• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od dvoglavog orla na Banskom dvoru

Autor mondo.ba

Grad Banjaluka odlučio da ne radi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla sa grbom kraljevine SHS iznad glavnog ulaza u Banski dvor, "jer bi to moglo biti provokativno za mnoge građane"

 Dvoglavi orao neće biti vraćen na Banski dvor Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Želja nam je da Kulturni centar Banski dvor vrati svoj vanjski sjaj do slave grada, Spasovdana, 6. juna, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon obilaska radova na sanaciji ove ustanove.

Obimna rekonstrukcija zdanja starog 87 godina košta oko 2,5 miliona KM, a počela je prije šest mjeseci.

"Radi se kompletno vanjsko uređenje sa ambijentalnom rasvjetom, ali kada se to završi ostaje nam da se i unutrašnjost objekta dovede u red, što takođe iziskuje mnogo posla i sredstava", precizirao je Radojičić za Srpskainfo.com.

On je naglasio i da Grad neće raditi rekonstrukciju velikog dvoglavog orla iznad glavnog ulaza sa grbom kraljevine SHS, što je bio prijedlog izvođača, jer bi to moglo biti provokativno za mnoge građane.

"Originalni dvoglavi orao imao je grb kraljivne SHS, ali značenje šahovnice danas je mnogo drugačije i mnoge asocira na Drugi svjetski rat i jedan od najtežih perioda u našem gradu. Imali smo ozbiljnu debatu, a stručnjaci koji se bave restauracijom kažu da se ona vrši originalno ili da se ne radi uopšte. Bilo je i prijedloga da se rade modifikacije, da se na poprsje stave drugi simboli, ali na kraju smo se odlučili da ne radimo rekonstrukciju jer bi vraćanje grba moglo biti provokativno za dio ljudi", zaključio je gradonačelnik.

Inače, u anketi koju je sproveo portal Mondo.ba za povratak dvoglavog orla na Banski dvor glasalo  je 83 odsto učesnika...

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dado

Danas Srbi i RS određuju na svojoj teritoriji da li će, gdje i koji biti postavljani simboli. Kraljevina SHS je kraće trajala nego RS, raspala se najkrvavije, ti simboli su bili odraz tog vremena. Danas nam to ne treba ali grb grada se mogao staviti. Nebitno. Sad je kao orao problem, što ga nema a ne vidimo da konačno nakon 50 godina imamo predivno sređenu i fasadu Banskog dvora, pa uz crkvu, Gradsku upravu, nove trgove i sadržaje, centar grada izgleda prelijepo. Sređivanje kastela i novi sadržaji poput dajak pristaništa, proširuju smislen sadržaj i ljepotu našeg grada i u tom dijelu grada kraj Vrbasa, ovamo dio oko Delte, nove ruske crkve i vudućeg kongresnog centra i hotela šire sadržaj ka sjeveru ... Predivno. Banjaluka više nije Trg krajine i Boska. Banjaluka postaje moderan grad, ugodan za život svojih građana i poželjan za turiste koji imaju razlog doći i ostati koji dan a ne proći za 2h.

Mladen

Boze dragi primitivizma, najbolje ga srusite pa stambeno poslovni objekat posadite da se svima dopada!

Драган

Ово са шаховницом је врло јадан изговор за изостављање грба Краљевине СХС са фасаде, а све у циљу подилажења муслиманима и Хрватима. Да не би било превише очигледно, неко се досјетио да би шаховница на грбу увредљива за Србе, па се неће стављати. Да ли градоначелник мисли да је народ толико глупљи од њега да не зна како је изгледао грб Краљевине?

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop