• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasizam u Italiji: Bonući smatra da je kriv i Ken

Autor mondo.rs

"Ken bi morao da zna da se gol proslavlja sa saigračima", rekao je fudbaler Juventusa posle utakmice na kojoj je njegov saigrač trpeo uvrede na rasističkoj osnovi.

Leonardo Bonući (31) smatra da je njegov 12 godina mlađi saigrač Moize Bioti Ken i sam isprovocirao navijače Kaljarija da ga u još većem broju i glasnije vređaju na rasnoj osnovi.

Odnosno, da je proslavom gola u 85. minutu za konačnih 0:2 učinio da se većina na tribini sa najvatrenijim pristalicama domaćeg kluba pridruži onima koji su "u-ukali" i pre toga.

Juventus je poveo na "Sardenja areni" u 22. minutu pogotkom upravo Bonućija, svega dva minuta nakon što je arbitar Pjero Đakomeli pokazao Kenu žuti karton zbog simuliranja.

Od tog trenutka gotovo svaki njegov kontakt s loptom praćen je oponašanjem krika majmuna, mada se iz izveštaja sportskih listova moglo zaključiti da se radilo "manjoj grupi sa tribine na kojoj se okupljaju najvatreniji tifozi Kaljarija".

Ispostavilo se da je 19-godišnji Ken, Italijan iz Verčelija čiji su roditelji poreklom iz Obale Slonovače, potvrdio pobedu golom upravo podno te tribine, stao neposredno do ograde, raširio ruke i gledao u pravcu onih koji su ga do tada vređali.



Momentalno, ovom sramnom i neprihvatljivom ponašanju pridružio se znatno veći broj pristalica jedinog učesnika Serije A sa Sardinije, zbog čega je Matuidi vidno uznemiren tražio od trenera Maksa Alegrija da napusti teren, Bonući dotrčao na drugu stranu terena da pomeri Kena dalje od ograde, a kapiten domaćih Luka Ćepiteli molio navijače da se smire i prekinu sa vređanjem.

Bonući tvrdi da odgovornost za podizanje tenzije u završnici meča snosi i Ken.

"Ken bi morao da zna da se gol proslavlja sa saigračima. Morao bi da bude svestan da je i sam mogao da postupi drugačije, ne samo oni", rekao je reprezentativac za mrežu "Sky Sport Italia" i dodao:

"Mislim da je krivica obostrana, 50-50. Ken je napravio grešku i navijači su napravili grešku. Kažem to zato što smo profesionalci, zato što moramo da razmišljamo o budućnosti, zato što je i na nama, igračima, da budemo veliki u situacijama kao što su ove. Moramo da budemo dobar primer drugima, ne da provociramo".

Vlasnik i predsednik Kaljarija, Tomazo Đulini, komentarišući uvrede na račun Kena rekao je da bi reakcija navijača bila identična i da je Federiko Bernardeski na taj način proslavio pogodak. Bernardeski je Italijan bele puti, fudbaler Juventusa i reprezentativac.

Trener "bjankonera" Alegri nije kritikovao Kena, bar ne javno.

"Ne želim da opravdavam bilo koga, ali kao i obično na tribinama su bili i idioti i normalni ljudi. Moramo da ih pronađemo i izbacimo sa stadiona... Postoje načini da se to uradi, ako budu želeli - uradiće to", rekao je Alegri, ali nije precizirao na koga misli - Kaljari kao klub, Fudbalsku asocijaciju Italije, lokalne vlasti na Sardiniji ili, generalno, na italijansko sudstvo i policiju.

Jer…

Skandal na "Sardenja areni" samo je poslednji u nizu kada je "kalčo" u pitanju, a uvrede na rasnoj osnovi doživljavali su i tamnoputi fudbaleri Juventusovih rivala na utakmicama u Torinu. Konkretno, Mario Baloteli.

Matuidi, koji je najteže prihvatio sve što se dogodilo, postavio je na društvenim mrežama upravo sliku Kena kako raširenih ruku stoji ispod tribine i napisao:

"Dogodio se rasizam danas tokom utakmice. Slabi ljudi se prepoznaju u mržnji. Ja ne mrzim nikoga i može samo da mi bude žao onih koji su loš primer. Fudbal je način da se širi jednakost svih ljudi, strast i inspiracija su razlog zbog kojih sam ovde. Mir".

Dodao je i tag #NoToRacism.

Fotografiju mladog saigrača prokomentarisao je upečatljivo: BIANCO + NERO, što bi u bukvalnom prevodu značilo: BELI + CRNI.

View this post on Instagram

BIANCO + NERI ⚪️⚫️ #NoToRacism

A post shared by Blaise Matuidi Officiel (@blaisematuidiofficiel) on



Ken je prvi fudbaler rođen u novom Milenijumu koji je nastupio u pet najjačih liga Evrope (novembar 2016), UEFA ligi šampiona (novembar 2016), postigao gol u ligama "petice" (maj 2017) i za reprezentaciju Italije (mart 2019). Pogodak na Sardiniji bio je četvrti na poslednja četiri nastupa u crno-belom i plavom dresu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC