• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana i kontre za preokret "orlova"!

Autor mondo.rs

Srbija gubila većim delom meča u Areni, ali je u poslednja tri minuta napravila seriju 11:1 i podarila publici pobedu. Ovacije Jokiću, najefikasniji Bogdanović i Bjelica, ali Teodosić se povredio već u 6. minutu.

 Srbija-Finska-prijateljska-utakmica-u-Zrenjaninu-uzivo-prenos Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Svetski, olimpijski i evropski vicešampioni uspeli su da se pobedom oproste od srpske publike!

Posle Finske u Zrenjaninu, savladana je i Litvanija u punoj "Štark areni", rezultatom 72:68 (14:23, 20:17, 22:19, 16:9)!

Novi duel ovih rivala zakazan je za ponedeljak u Kaunasu, nakon čega sledi Akropolis kup u Atini, pa put u Kinu, na završne pripreme za Mundobasket.

Najefikasniji u subotu uveče bio je Bogdan Bogdanović sa 18 poena, Nemanja Bjelica postigao je 15, a Nikola Jokić 13, u njegovom prvom nastupu za reprezentaciju još od Olimpijskih igara u Riju pre tri godine.

Ostaje da se vidi kakve je prirode povreda zbog koje je Miloš Teodosić već u 6. minutu otišao na klupu, nekoliko minuta kasnije i u svlačionicu.

"Orlovi" su katastrofalno počeli meč, dozvolili su Grigonisu da se raspuca i on je poveo Litvance u seriju od 13:0, tako da je polovinom prve deonice na semaforu pisali 3:15.

Đorđević je mnogo menjao, dao je šansu svim igračima, a neki od njih priključili su se pripremama tek pre nekoliko dana, tako da je razumljivo što često nisu delovali "uštimovano". Uz pomoć navijača, individualnim rolama Bjelice i Jokića, uspeli smo da u drugoj četvrtini uhvatimo priključak, ali Litvanija je upornom "pik end rol" igrom dolazila do poena, taman toliko da drži "orlove" na bezbednoj razdaljini.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Preokret je inicirao Bogdan Bogdanović, sa osam poena zaredom, a kompletirali ga njegovi nekadašnji saigrači iz Partizana, Dragan Milosavljević i Vladimir Lučić - 50:48 (26. minut).

Usledila je serija loših napada, gosti su ponovo otišli u vođstvo i trojkom Gidraitisa u 31. minutu najavili da će iz Beograda otići sa pobedom - 56:62.

Do kraja je to bila klasična "rovovska" borba, sa mnogo kontakta i žestokih duela.

"Orlovi" su odbranom davali sebi šansu da se vrate u meč, ali na drugoj strani nije bilo potrebnih poena, sve dok Bjelica u 38. minutu nije ubacio trojku za 64:67.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Pokazalo se da je to bio početak prelomne serije od 11:1, u okviru koje su Stefan Jović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica tri kontre završili zakucavanjima i tako "uneli" Litvance u koš zajedno sa loptom, kada ih već šut nije služio tokom 90 odsto utakmice.

U penal završnici je Jankunas bio polovično uspešan, dok je Bogdanović sa dva precizno izvedena bacanja postavio konačan rezultat.

Za Srbiju je nastupilo svih 14 igrača koji će putovati u Kinu, gde će pasti odluka o konačnom sastavu: Teodosić, Simonović, Bogdanović, Bjelica, Lučić, Milosavljević, Raduljica, Birčević, Jokić, Milutinov, Micić, Gudurić, Jović, Marjanović.

UŽIVO

40' Dva bacanja Bogdanovića za pobedu - 72:68! Idemo u Kaunas, pa na Akropolis kup...

40' Jokić promašuje "flouter", tako da i dalje nije rešeno... Peti faul asa Denvera, završava meč 16 sekundi pre kraja, sa 13 postignutih poena. Jankunas na liniji za slobodna bacanja... Polovično uspešan - 70:68.

39' Opet kontra, Jokić za Bjelicu - 70:67!

39' Jokić zakucava u još jednoj kontri, nakon prave rovovske borbe na našoj polovini terena - 68:67!

38' "Minus šest", pa trojka Bjelice koja održava nadu - 64:67... Zatim kontra i Jović za 66:67!

36' I dalje gubimo... Odbrana je dobra, napad uglavnom sveden na šuteve za tri poena, koji ne ulaze - 61:65.

33' Trojka Jokića, uz malo sreće - 61:63!

31' Trojka Gidraitisa - 56:62.

30' Srbija na "minus tri" uoči poslednjih 10 minuta - 56:59.

29' Odlična odbrana Lučića i Gudurića, pa saradnja u kontri i zakucavanje - 54:57.

29' Nije dugo potrajala prednost "orlova". Litvanija na 50:55, pa 52:57. Micić izblokiran u prodoru, zatim greška Gudurića, pa još jedna izgubljena lopta, kojom je gostima otvorena kontra.

26' Blokada i dva bacanja Lučića za drugo vođstvo Srbije - 50:48.

25' Trojka Milosavljevića, nerešeno - 47:47!

24' Litvanci su rešili presing "orlova", a Lekavičijus ubacio trojku za 42:47. Osam uzastopnih poena Bogdanovića - 44:47.

23' Trojka Bogdanovića - 39:44. Ostao je sam, a uposlio ga je Jović... Zatim Bogdanović lepo završava polukontru, uz faul Kuzminskasa i Srbija prilazi na "minus dva" - 42:44!

- Najbolji strelci: Bjelica 8, Bogdanović 7 - Grigonis 18, Kuzminskas 7.

20' Dva bacanja Kalnietisa i na drugoj strani novi promašaj Bogdanovića, koga je na liniji tri poena preuzeo litvanski centar i omeo mu šut - 34:40 na poluvremenu!

20' Bogdanović promašuje otvorenu trojku, Litvanci povećavaju na 31:38. Zatim Micić postiže tek drugu trojku za "orlove" na meču -  34:38.

18' Marius Grigonis neverovatan, dao je već 17 poena - 27:35.

16' Litvanci su se vratili na solidnih osam poena razlike, a onda Jokić uspeva da nadmudri Valančunasa i zakuca na oduševljenje publike - 25:31. Valančunas loš "penaldžija" - 1/4.

14' Bjelica drugi put u akciji "2+1", zatim lob pas Marjanoviću za lake poene - 23:27.

12' Jokić postiže četiri poena zaredom - 18:23.

10' Bogdanović trojkom smanjuje na 14:23, kraj prve četvrtine.

7' Posle Bogdanovićevih 2/4, Jokić šutira slobodna bacanja 0/2. Baš ništa ne polazi za rukom "orlovima".

6' POVREDA... Miloš Teodosić se posle još jednog neiskorišćenog napada "orlova" nije vratio u odbranu, već otišao pravo na klupu, nedugo zatim i u svlačionicu... Litvanci su u akciji "5 na 4" postigli novu trojku i povećali na 3:15. Bogdanović konačno poentira i prekida seriju od 0:13.

5' Đorđević posle tajm-auta uvodi Jokića, koji je odmah iznudio faul Sabonisa, pa napravio faul u napadu, prilikom postavljanja bloka.

5' Loša igra "orlova", prvenstveno u napadu, ali i u odbrani. Gosti na "plus devet" - 3:12!

3' Dve uzastopne trojke Grigonisa za vođstvo Litvanije - 3:8.

- "Starteri": Jović, Bogdanović, Lučić, Bjelica, Milutinov - Kalnietis, Grigonis, Ulanovas, Sabonis, Valančunas.

- Za Litvaniju ne igraju dvojica iskusnih košarkaša, Jonas Mačiulis i Renaldas Seibutis.

N A J A V A

Za izabranike Aleksandra Đorđevića ovo je jedan od najozbiljnijih testova u okviru priprema za Svetski kup u Kini, kao što će to biti i "revanš" u Kaunasu, zakazan za ponedeljak.

"Orlovi" su posle priprema na Kopaoniku igrali protiv Borca iz Čačka, a onda u Zrenjaninu pobedili Finsku 95:75.

Beogradskoj publici Srbija će se predstaviti sa zvanično najboljim centrom minule NBA sezone, Nikolom Jokićem, koji nije nastupao za nacionalni tim od finala Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

Jokić se priključio reprezentaciji pre samo dva dana, ali s obzirom na njegov kvalitet i smisao za igru, očekuje se da uklapanje u tim prođe brzo i "bezbolno".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC