• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tumbaković: Vrata reprezentacije NIKOM nisu zatvorena

Autor mondo.rs

Ljubiša Tumbaković je iz jedne selektorske stolice uskočio u drugu. Prvog radnog dana kao selektor reprezentacije Srbije poručio: "NIKAD se nisam odricao najboljih igrača".

 Ljubiša Tumbaković zvanično selektor Srbije - Nikog se ne odričem Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Poslije nedavnog i neslavnog rastanka sa Fudbalskim savezom Crne Gore zbog utakmice u kvalifikacijama oko takozvanog Kosova, Ljubiša Tumbaković je vrlo brzo dobio je novi posao.

Vodiće reprezentaciju Srbije!

Tumbaković je DESETI selektor fudbalske reprezentacije Srbije od kako je 2006. godine ponovo stekla samostalnost.

U društvu predsjednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze i jednog od njegovih prvih saradnika Nenada Bjekovića, Tumbaković je došao u konferencijsku salu hotela "Hilton" i predstavljen je kao novi selektor srpske reprezentacije.

Nije bilo pompeznih najava, riječi, kako je to već uobičajeno kod nas u ovakvim situacijama.

"Stručni odbor je predložio Ljubišu Tumbakovića, a Izvršni odbor je to jednoglasno prihvatio. Želim mu sve najbolje u vođenju naše reprezentacije", kratko je rekao Kokeza.

Tumbaković je bio raspoložen. Uostalom, jedna od njegovih prvih rečenica je objasnila sve:

"Godinama se pripremam za jednu ovakvu konferenciju, ali sam dugo morao da čekam".

Nastavio je:

"Privilegija je i čast biti ovdje, znam da me čeka veliki izazov, sigurno najveći u mojoj karijeri. Uložiću mnogo energije i cilja da ostvarimo rezultat i plasiramo se na Evropsko prvenstvo. Nadam se podršci i svih vas koji imate veze sa fudbalom da napravimo jednu patriotsku atmosferu oko reprezentacije".

Nezvanično, Ljubiša Tumbaković će zarađivati 300.000 evra godišnje, što je plata koju je imao i njegov prethodnik Mladen Krstajić.

Sa Tumbakovićem je potpisan ugovor do 31. decembra 2021. godine.

"To govori u prilog strategiji Saveza da napravi rezultat, jer u kratkom vremenskom periodu je to teško ostvarivo. Naravno da ću se truditi da ostvarimo uspjeh u aktuelnim kvalifikacijama, ali ako ne uspijemo - Bože moj, idemo dalje", rekao je Tumbaković.

Tumbaković ima zadatak da proba da odvede reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo 2020, što neće biti toliko lako, s obzirom na to da "orlovi" posle tri utakmice imaju četiri boda, koliko i Luksemburg. Daleko ispred su Ukrajinci sa 10 bodova.

Mnogo se priča o pojedinim igračima sa kojim Mladen Krstajić nije našao zajednički jezik. Prije svega, Luka Milivojević, potom Matija Nastasić, kao i "sklonjeni" golman Vladimir Stojković.

Tumbaković poručuje da vrata NIKOME nisu zatvorena.

"Imam neke svoje principe u radu i nikada se nisam odricao igrača koji su najbolji. Uvijek sam se trudio da na svoj način, iskustven, harizmatičan, sve te igrače dovedem u situaciju da možemo da ih koristimo i ekslopatišemo na način koji je potreban. Vrata reprezentacije nikom nisu zatvorena", rekao je.

Novi selektor "orlova" kaže da je već pripremio plan rada za naredna dva mjeseca.

"Biće puno razgovora, puno gledanja (utakmica). Pričaćemo i sa igračima, pokušaćemo da za svakoga nađemo prostor i mjesto, da kvalitet dođe do maksimalnog izražaja i da ujedno napravimo rezultat... Među tim igračima sa kojima ćemo razgovarati su Milivojević i Nastasić. Sigurno je da niko neće biti zakinut. Sve što radimo radimo zbog igrača, a vidjećemo kakva će biti povratna informacija", dodao je Tumbaković, nekadašnji trener i sportski direktor Partizana.

Na pitanje da li će "orlovi", možda, igrati kao Partizan, odgovorio je: "To je bio proces koji sam stvarao sa čovekom pored mene (Bjeković). Krajnji cilj je da igramo lijepo i dopadljivo, ali i da ostvarujemo rezultate".

O šansama Srbije da se plasira na EP, kaže ovo: "Fudbal se igra dokle god postoji šansa. Daćemo sve od sebe protiv Portugala, a ako je neko bolji, brate moj, neka pobijedi".

Možda ćemo lakše do EP kroz Ligu nacija, bila je jedna od opaski novinara, na šta je Tumbaković uzvratio: "Sve što možeš da uradiš danas, ne ostavljaj za sutra. Mislim da je to najispravniji odgovor".

Bilo je pitanje i oko stadiona Crvene zvezde. Svojevremeno je izjavio i toga se pridržavao (dok nije postao selektor reprezentacije Crne Gore) da na taj stadion neće kročiti poslije prekinutog "vječitog derbija", kada je fizički napadnuta cijela ekipa Partizana, a i stručni štab. 

"Posao kojim sada obavljam je nacionalni, a nikako individualni. Ponosno ću dolaziti na taj stadion i trudiću se da ostvarim dobar rezultat, patriotski", odgovorio je Tumbaković.

Upitan koga vidi kao kapitena i lidera ove ekipe, odgovorio je ovako: "Može li neko lakše pitanje? Tek sam došao, rekao sam da nam predstoji mnogo razgovara sa svim igračima".

Što se tiče stručnog štaba, dvojice se ne odriče. To su Aleksandar Janković i Darko Belojević, a o ostalima će naknadno.

Ipak, jednog bi volio da privoli i radi na tome:

"Moja velika želja je da nastavim saradnju sa Batom Mirkovićem, da i on bude dio stručnog štaba. Činimo velike napore da to ostvarimo".

Anketa

Da li ste zadovoljni izborom novog selektora?

  • Da, Tumbaković je dobar izbor

    50% (45)

  • Ne, nije trebalo da smene Krstajića

    3.33% (3)

  • Nisam siguran, teško je proceniti bez utakmica

    25.56% (23)

  • Nije loše, moglo je i bolje

    21.11% (19)

Da li ste zadovoljni izborom novog selektora?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC