• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi, Suarez, VAR, autogol: Barsa pobedila u Mančesteru

Prvi put u istoriji, a ravno 4.000 dana od prvog Mesijevog izlaska na "Old traford", Barselona je zabeležila pobedu u Mančesteru i napravila veliki korak ka polufinalu Lige šampiona.

Lionel Mesi prvu i jedinu utakmicu u karijeri na "Old trafordu" odigrao je 28. aprila 2008, kada je sa terena posmatrao kako Pol Skols projektilom sa distance prebacuje Viktora Valdesa i šalje Mančester junajted u finale na "Lužnjiki".

Nakon što se seru Aleksu Fergusonu revanširao dva puta golovima na neutralnim stadionima, u Rimu 2009, pa Londonu 2011, najbolji fudbaler današnjice vratio se ove srede uveče na "Teatar snova" posle okruglo 4.000 dana rešen da postigne gol na najvažnijem stadionu na kom to do sada nije uspeo.

Nije dao gol, ali je asistirao najboljem drugu Luisu Suarezu za prvu pobedu svog kluba u istoriji na toj adresi. Pred 74.500 ljudi uz "klimavu" arbitražu Đanluke Rokija: Mančester junajted - Barselona 0:1 (0:1) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona.

Na kraju - autogol

UEFA je pogodak na kraju pripisala Luku Šou, kojeg je lopta posle Suarezovog udarca glavom u 12. minutu zakačila i - prema mišljenju nadležnih - promenila pravac tako da je završila u mreži. Delovalo je da bi lopta svakako ušla u gol i da Šo nije imao kontakt s njom, ali... zvanično, "strelac" je levi bek Junajteda.

Jedini gol na meču postignut je u 12. minutu posle maestralnog poteza Mesija i rutinske završnice Suareza udarcem glavom "iz linije", zbog čega je Italijan konsultovao VAR sobu i dobio potvrdu da Urugvajac nije bio u ofsajd poziciji kod centaršuta svog kapitena.

Bio bi to prvi Suarezov gol ove sezone u Ligi šampiona i to protiv kluba sa kojim je rivalitet razvio igrajući u crvenom Liverpulovom dresu, da usporeni snimak nije otkrio još nešto - da je lopta na putu ka golu promenila pravac i od tela Luka Šoa završila u mreži.

Punih osam godina od poslednjeg međusobnog susreta, Barselonu je umesto Fergija dočekao ga njegov šegrt Ole-Gunar Solskjer, čovek koji je posao zaslužio u prethodnoj rundi Lige šampiona kada je opomenuo Ernestea Valverdea šta bi moglo da se dogodi, ako bilo ko u njegovim redovima pomisli da je favorit.

Pari sen Žermen je to pomislio, tako da smo večeras pratili sudar giganata koji su Evropi priredili neke od nezaboravnih mečeva, poput onog iz 1994. kada je bilo 2:2 u Mančesteru ili onih iz 1998. kada je u oba grada završeno 3:3. U tom smislu, publika na tribinama i kraj "malih ekrana" ostala je uskraćena za mnogo toga ove srede uveče.

Katalonci su poveli iz prve prave akcije na meču, kada su Mesi i Suarez podsetili koliko im je malo potrebno da izmisle gol, a sve potom bila je naknadna Solskjerova pamet i pokušaj da se kroz hrabrost i naboj nadoknadi propušteno na otvaranju utakmice kada je lopta po inerciji prepuštena Barseloni i plaćena momentalna kazna za to.

Junajted je do kraja imao periode agresivne igre, nije ni Mark-Andreu ter Štegenu ni igračima Barse u polju bilo prijatno dok su sabijeni u šesnaesterac izdržavali nalete "đavola" početkom drugog poluvremena, ali sveukupno - Valverde je bez panike odbranio "minimalac" iz 12. minuta i osigurao ekipi dobru startnu poziciju pred revan na stadionu na kom je Solskjer postao besmrtan pre ravno 20 godina.

Za šest dana imaće novu priliku da promeni tok istorije fudbala, do kada će morati kod igrača i sebe da izbriše sećanje na četiri poraza u poslednjih pet utakmica nakon onog bajkovitog starta i, naročito, one večeri u Parizu.

Ove srede Junajted nije šutnuo u okvir gola...

EKSKLUZIVNO NA MONDU: GOLOVI LIGE ŠAMPIONA

Mančester junajted (5-3-2): De Hea - Jang, Smoling, Lindelof, Šo, Dalo (od 74. Lingard) - Fred, Mektominej, Pogba - Lukaku (od 68. Marsijal), Rašford (od 85. Pereira).

Barselona (4-3-3): Ter Štegen - Semedo, Pike, Langle, Alba - Artur (od 67. Roberto), Bukstets (od 94. Alenja), Rakitić - Mesi, Suarez, Kutinjo (od 67. Vidal).

Iako je teško smisliti teži ispit u modernom fudbalu od dvomeča sa ovom Barselonom, Solskjeru su posao dodatno otežale brojne povrede zbog čega su od prvog minuta večeras nastupiti igrači poput Freda, Skota Mektomineja ili Dijega Daloa na levog beka.

Zapravo, Norvežanin je pred drugi nastup kod kuće u Evropi napravio samo jednu izmenu u odnosu na sastav koji je za vikend izgubio od Vulverhemptona - roviti Markus Rašford zamenio je Džesa Lingarda, ali je ekipu postavio potpuno drugačije u polju - Kris Smoling, Viktor Lindelof i Luk Šo bili su na pozicijama štopera, a kapiten Ešli Jang i Dalo spolja.

Na taj način Solskjer je ponudio poslednjoj liniji odbrane opciju više u borbi sa Valverdeovim zonskim presingom koji je koristio aut linije i pojačavao pritisak u situacijama kada je lopta stizala do bekova. Naročito su zadovoljni bili gosti kada je ona bila kod kapitena domaćih, Ešlija Janga, koji se naigrao fudbala i uradio veliko ništa za 90 i kusur minuta, više preteći svom nego protivničkom golmanu prilikom serije neupotrebljivih centaršuteva.

S druge strane, "Blaugrana" je bila u prilici da zaigra u najjačem sastavu, s tim da se Valverde ovog puta odlučio da počne sa Felipeom Kutinjom levo, ali Brazilac nije odgovorio na trenerov izazov pa je zamenjen u nastavku. Ulaskom Serđija Roberta i prelaskom Mesija u sredinu, Barselona je povratila posed u završnici i u periodu od 84. do 94. minuta jedva dva-tri puta dala šansu Junajtedu da "pipne" loptu, što je bilo dovoljno Englezima da jednom "bunar" akcijom na Smolinga stvore i zauvek propuste poslednju priliku za gol pred nastavak na "Nou kampu".

Videćemo kako će to izgledati i kada se lopta ponovo zavrti...

U TO VREME U AMSTERDAMU: AJAKS - JUVENTUS 1:1

Mesiju će kao uspomena na povratak na "Old traford" ostati razbijen nos i arkada posle naleta Smolinga iz prvog poluvremena, kada ga je Englez "nabo" ramenom sa "slepe strane" i ostavio u lokvi krvi dobrih 4-5 minuta.

U sezonama 1994/95 i 1998/99, ova dva kluba odigrala su četiri spektakularne utakmice. Bilo je 2:2 i 3:3 u Mančesteru, odnosno 4:0 i 3:3 na "Nou kampu", posle čega se dogodilo pomenuto polufinale iz sezone 2007/08 u kom je jedini pogodak postigao Skols za 1:0 u revanšu na "Old trafordu".

"Đavoli" su potom postali prvaci Evrope posle moskovske penal drame sa Čelsijem, da bi Pep Gvardiola uzvratio starijem kolegi dva puta u naredne tri godine pobedama od 2:0 na "Olimpiku" i 3:1 na "Vembliju". Mesi je dao gol u oba navrata, nakon čega su se rivali punu deceniju mimoilazili u Evropi i sretali samo leti tokom skupih promo turneja u SAD i na Dalekom Istoku.

Bolji iz ovog dvomeča sastaće se sa pobednikom duela Liverpul - Porto, u kom će "redsi" pred revanš na "Dragau" imati 2:0 iz prve utakmice sa "Enfilda".

Englezi će imati najmanje jednog polufinalistu utoliko što jedan par čine Junajtedovi rivali iz Premijer lige, Totenhem i Mančester siti. Sinoć na "Lejnu" prvih 90 minuta završeno je vođstvom "pevaca" od 1:0.


Rezultati četvrtfinala:

utorak

Liverpul - Porto 2:0 (2:0)
/Keita 5, Firmino 26/

Totenhem - Mančester siti 1:0 (1:0)
/Son 78/

- revanši su zakazani za 17. april -

sreda

Mančester junajted - Barselona 0:1 (0:1)
/Šo ag 12/

Ajaks - Juventus 1:1 (0:1)
/Neres 46 - Ronaldo 45/

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.


Tok utakmice:

90+4 - KRAJ!

Prva pobeda Barselone u istoriji na "Old trafordu".

90+4 - SMOLING!?

Junajted deset minuta nije mogao da dođe do lopte, kada jeste - usledila je duga lopta u šesnaesterac, tamo je Smoling dobio Albu u vazdušnom duelu i kada je trebalo da uradi nešto smisleno, on je napucao loptu levom nogom preko gola i razbesneo sve na stadionu.

84 - MARSIJAL!

Nije se snašao u odličnoj situaciji za gol, prvi dodir je bio savršen, drugi očajan, pa Francuz na kraju nije uputio ni udarac iz situacije u kojoj je - naizgled - pripremio sebi gol šansu.

82 - Glup faul Pogbe u crvenoj zoni nije uspeo da kazni Mesi iz slobodnjaka, iako je bio blizu. Lopta je udarila nekoga u živom zidu, ali nije prevarila De Heu.

76 - Ništa bitno se ne događa od one šanse Suareza osim što je Lingard ušao umesto Daloa i zaradio žuti karton.

68 - Prvu izmenu napravio je i Solskjer, koji će probati frontalno da napadne Barselonu kvalitetima Marsijala. Nevidljivi Lukaku, osim kada je povremeno trebalo odigrati na stranu i osvojiti prostor, napustio je igru.

66 - Prvi menja Valverde i do duplo: Vidal menja Kutinja, a Roberto ulazi umesto Artura.

65 - SUAREZ!

Ništa, ništa - šansa! Barsa je svesno prepustila loptu Junajtedu još sredinom prvog poluvremena, nakon čega je ostala koncentrisana na prilike iz grešaka rivala. Grešaka nije bilo previše, pa je Semedo odlučio da "ode gore" sa loptom u nogama i iznenadi sve na stadionu pasom levom u prostor za Suareza, kojeg kao "praćka" da je izbacila u šansu međutim njegov udarac iskosa sa desne strane zaresao je mrežu sa pogrešne strane.

52 - RAŠFORD!

"Sabili" su "đavoli" rivala u njegovih 16 metara po povratku na teren, Barselona nije uspela lepo da se odbrani od ko zna kog centaršuta po redu, lopta je došla do Rašforda, ali Rašford nije došao do lopte.

Veliku šansu propustio je ovaj mladić.

46 - Bez promena na obe strane nastavljeno je drugo poluvreme, a malo potom Roki nije dosudio indirektan udarac za Junajted na ivici šesnaesterca nakon što je lopta posle centaršuta Mektomineja pogodila Busketsa u ruku. Otprilike u to vreme Neres je u Amsterdamu poravnao na 1:1.

45+2 - Poluvreme!

45 - Dok se u Mančesteru čeka Rokijev znak za odlazak na odmoru, u Amsterdamu se slavi pogodak Ronalda za 0:1.

40 - DA-LO?!

Šta je uradio Dalo teško je objasniti. Najtaćnije bilo bi reći - ništa! Rašford je sa loptom u nogama na desnoj strani stao, pogledao, primetio da je odbrana Barselone potcenila Daloa kao improvizovanog levog beka, poslao mu savršen centaršut na čelo, ostavio ga bez čuvara pred Ter Štegenom i verovatno ostao u šoku kada je njegov mlađi saigrač "nabo" loptu glavom tako da to ne bude ni udarac, ni dodavanje...

...baš ništa!

37 - DE HEA!

Rukometna odbrana Španca vredna gola na drugoj strani. Lindelof je komično reagovao na jednu dugu loptu sa Barsine polovine, omogućio Suarezu da poput "sidraša" osvoji prostor i zagradi se noseći Smolinga na leđima, a onda "odloži" loptu za Kutinja koji je iz punog trka tukao desnom sa "kapice" i umalo povisio na 0:2.

De Hea je bio budan i dobio duel sa još jednim bivšim igračem Liverpula.

30 - Ovako je Mesi izgledao pre nego što se vratio na teren. Roki nije svirao ni Smolingov prekršaj, ni Pikeov prekršaj potom za penal. Nikom ništa.



29 - MESI KRVARI!

Smoling je sa "slepe strane" ušao ramenom u Mesija i snažno ga udario u nos, nakon čega je "desetka" Barse ostala da leži na travi, a Junajted stvorio šansu u kojoj je Mektominej predriblao Pikea, sačekao kontakt sa potkolenicom i pao u šesnaestercu, ali ubedio samo navijače da je to bilo za jedanaesterac - ne i Rokija.

Dok su se stadionom prolamali zvižduci, Mesi je sa krvavim licem napustio teren kako bi mu se ukazala pomoć.


28 - Langle je petljao pred svojim šesnaestercem, Pogba mu je oduzeo loptu, odmah je lopta poslata napred ka Lukakuu, ali se Alba bacio unapred i uspeo glavom da to "preseče".

27 - Rašford je najopasniji i najkontretniji u crvenom dresu, ali ne uspeva ozbiljnije da ugrozi Ter Štegena. U međuvremenu su Buskets i Šo zaradili po opomenu, prvi zbog povlačenja, drugi zbog oštrog starta.

12 - GOOOL! NIJE? VAR! JESTE!

Izvor: MONDO/Arenasport

Konsultovao se Roki sa kontrolnom sobom oko Suarezove pozicije u trenutku "no look" Mesijevog centaršuta i dobio potvrdu da je Urugvajac bio "na mestu", pa je naknadno priznao pogodak bivšeg napadača Liverpula za brzih 0:1.

Mesi se pojavio iz drugog plana i primirio lob pas Artura iz sredin, a onda levom "zavrnuo" na "drugu stativu" odakle je Suarez poslao loptu u "malu mrežu" za prvi gol u evro-kupovima ove sezone. Ko bi rekao...

5 - RAŠFORD!

Ter Štegen je postavio jednog igrača u "živi zid" i isprovocirao Rašforda da tuče, što je mladi Englez i uradio - nije bilo naivno!

4 - Publika se glasno buni, ali Roki ne namerava da kazni Busketsa žutim kartonom za očigledan start za žuti karton, ali... Valjda zato što je početak utakmice i prvi faul veziste Barse, italijan nije izvadio kartu. Oboren je bio Mektominej.

1 - POČELO JE!

20:58 - Intonira se himna Lige šampiona, travnjak deluje savršeno.

20:53 - Valverdeov tim dobio je na samo pet od prethodnih 15 gostovanja.

20:42 - Na klupama će šansu čekati: Džons, Lingard, Marsijal, Mata, Pereira, Roho i golman Romero, odnosno Alenja, Dembele, Roberto, Malklom, Umtiti, Vidal i golman Silesen.

20:41 - Podsećamo vas da video izveštaje sa utakmica UEFA lige šampiona i ovog proleća možete ekskluzivno pratiti na Mondu zahvaljujući saradnji sa TV Arenasport i kompanijom Telekom Srbija. Tako je bilo sinoć, tako će biti i večeras.

29:40 - Barsa se u to vreme "zagrevala" sa Lionom.


20:39 - Podsetimo se i kako su "đavoli" utišali "Parki prinčeva" u martu.


20:35 - U isto vreme u Amsterdamu sudariće se još dva bivša šampiona Evrope, Mondo će i tu utakmicu pratiti uživo: Ajaks - Juventus 0:0.

20:29 - Povrede: Erik Baji, Mateo Darmijan, Aleksis Sančez, Antonio Valensija, Ander Erera, Nemanja Matić kod domaćih, odnosno: Rafinja i Tomas Vermalen kod gostiju.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC