• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija od maštanja o zlatu do borbe za 5. mjesto!

Autor mondo.rs

Argentina nadigrala i zasluženo pobijedila Srbiju, koja prvi put sa Đorđevićem kao selektorom nije ušla u polufinale velikog takmičenja.

Ništa od polufinala, ništa od medalje.

Ništa, naravno, ni od titule, koju čekamo od Indijanapolisa 2002. i mislili smo da je ovo TA godina, kada ćemo ponovo biti na krovu svijeta.

Reprezentacija Srbije doživjela je dva poraza zaredom i moraće u borbu za plasman od 5. do 8. mjesta, u kojoj će ulog MOŽDA biti plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, ako Francuska i Češka ne uđu u polufinale.

Do sada stoprocentna Argentina, predvođena minijaturnim Fakundom Kampacom i 39-godišnjim Luisom Skolom, nadigrala je "orlove" predvođene NBA asovima i sasvim zasluženo se plasirala među četiri najbolje selekcije svijeta.

Srbija se prvi put otkako je selektor Aleksandar Đorđević nije plasirala u polufinale. Posle tri srebra i jednog četvrtog mesta, napravili smo korak unazad.

Platili smo ceh porazu od Španije, koja je u četvrtfinalu otišla na znatno lošiju Poljsku.

Nadali smo se da će "orlovi" skupiti redove i biti najbolji kada je najpotrebnije, mada smo tu više podrazumijevali polufinale protiv SAD. U odnosu na Argentinu smo bili blagi favoriti, ali izgleda da su danas došla na naplatu i teška putovanja prethodnih dana i evidentan pad forme, pa i morala.

U pripremnom periodu je Srbija imala 9-0, na početku Mundobasketa "gazila" protivnike i egzibicionom igrom došla do 4-0, ali onda su nas dvije neugodne, brze, "prljave" ekipe vratile u realnost i pokazale nam šta je takmičarska košarka na najvišem nivou.

Prelazimo na borbu za olimpijsku vizu, ponavljamo, ako Francuzi i Česi takođe ispadnu. U tom slučaju bi okršaj sa Francuzima u četvrtak imao itekako veliku važnost. Ali, to ćemo znati tek u srijedu, poslije utakmica SAD - Francuska i Australija - Češka.

Argentina je od starta zaigrala bolje i konkretnije, povela 12:4, a "orlovi" do kraja prve četvrtine uspjeli da izjednače. Nekoliko puta u drugom kvartalu imali smo minimalnu prednost, ali Južnoamerikanci su pored odlične "pik end rol" igre imali na svojoj strani i šutersko raspoloženje.

U prvom poluvremenu ubacili su devet trojki, u trećoj četvrtini sveli smo ih samo na jedan pogodak sa preko 6,75 metara, pa u posljednjih 10 minuta opet primili previše poena - 29, od toga dvije trojke zaredom, nakon što smo preko Marka Gudurića konačno prešli u vođstvo od 70:68.

"Gaučosi" su odbili taj naš nalet, opet poveli sa četiri, pet, na kraju i devet poena razlike - 73:82 (35. minut).

Podbacili smo tada u defanzivnom skoku, primili nedopustivo mnogo poena iz reketa, dok je u napadu bilo previše srljanja, soliranja, pa i akcija na ivici panike.

Bogdanovića je mučila očigledna iscrpljenost, Nikola Jokić bio je daleko od izdanja u dresu Denvera, dozvolio je čak da mu Skola udari jednu blokadu, dok je Nemanja Bjelica većim dijelom meča bio potpuno indisponiran, kao protiv Španaca 48 sati ranije.

Tu je i dobro poznata situacija u kojoj se našao Vasilije Micić. Pokušao je, junački, da bude tu za ekipu i odigra najbolje što zna, međutim bilo je nerealno očekivati od njega naročito kvalitetnu partiju. On i Stefan Jović izgubili su bitku sa Kampacom i Laprovitolom, kao što je izgubio Jokić od Skole, Bjelica od Deka i tako dalje.

Međutim, to je košarka... Pobeđuje se i gubi zajedno. Ovog puta nešto nije "štimalo" baš kada je postalo važno. Šteta.

IZ MINUTA U MINUT

Kraj 87:97!

Kampaco i Dek stavili tačku!

85:95 (40. minut) "Cijedio" je Fakundo Kampaco vrijeme za napad, lomio Bjelicu čitavu večnost i pogodio nagazivši liniju tri poena. Micić gubi loptu, Dek zakucava u kontri i to je to...

Bogdanović!

85:91 (39. minut) Koraci Laprovitole, pa trojka našeg najboljeg strijelca! Do kraja 1:20 minuta...

Kampaco dao "slamku spasa"

80:91 (39. minut) Promašio je argentinski plejmejker oba slobodna bacanja, ali Bogdanović nije pogodio šut za tri. Slijedi "dupli pas" Skole i Kampaca, koji je neuhvatljiv za Jovića.

Sve manje nade u preokret

78:89 (38. minut) "Pik end rol" Laprovitole i Skole lagano prolazi. Nema trojke Micića.

Dva puta koš-faul Argentine

76:87 (37. minut) Laprovitola pored Micića, pa Skola pored Jokića... Skola nije pogodio dodatno bacanje.

Trojka, pa srljanje Bjelice

76:82 (36. minut) Požurio je Bjelica poslije trojke, da sam smanji na četiri razlike. Kampaco mu je izbio loptu, od koljena našeg igrača otišla je u aut...

Mini-serija Skole

73:82 (35. minut) Četiri uzastopna poena kapitena Argentine, zatim ga Bjelica blokira, ali lopta pada u ruke Kampacu. Najniži igrač na terenu poentira iz našeg reketa.

Problem u defanzivnom skoku

72:76 (34. minut) Nekoliko puta Argentinci dolaze do "drugog" napada. Ovog puta Simonović faulira Deka, a Vildoza pogađa. Srećom, nije bio šut za tri.

Srbija opet griješi

70:74 (32. minut) Jokić ide na drugi obruč i dobija blokadu Skole. Vildoza i Kampaco pogađaju trojke... U trećoj samo jedna za "gaučose", sada dvije zaredom.

GUDURIĆ!

70:68 (31. minut) Trojka Marka Gudurića, iz ćoška! Konačno...

Tri šanse za vođstvo, tri promašaja

67:68 (kraj treće četvrtine) Prišli smo na poen razlike i mogli da povedemo, ali promašili su Bjelica i Micić polaganja, pa Micić trojku.

Bjelica upalio varnicu preokreta?

65:66 (27. minut) Do sada prilično indisponirani krilni centar postigao je trojku na isteku napada, nakon umalo izgubljene lopte, zatim i jedno od dva bacanja.

Kontra propala, srpskoj klupi tehnička

59:64 (25. minut) Bogdanović je ukrao loptu, ali nije uspio da završi kontru, kao ni Bjelica da ga "ispravi" na obruču. Neko sa klupe Srbije je protestovao i dosuđena je tehnička.

55:59 (23. minut) Bjelica se iskupio akcijom "2+1", Kampaco promašio, ali Jokić nije uspio da pogodi pod faulom.

Tako je, Bogdane!

52:54 (21. minut) Trojka, sa mnogo samopouzdanja, to nam treba! Ali promašuju potom Jokić i Lučić za vođstvo...

Trojke napravile razliku

Srbija šutira 3/10, Argentina 9/16. Ukupan šut iz igre 52:54 odsto. Dominacija "orlova" u skoku - 25:8, od toga 12:3 u ofanzivnim.

Lista strelaca

SRBIJA: Jokić 14 (7sk, 4as, 4izg), Bogdanović 10, Lučić 6, Bjelica 6, Jović 5, Micić 3, Simonović 3, Gudurić 2.

ARGENTINA: Garino 10, Vildoza 9, Dek 9, Skola 7, Kampaco 6 (7as, 4izg), Laprovitola 5, Brusino 2, Delija 2, Fjelerup 2, Galici 2.

Poluvrijeme 49:54

I nije toliko loše po nas, s obzirom na šut Argentine za tri poena 9/16 i generalno lošu odbranu.

Raspucao se Bogdan, ali nema odbrane

44:52 (19. minut) Jović je ubacio trojku, potom Bogdanović pet poena zaredom, ali NIŠTA ne možemo da odbranimo.

Argentina 7, Srbija 1 trojka

34:42 (16. minut) Simonović konačno postiže prvu trojku za nas i smanjuje na pet razlike. U sljedećem napadu probao je i drugu, ali nije uspeo. Ukupan šut sa preko 6,75 metara nam je 1/7. Lučić dolazi do ofanzivnog skoka, Bogdanoviću ispada lopta i slijedi kazna - trojka Garina. "Gaučosi" 7/12 za tri.

Jokić!

31:36 (15. minut) Mogla je Argentina i na "plus 11", promašili su dve trojke, a onda Jokić bilježi koš i dodatno bacanje.

0:8 za tren oka!

28:35 (13. minut) Dozvolili smo omalenom Laprovitoli ofanzivni skok, pa primili trojku od Vildoze. Zatim Marjanović gubi loptu i pravi nesportski faul, a Argentina drugi put na utakmici postiže pet poena iz jednog napada (dva bacanja i trojka Laprovitole)!

"Kuca" Bogdanović

28:27 (13. minut) Odlično se oslobodio čuvara i iskoristio prazninu u reketu.

Blokada Lučića i sudijska kompenzacija

23:25 na kraju prve četvrtine! Lučić je digao na noge čitavu dvoranu blokadom Fjelerupu u kontri, Gudurić nam je donio prvo vođstvo (22:21), a onda su sudije napravile haos. Nisu svirale faul nad Bjelicom, pa odmah kompenzovale ličnom u napadu Kampaca...


Na kraju ipak vode "gaučosi", posle prodora Kampaca i asistencije Deku sekund prije kraja.

Neriješeno!

6:16 (7. minut) Četiri slobodna bacanja, onda Jokić pogađa iz reketa, pa Bjelica iz kontre. Dolazimo do željene igre. Argentinski visoki igrači polako se pune faulovima.

Srbija "živi" od ofanzivnog skoka

9:14 (5. minut) Argentina i dalje vodi, a odnos u skokovima u napadu je 7:0 za "orlove".

Ovako izgleda ta loša posjeta

Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Nesportski faul Raduljice

4:12 (3. minut) Primili smo pet poena iz jednog napada, uključujući trojku Skole.

Dobar početak Argentine

2:7 (2. minut) Kampaco je pogodio trojku, pa iza leđa asistirao Markosu Deliji za zakucavanje.

12:56 Jokić opet na "četvorci"

Startne petorke: Jović, Bogdanović, Lučić, Jokić, Raduljica - Kampaco, Brusino, Garino, Delija, Skola.

12:55 Loša posjeta

U dvorani koja može da primi 16.000 ljudi, prisutno je ne više od 3.000 navijača. Kinezi ne mogu da se "vade" na radni dan, budući da je sada 19 časova po lokalnom vremenu.

12:35 Šesti put protiv "gaučosa" na SP

Spisak svih dosadašnjih utakmica (4:1)

Španija 1986. (grupna faza): SFR Jugoslavija - Argentina 87:68
Atina 1998. (četvrtfinale): SR Jugoslavija - Argentina 70:62
Indijanapolis 2002. (finale): SR Jugoslavija - Argentina 84:77 (75:75)
Japan 2006. (grupna faza): Srbija i Crna Gora - Argentina 79:83
Turska 2010. (grupna faza): Srbija - Argentina 84:82

12:27 Veliki Vasa Micić!

Srpski plejmejker po mnogima je već postao heroj Mundobasketa, ne samo naše reprezentacije, odlukom da uprkos smrti majke ostane sa ekipom i igra.

12:23 Zagrijavanje "orlova"

12:22 Duško je ponovo tu



12:20 Počinjemo video klipovima... evo dvorane u Donguanu

NAJAVA

Da li će se nacionalni tim i na petom (od pet) velikih takmičenja pod vođstvom Aleksandra Đorđevića plasirati makar u polufinale?

Poraz od Španije odveo nas je na do sada neporaženu Argentinu, umjesto na znatno lošiju Poljsku, a tu je i mogući sudar sa Amerikancima već u polufinalu, ali tako je kako je.

Kako to mnogi vole da kažu, ako želiš da osvojiš zlato, moraš da pobijediš sve koji ti se nađu na putu, a mi smo do poraza u nedjelju itekako vjerovali da imamo kvalitet za zlato. Neki sigurno vjeruju i dalje.

Za razliku od "orlova", koji su protiv Španije doživjeli sudar sa realnošću posle nekoliko mečeva sa objektivno nedoraslim protivnicima, Argentina tek sada nailazi na "tvrdo", budući da je u prvih pet mečeva savladala Južnu Koreju, Nigeriju, značajno oslabljenu Rusiju, Venecuelu i Poljsku.

Reprezentacija Srbije treba da zbije redove poslije poraza i odigra onako kako zna, a to bi trebalo da bude dovoljno za pobjedu danas.

Serbia - Argentina preview
Izvor: Youtube/FIBA

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uspjeh

Izborili smo plasman na para olimpijske igre, bravo momci!!!

Vultures

Ufurani klosari...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC