• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FORMULA 1: Zapalio se bolid, pobedio Mercedes! (FOTO)

Autor mondo.rs

Na startu prve trke sezone Formule 1 u Australiji, požar, odustajanje, i opet očajan pit stop za Has! Valteri Botas trijumfovao ispred Luisa Hamiltona i osvojio dodatni bod - ukupno 26

Valteri Botas pobednik je prve trke Formule 1 sezone 2019!

Trka u Australiji donela je neverovatan performans finskog vozača Mercedesa, koji je uz najbrži krug osvojio ukupno 26 poena, ali i nekoliko katastrofa za druge timove.

"Ne znam šta da kažem, ne znam šta se desilo! Start je bio odličan, moja najbolja trka ikada. Osećao sam se odlično, sve je bilo pod kontrolom, zaista sam oduševljen. Ne znam šta da kažem, ne znam," rekao je Botas.

Botas je odmah na startu obišao timskog kolegu Luisa Hamiltona, vodio je od početka do kraja i ostvario četvrtu pobedu u karijeri.

On je u Australiji osvojio i dodatni bod, pošto je odvezao najbrži krug trke.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Luis Hamilton, a treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Maks Ferštapen.

Vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Šarl Lekler zauzeli su četvrto i peto mesto, a šesti je bio Kevin Magnusen iz Hasa.

Bodove na Melburn Parku osvojili su i vozač Renoa Niko Hulkenberg koji je bio sedmi, osmo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz ekipe Alfa Romeo, deveti Lens Strol iz Rejsing Pointa, a 10. kroz cilj je prošao vozač ekipe Toro Roso Danil Kvjat.

TOK TRKE:

7:39 Rezultat prve trke sezone 2019. je Valteri Botas (Mercedes), Luis Hamilton (Mercedes), Maks Ferštapen (Red Bul)! Finac, peti prošle sezone, ostavio je Hamiltona daleko iza sebe i postigao i najbrži krug trke!

7:30 Ferštapen je pokušao da se približi Hamiltonu, ali je proklizao na travu.

7:15 Ostalo je još 15 krugova, redosled vozača je Botas, Hamilton, Ferštapen, Fetel i Lekler.

Botasa i Hamiltona razdvaja nešto više od 23 sekunde, razlika koju nismo videli između prve dve dvojice tokom čitave prošle sezone.

7:05 Iz trke se povlači i Danijel Rikardo, koji je na samom startu izgubio prednje krilo bolida i završio na poslednjoj poziciji. Timskom odlukom, napustio je trku.

7:00 Romen Grožan je odustao od trke zbog prednje leve gume, loše postavljene tokom neprijatno dugog i neveštog boravka u pitu. Ginter Stajner je, inače, izjavio da Has ove godine dolazi spreman, i da ekipa iz pita vežba deset do 12 izmena dnevno. Očigledno, ne dovoljno.

6:57 U toku je 30. krug, redosled vozača je Botas, Hamilton, Fetel, Verštapen, Lekler.

6:50 Hamiltonu je tim naredio odlazak u pit, ali njegova radio poruka je zabrinjavajuća nakon izlaska - "ne mislim da ću izdržati do kraja ove trke sa ovim gumama"...

6:40 Nespretna akcija u pitu za Has, problem sa prednjom levom gumom Grožana. Na licu Gintera Stajnera videlo se sećanje na duplu pit katastrofu iz prošle sezone.

6:29 Karlos Sajns ispao je u 11. krugu, jer se njegov bolid zapalio! Problem sa motorom tako je u samom startu koštao Meklaren jednog vozača.


Na samom startu, Valteri Botas preuzeo je prvu poziciju od Luisa Hamiltona, dok se Danijelu Rikardu odvalio prednji deo bolida i odmah je morao u pit. Problem na početku imao je i Robert Kubica.

6:10 Počelo je!

POVRATAK, TRANSFERI I NEKI NOVI KLINCI

Nedelja u Australiji označila je i veliki povratak Roberta Kubice, tačno 3.045 dana nakon poslednje vožnje iz 2010, dok je još uvek vozio za Reno. Poljak, kojeg je Hamilton nazvao "jednim od najtalentovanijih vozača sa kojim je imao čast da deli stazu", ove sezone vozi za Vilijams zajedno sa Džordžom Raselom.

Mercedes i Has jedini su timovi koji u 2019. ulaze sa identičnim timovima vozača, pošto su se dogodile brojne "rokade" i pojavila su se stara, ali i nova lica.

Šarl Lekler prešao je iz Zaubera u Ferari, Pjer Gasli iz Toro Rosa u Red Bul, Karlos Sajns iz Renoa u Meklaren, Ranijel Rikardo iz Red Bula u Reno, i Kimi Raikonen se iz Ferarija vratio u Zauber, gde je počeo karijeru "davne" 2001. godine.

Trojica F1 debitanata voze ove sezone, Lando Noris (19, Meklaren), Džordž Rasel (20, Vilijams), i Aleksander Albon (22, Toro Roso).

Njihov debi znači i da ćemo ove godine gledati najmlađe vozače – pedesetih godina prošlog veka prosečna starost je bila 52 godine, da bi tokom godina postajali sve mlađi. U sezoni 2018, prosečna starost vozača bila je 26 godina i sedam meseci, a ove godine, 26 godina i tri meseca.

RASPORED TRKA

Nakon trke u Australiji 17. marta, sledeći je Bahrein poslednjeg dana ovog meseca.

F1 zatim ide u Kinu (14. april), Azerbejdžan (28. april), Španiju (12. maj), Monako (26. maj). Slede Kanada 9. juna, Francuska 23. i Austrija 30. juna. U julu će trke biti održane u Velikoj Britaniji (14) i Nemačkoj (28), a u avgustu samo u Mađarskoj (4. avgust).

Prvog septembra očekuje nas trka u Belgiji, osmog u Italiji, 22. u Singapuru i 29. u Rusiji. Japan je na rasporedu 13. oktobra, Meksiko 27, a poslednje tri trke biće u Americi 3. novembra, Brazilu 17. novembra i Abu Dabiju 1. decembra.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC