• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević: Desilo se loše veče... Razbistrimo glave

Autor mondo.rs

"Znamo gde imamo prednost, moramo da nađemo način da lopta dođe ispod koša", ukazao je selektor posle poraza od Španije, u kome su "orlovi" šutirali trojke 3/19.

Dugo reprezentacija Srbije nije izgubila utakmicu na velikom takmičenju. Još od finala Evropskog prvenstva protiv Slovenije 2017. godine.

Ovog leta su "orlovi" dobrim igrama i pobedama u pripremnom periodu, kao i zbog individualnog kvaliteta Jokića, Bogdanovića, Bjelice i ostalih, zaslužili status jednog od glavnih favorita Mundobasketa, a igrama u Kini, uz "kašljucanje" Amerikanaca, postali ekipa koju i svetska javnost "vidi" na prvom mestu.

Ali, okršaj sa Španijom, za prvo mesto u grupi J druge faze, pokazao je "orlovima" da im se niko neće skloniti sa puta ka medalji, da ne govorimo o peharu. Ima sasvim dovoljno kvalitetnih i ozbiljnih protivnika da je apsolutno sve moguće, pa i da uopšte ne dođemo do borbi za medalje.

"Znali smo šta će da se desi, bili smo spremni, ali jednostavno smo stali i previše razmišljali. Imali smo mnogo izgubljenih lopti baš u toj drugoj četvrtini, koja je pripala Špancima 32:17. Imali smo dosta individualnih grešaka prilikom preuzimanja, nismo uspevali da zagradimo, davali smo im druge napade i tu je među naše igrače ušla 'ručna kočnica'", rekao je Aleksandar Đorđević srpskim novinarima nakon poslednje utakmice u Vuhanu.

Selektor nije tražio alibi u isključenju Nikole Jokića sredinom treće deonice, pri rezultatu 39:51.

"I da je on igrao, mislim da bismo opet izgubili utakmicu, jer je Španija danas bila bolja. Lopta im je išla izuzetno brzo, pobedili su nas igrom koju inače mi igramo. Odlična plejmejkerska rola Rikija Rubija, koji je pokazao zašto je tu gde jeste, kao i Marka Gasola, NBA šampiona. Kada smo uspeli da napravimo pritisak na njihove bekove, on je bio taj koji je činio da taj pritisak oslabi, prebacivao je loptu na drugu stranu i time su nas dosta pogodili... Drugo poluvreme smo odigrali srcem, ali neke epizode nam nisu dozvolile da se vratimo u 'egal' završnicu."

Umesto selidbe u bliži Šangaj, "orlovi" u ponedeljak moraju da se vrate na jug Kine, u Donguan, gde će se u utorak od 13.00 po srednjeevropskom vremenu sastati sa Argentinom u četvrtfinalu.

"Samo treba smiriti glavu i igrati zajedno. Mi smo dobri kada lopta ide, to sam rekao i igračima na nekim tajm-autima: imajte poverenje u onog do sebe, ne samo u sebe. Znamo gde imamo prednost, moramo da nađemo način da lopta dođe ispod koša. Danas u tome nismo uspeli, Španija ima igrače koji su snažni koliko i naši, ali moramo da shvatimo da nam je to velika prednost, tako da lopta naših spoljnih igrača, kao i 'četvorki', mora malo više da ide ka unutra."

Jedno od novinarskih pitanja na koje selektor nije mogao da pruži najprecizniji odgovor glasilo je da li su nam ubedljive pobede u prethodnim mečevima "otupele oštricu"?

"Može biti... Malo su nas omele i neke od povreda. Verovatno igrači traže način da se vrate kroz napad, a mislim da je to greška, već da odbrana treba ponovo da postane naš zaštitni znak. Treba pre svega da razbistrimo glavu i da još žešće i sa još većom odbrambenom čvrstinom uđemo u duel sa Argentinom."

Nemanja Bjelica je jedan od rekonvalescenata u timu Srbije, koji nakon propuštene premijere protiv Angole igra po sistemu "toplo-hladno". Protiv Španije je šutirao iz igre 0/5.

"Nekoliko lopti mu je išlo kratko, desi se takvo veče. Pogodiće na sledećoj utakmici", podržao ga je Đorđević.

NIKO NE TREBA DA POBEDI SAM

Izvor: MN PRESS

Nikola Jokić došao je na Svetski kup kao najbolji centar NBA lige u minuloj sezoni, ali u nedelju je drugi put, posle incidenta sa Danijelom Heketom, pokazao da nije spreman da istrpi povišenu agresivnost odbrana i "sitne" udarce koje sudije tolerišu.

Prošli put se izvukao sa nesportskom ličnom, ovog puta je dobio dve tehničke greške jednu za drugom i završio utakmicu u 24. minutu.

"Svako se individualno sprema na određeni način. Mi možemo da uradimo mnoge stvari, ali u nekim trenucima je potrebno iskustvo, da se zna kako da se odreaguje. Ovo je njegovo drugo veliko takmičenje, očekivanja su velika, ali niko ne treba da sam na sebe preuzima preveliku odgovornost. Svi smo tu zajedno. Najveću odgovornost treba da preuzmem ja, pogotovo posle ovakvih poraza, a igrač nam je potreban na terenu. On to zna, već smo porazgovarali", još jednom je Đorđević prokomentarisao Jokićevo isključenje, ali i njegov širi status na ovom takmičenju.

"Moramo da vratimo mir u glavi i zajedništvo koje nas je krasilo, pa da igramo našu košarku i da tražimo pobedu ne sa 20 razlike i ne sa 30, kako vidim da se piše. Mi moramo da spustimo noge na zemlju i ponovo iz rovova da krenemo da tražimo pobede."

Umesto na Poljsku, idemo na Argentinu, pa onda vrlo moguće na selekciju SAD, koja brani titulu. Ko zna zbog čega je to dobro!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC