• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Predstavljena biografija Ivice Osima

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

U Sarajevu predstavljena biografija Ivana Ivice Osima, legendarnog igrača sarajevskog Željezničara, te trenera sarajevskih Plavih, beogradskog Partizana, Panathinaikosa, Strum Graza, JEF Uniteda, te reprezentacija Jugoslavije i Japana.

 Sarajevo: Predstavljena biografija Ivice Osima Izvor: Samir Cacan, MONDO

Riječ je o prvoj autoriziranoj biografijiŠtrausa s Grbavice”, koja je nastala u ediciji Bosanski portreti Izdavačke kuće „Vrijeme“. Knjiga je nastala na osnovu razgovora s Ivice i Amarom Osimom, a autor je koristio i mnoge druge izvore.

Autor knjige “Ivica Osim - Utakmice života je Marko Tomaš koji je na početku predstavljanja knjige pročitao i jedan dio iz ove biografije, tačnije viđenje autora kako je on imao dodir s fudbalom.

Izvor: Samir Cacan, MONDO Na pitanje koji je to trenutak koji će Ivicu Osima navesti da se opredijeli za fudbal, Osim je odgovorio da je sve počelo iz materijalnih razloga. Njegov otac je bio penzioner, a kako kaže „valjalo je ući na stadion”.

“Radi karte sam se odlučio da igram fudbal. Čuo sam da oni koji igraju za Željezničar dobiju karte. Možda je to malo ružna priča, jer previše sam ja volio fudbal da bih se prodao za kartu. Ali je bilo tako sve dok nisam potpisao prvi ugovor. Poslije sam dobio pravo da povedem komšije na utakmicu”, ispričao je Osim prisutnima i dodao da su ga tada počeli i stipendirati.

“Tražio me Unis iz Vogošće, jedna velika fabrika što je bila. Tražili su da pređem da igram gore kod njih, a oni će me stipendirati. Rekoh: ‘malo morgen’, ostat ću ja kod Želje gdje su većina bili djeca Željezničara”, nastavio je Osim.

Izvor: Samir Cacan, MONDO Prisjetio se Osim i mladosti, utakmica s ekipama iz ulice. Osvrnuo se Švabo i na reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao i kompletan odnos javnosti prema našem državnom timu.

“Nakon poraza od Egipta bilo je ‘katastrofa’, kao da ne smijemo izgubiti. Evo sad opet pravimo cirkus. Sad smo dobili dvije utakmice koje mogu da nam se obiju od glavu. Dobili smo dva protivnika koja bi u principu trebali dobijati, ne uvijek i ne često, ali...”, rekao je Osim i nastavio: “Naša državna nesreća je što se upoređujemo s drugima. Još nismo prava država i mi smo sebe zamislili da smo bolji od svih i nema šanse nazad.

Izvor: Samir Cacan, MONDO On je dodao da naša reprezentacija jedino u kontitunitetu može nešto napraviti.

“Ovo je kontinuitet, ali šta napraviti u Brazilu sada? Ako metla pukne ko top, onda će biti malo drugačije, a može svašta da se desi”, kazao je Osim.

Za ovu knjigu, koja se već nalazi u prodaji vlada veliko interesovanje. Knjigu je na engleski prevela Coral Petkovich, a veliko zanimanje za nju iskazali su i Japanci.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC