod ugovorom, dolazila je nova uprava, takođe i novi trener Svetislav Pešić. Hteli su da oko mene grade novi tim i ostao sam da pomognem. Mislio sam da iz prethodne, vrhunske sezone, mogu da idem samo gore, ali povredio sam koleno, mučio se cele godine i umesto ka NBA, krenuo drugim putem... Možda nije bilo onako kako sam ja očekivao i kako su svi očekivali, ali bilo je tu super klubova i gradova - od Rima preko Berlina, posle Efesa i tako dalje".

Tadija je 2008. bio jedini draftovani Srbin, u klasi koja je obuhvatila mnogo talentovanih Evropljana.

"Ja sam bio jedini Srbin, a iz Crne Gore Nikola Peković. U drugoj rundi su birani i Ante Tomić, Goran Dragić, Semih Erden... Recimo Dragić je bio 45. pik. Finiks ga je odmah potpisao za malo novca, odigrao je dobro, sklopile su mu se kockice i izborio se da ostane tamo. To su te prekretnice... Nikad ne možeš da znaš šta bi bilo da ti se prelomilo u drugom pravcu".

Nekadašnji Zvezdin kapiten u mnogim inostranim klubovima je pružao izvanredne partije, recimo u ukrajinskom Azovmašu, ali su one ostajale relativno nezapažene. Za novu NBA preporuku ipak je bilo potrebno više.

"Može tamo da se ode i kasnije, ali dosta kockica treba da se složi za to. Pero Antić je imao preko 30 godina kada je potpisao za Atlantu, nakon što je osvojio Evroligu sa Olimpijakosom. Može da se desi i da se ne desi... Svakako je simpatično kad se desi ovako nešto, kad se nađeš u trejdu sa Karmelom Entonijem, pa te zovu prijatelji koji se ne razumeju toliko u košarku i pitaju 'ej, jel stvarno ideš tamo'".

"Uvek ostaje kao lep podatak da si bio na korak od toga da se oprobaš u NBA ligi. To je i satisfakcija za igre koje sam pružao u Zvezdi. Tada sam bio MVP i najbolji strelac ABA lige, drugi strelac Evrokupa... Kažem, imao sam i bez NBA lep igrački put i karijeru. Bilo je dobrih klubova i ne treba žaliti".

Prošle sezone bio je u turskom Ješilgiresunu, a od skora je igrač španskog Breogana, gde ga je dočekao Aleksandar Cvetković.

"Gledao sam prvenstveno da ostanem u Turskoj. Imao sam opcije sa Galatasarajem i Karšijakom, čekao, ali nije sve bilo kako treba. Pojavile su se kasnije Tenerife, a onda i Breogan. Čuo sam se sa Cveletom, rekao mi je da je oko kluba pozitivna priča, da ima lepu dvoranu i odlične navijače. Do sada nisam igrao ACB ligu i želeo sam da se oprobam i ovde. Prošao sam Italiju, Grčku, Tursku, Francusku, Ukrajinu... Ovo mi je deveta liga u karijeri, lepo mi je u Španiji i nadam se da ću se svojim igrama preporučiti da ostanem i posle ove sezone", osvrnuo se srpski veteran na svoju dalju igračku perspektivu.

Ako posle Jute, Dalasa, Čikaga i Hjustona, u budućnosti bude deo još nekog trejda - prihvatiće to sa širokim osmehom! Jednostavno, takvi su propisi NBA lige. Svi prošli i budući draft pikovi su legitimni, nekada i neophodni činioci jedne razmene, ako samo jedna od umešanih strana ulazi u aranžman sa aktivnim NBA igračem.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC