• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jović opet strelac, ali san je gotov: Engleska finala!

Autor mondo.rs

U oba meča za evro trofeje gledaćemo isključivo ostrvske klubove. Iako je Luka Jović bio strelac i na Stamford bridžu, u borbi za titulu Lige Evrope igraće Arsenal i Čelsi!

Spektakularna sezona evropskih takmičenja biće okončana utakmicama engleskih klubova, a u njima NEĆE igrati izvesni šampion Premijer lige - Mančester siti.

1. juna, na madridskom stadionu "Vanda Metropolitano", u finalu Lige šampiona igraće Totenhem - Liverpul.
29. maja, na Olimpijskom stadionu u Bakuu, u finalu Lige Evrope igraće Čelsi - Arsenal!

To je epilog spektakularne nedelje i fenomenalne sezone oba takmičenja, u kojima je svako ko voli fudbal mogao samo da uživa!

Posle čudesnih polufinala Lige šampiona u utorak i sredu, i u četvrtak smo gledali utakmicu podjednakog intenziteta, sa uzbuđenjima "razvučenim" u skoro tri sata borbe, jer je Čelsi izbacio Ajntraht udarcem Edena Azara u petoj seriji jedanaesteraca!

ČELSI - AJNTRAHT 1:1 (ukupno 2:2, penalima 4:3)

Dok su fudbaleri Arsenala uveliko odmarali od mirnog plasmana na stadionu Valensije (2:4, ukupno 3:7!), engleski i nemački predstavnik odigrali su na Stamford Bridžu utakmicu za pamćenje i završili je istim rezultatom kao u Nemačkoj - 1:1.

Mladi Ruben Loftus Čik je u 28. minutu spremno prihvatio dodavanje Edena Azara sa leve strane i spreman gađao i pogodio "malu mrežu" Ajntrahtovog gola. Bio je to pogodak za vođstvo "plavaca" i radost navijača domaćih koji su bili mirni samo do početka nastavka, kada je ponovo u prvi plan stupio sjajni Luka Jović.

Raspucani srpski centarfor prihvatio je odličnu loptu Mijata Gaćinovića iz sredine, oslobodio se Davida Luiza i snažnim udarcem savladao Kepu i u revanšu! Bio je to njegov deseti gol u Ligi Evrope, u kojoj sada deli prvo mesto liste strelaca sa Olivijeom Žiruom.

Njegov saigrač Ante Rebić toliko je bio siguran da će ga Luka dati da je počeo da slavi i pre Jovićevog šuta.

/Luka nije ni šutnuo, a Rebić je već slavio!/

Gaćinović, asistent za taj gol, snažno je šutirao dvadesetak minuta kasnije sa distance za 1:2 ali je Kepa odbranio, a David Luiz je sjajnom intervencijom u 100. minutu sa gol crte sprečio da Filip Kostić bude asistent za vodeći gol Ajntrahta.

Kragujevčanin je projurio po levoj strani, našao Sebastijana Alera, ali je Brazilac zaustavio loptu i spasao Kepu u bezizlaznoj situaciji, što je nekoliko minuta kasnije uradio i Zapakosta, takođe posle udarca Frankfurtove "devetke".

Napadao je domaćin, napadao je i gost i uzbudljiv meč ipak je odlučen jedanaestercima, u kojima je Jović realizovao udarac druge serije, a njegov saigrač Kevin Trap odmah potom uspeo da "skine" udarac Sezara Aspilikuete.

Navijači Ajntrahta su slavili i jasno videli trijumf, ali je to slavlje prekinuo Kepa, zaustavivši dva udarca (Hinteregerov po sredini i Pasijensijin u stranu), što je Azar mirno iskoristio, da zakaže engleski okršaj u Bakuu!

Čelsi će krajem maja u Azerbejdžanu igrati za trofej koji je osvojio i 2013. godine, golom Baneta Ivanovića u finalu amsterdamskog finala protiv Benfike. Sa druge strane, Ajntraht je okončao evropsku epizodu 2018/19 za pamćenje, tokom koje je ostvario svih šest pobeda u grupnoj fazi Lige Evrope, a zatim na putu ka polufinalu eliminisao tri učesnika ovosezonske Lige šampiona - Šahtjor, Inter i Benfiku.

Za razliku od englesko-nemačkog dvomeča, u drugom polufinalu nije bilo ni izbliza toliko uzbuđenja i neizvesnosti.

Arsenal je u četvrtak istrčao na teren "Mestalje" sa prednošću 3:1 iz prvog meča i lako je odbranio, iako je napadač domaćih Kevin Gameiro postigao dva gola.

VALENSIJA - ARSENAL 2:4 (ukupni rezultat 3:7)

Francuski ofanzivac pogađao je za 1:0 (11. minut) i 2:2 (58'), ali su i njegovi golovi i Rodrigove asistencije bile nedovoljne da "zakuvaju" borbu za prvu kartu za finale u Bakuu.

Na drugoj strani je bio raspucani Pjer Emerik Obajemang, da sa tri gola (17', 69', 88') "pogura" goste iz Londona ka utakmici sezone, u kojoj će "tobdžije" igrati za najvažniji cilj - plasman u Ligu šampiona, koja im je izmakla kroz prvenstvo.

Preostali, četvrti gol za Arsenal postigao je drugi član ubitačnog tandema, Aleksandr Lakazet i interesantno je da su Francuz i Gabonac postigli poslednjih osam golova za tim za Emirata u Ligi Evrope.

Unai Emeri se tako vratio u finale takmičenja koje je triput osvajao sa Seviljom, 2014, 2015. i 2016. godine. Ako to uspe i sa Arsenalom, doneće svom sadašnjem klubu najvredniji evropski pehar u istoriji, s obzirom na to da su u trofejnoj sali trenutno pehari Kupa pobednika kupova iz 1994. godine i Kupa sajamskih gradova iz 1970.

Naravno, značajnija od toga biće karta za Ligu šampiona, u kojoj Arsenal nije nastupao ni ove sezone, a za koju se Čelsi već kvalifikovao kroz Premijer ligu.

KRAJ POLUFINALA!

PENALI U LONDONU
!

Peta serija 4:3: Kepa "skida" i Pasijensijin šut, a Azar uvodi Čelsi u finale Lige Evrope
!

Četvrta serija 3:3
: Kepa je kolenom zaustavio Hinteregerov šut po sredini! Luiz je potom izjednačio!

Treća serija 2:3
: De Guzman i Žoržinjo su precizni. Idemo dalje...

Druga serija 1:2
: Jović pogađa za 2:1, a Aspilikueta ne daje gol! Trap čita i brani!

Prva serija 1:1: Pogađa Aler, pogađa i Barkli. Obojica su ušli u igru u drugom delu meča.

23.30 Mijat Gaćinović izlazi iz igre u 118. minutu. Ustupa svoje mesto Gonsalu Pasijensiji.

23.28 Poništen je gol Čelsiju! Kevin Trap je uhvatio loptu, a Aspilikueta ga je rukom faulirao, pritom mu je izbivši glavom. Očekivano, rumunski arbitar Hategan je dosudio prekršaj nad golmanom.



23.24 Emerson Palmijeri hitro je ušao u šesnaesterac gostiju, a tamo ga je dočekao Martin Hintereger i snažnim startom mu izbio loptu. Bio je to toliko žestok duel da su obojica ostala da leže na travi!

23.17 Ponovo se Čelsi "čupa"! Opet je Aler šutirao, sada glavom posle kornera i opet Kepa nije imao kud, ali sada ga je spasao Zapakosta. I takođe u poslednjem trenutku!

23.09 Ogromna šansa za Ajntraht u 100. minutu i spektakularna intervencija Davida Luiza!

Filip Kostić je hitro "probio" po levoj strani, idealno centrirao na dalju stativu, gde je Sebastijan Aler šutirao iz prve, ali je Brazilac "iščupao" loptu iz gola u poslednjem trenutku.



22.51 Kraj na "Mestalji". Arsenal je prvi finalista Lige Evrope. U Londonu počinju produžeci...

22.46 Arsenal ulepšava plasman četvrtim golom u Španiji, za ipak rutinski prolaz u finale. Obamejang je postigao svoj treći gol, za ubedljivih 4:2 za "tobdžije" na stadionu Valensije. Sada je asistent bio Henrik Mkitarjan. Ukupnim rezultatom, Arsenal sada vodi 7:3.

22.39 Žestok, žestok start Aspilikuete na Gaćinoviću na polovini terena. U nekim drugim okolnostima, direktan crveni karton bio bi opravdan za kapitena Čelsija. Ovako, Rumun Ovidiju Hategan nije hteo da donosi tako drastičnu odluku.

22.34 U Valensiji možemo da proglasimo pobednika, jer Arsenal vodi 3:2 - ukupnim rezultatom 6:3.

Napadač Valensije Kevin Gameiro je u 58. minutu spretno i srećno svojim drugim golom postavio 2:2, ušetavši se nekako sa loptom preko crte. Međutim, nadu domaćih definitivno je ubio Obamejang u 69. minutu, takođe svojim drugim golom, na odličan, oštar centaršut Mejtlend Najlsa sa desne strane.

Ovako je Obamejang postavio 3:2 za Arsenal:

22.32 Lep je Lukin gol, ali je sjajna i reakcija njegovog saigrača, Ante Rebića. Hrvat je toliko bio siguran u Jovićev pogodak da je počeo da slavi i pre šuta. Pogledajte!

/Luka nije ni šutnuo, a Rebić je znao da je gol!/

22.17 Mijat Gaćinović "opalio" je sa 20 metara i poslao pravi projektil ka Kepi, ali je golman Čelsija bio na mestu da izbaci loptu u polje.

22.10 Po svemu sudeći, Arsenal "overava" plasman, jer vodi u Valensiji 2:1.

Rezultat na Mestalji je preokrenuo Lakazet, nakon što je asistirao Obamejangu za 1:1. Francuz je primio loptu okrenut leđima golu i namestio se dovoljno mirno da iz okreta, sa deset metara postavio veliku prednost "tobdžija".

22.06 LUKA JOVIĆ! AJNTRAHT JE IZJEDNAČIO NA BRIDŽU - 1:1!

Savršeno je u 49. minutu Mijat Gaćinović proigrao Luku u kaznenom prostoru, a on je šutirao snažno, savladao Kepu i vratio stvari na početak! I u Nemačkoj je bilo 1:1.



21.45 Poluvreme!

21.29 Čelsi vodi u Londonu, 1:0!

Azar je sa desne strane našao Loftus Čika u kaznenom prostoru, a on je "gađao" malu mrežu na drugoj strani i bio precizan. Ukupnim rezultatom, sada je 2:1.



21.24 Kevin Trap čuva Ajntraht u ovim trenucima. Čelsi ima inicijativu, a pozajmljeni golman Pari Sen Žermena je odbranio dobar udarac Olivijea Žirua. Lako je moglo da postane 1:0...

21.16 Arsenal uzvraća, 1:1!

Lakazet je spustio glavom loptu ka Obamejangu, a on je sa oko 20 metara šutirao "iz prve" i doveo goste u mirniju poziciju!

21.12 Zakuvavava se u Španiji -Valensija vodi 1:0!

Napad domaćina na Mestalji trajao je oko 15 sekundi, od jednog do drugog kraja terena. Rodrigo je u petercu asistirao Gameiru, a on je zatresao mrežu Arsenala. Sada je 2:3!

NAJAVA:

Ove večeri, najranije oko 23 časa, saznaćemo ko će 29. maja u Bakuu igrati za trofej drugog po snazi evro-takmičenja. Naravno, s obzirom na zakazani meč za titutulu šampiona Evrope (Totenhem - Liverpul), te večeri bismo mogli da gledamo prvo od dva engleska finala.

Naravno, za to se pitaju i preostala dva tima - Valensija i Ajntraht, za koji će na Stamford bridžu od prvog minuta zaigrati tri srpska internacionalca - Luka Jović, Filip Kostić i Mijat Gaćinović.

Ostanite uz MONDO. Utakmice će početi u 21 čas.

Sastavi:

ČELSI: Kepa - Aspilikueta, Kristensen, Luiz, Palmieri - Žoržinjo, Loftus Čik, Kovačić - Azar, Vilijan, Žiru.

AJNTRAHT: Trap - Da Kosta, Abraham, Hintereger, Falet - Hasebe, Rode - Rebić, Kostić, Gaćinović - Jović.

Sudija: Ovidiju Hategan (Rumunija)

VALENSIJA: Neto - Pićini, Garaj, Abreu, Hoze Gaja - Kokelan, Pareho, Guedes, Vas - Mačado, Gameiro.

ARSENAL: Čeh - Papastatopulos, Koščelni, Monreal - Mejtlend Najls, Torieira, Džaka, Kolašinac - Ozil - Obamejang, Lakazet.

Sudija: Deni Makeli (Holandija)

Navijači Ajntrahta dočekali su tim u Londonu, a tokom dana su neki među njima otišli i do Bakingemske palate, da bi "čestitali rođenje sina princa Harija i njegovoj supruzi, Megan Markl".

Naravno, nisu prišli ni blizu članovima kraljičine porodice, ali to nije umanjilo zabavu gostima iz Nemačke, koji su oko 19 časova pozdravili svoje ljubimce ispred stadiona Čelsija.


PUT DO POLUFINALA:


ČELSI: Tim Mauricija Sarija, koji je minulog vikenda osigurao povratak "plavaca" u Ligu šampiona kroz Premijer ligu, takođe je rutinski prošao kroz grupu (pet pobeda i remi), u konkurenciji BATE Borisova, Videotona (MOL Vidija) i PAOK-a. Potom je takođe lako eliminisao Malme (2:1, 3:0), a zatim je dva puta išao na istok Evrope, jer je igrao dvomeče protiv Dinamo Kijeva (3:0, 5:0) i Slavije iz Praga (1:0, 4:3).

AJNTRAHT: Od četiri "preživela" učesnika Lige Evrope, Ajntraht je definitivno prošao najuzbudljiji put do ove faze. Nakon maksimalnog skora (šest utakmica, šest pobeda) u grupnoj fazi protiv Lacija, Apolona i Marseja, ekipa Adolfa Hitera je redom izbacivala učesnike Lige šampiona - Šahtjor (2:2, 4:1), Inter (0:0, 1:0) i Benfiku (2:4, 2:0).

VALENSIJA: "Slepi miševi" sa Mestalje su jedini polufinalista koji je počeo sezonu 2018/19 u Ligi šampiona. Tamo je ispao u grupnoj fazi u konkurenciji Juventusa, Mančester junajteda i Jang Bojsa, ali je to učinio sa trećeg mesta, odakle se preselio u Ligu Evrope, pravo u eliminacije. Usledile su utakmice protiv Seltika (2:0, 1:0), Krasnodara (2:1, 1:1) i Viljareala (3:1, 2:0).

ARSENAL: Drugu sezonu zaredom "tobdžije" su igrale evro-takmičenje koje nisu želele i jedina nada da se to promeni od leta je da ga osvoje. I tim Unaija Emerija je u grupi imao skoro savršen učinak (pet pobeda i remi), protiv Sportinga, Vorskle i Karabaga. Zatim je koračao ka polufinalu stepenik po stepenik i usput izbacivao BATE Borisov (0:1, 3:0), Ren (1:3, 3:0) i Napoli (2:0, 1:0).

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mico

Pa ovaj Ajntraht nema pojma u fudbalu!Ovaj Celzi ih razbucao na obe..a sad ce da se dopinguju englezi na pol.i dace jos dva komada!3-0 za Celzi!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC