• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na trening putuje 12.000 kilometara

Autor mondo.ba

Dragan Đumić iz Banjaluke zbog kung- fua, prelazi pola svijeta.

Banjalučanin Dragan Đumić zbog borilačke vještine kung-fu uradio je dosta toga. Skoro 30 godina, sada već majstor kung-fua, trenira. Sve je počelo u Požarevcu, a nastavljeno u Kini.

" Te davne 1988. saznao sam za magazin o kineskim borilačkim vještinama, koji je izlazio u Požarevcu. Naručio sam ga, ali je, umjesto magazina, stigao poziv jednog gospodina, koji me je pitao da li bih radije trenirao kung-fu. Želio sam to, ali su roditelji bili protiv. Bio sam dijete, Požarevac je bio daleko i oni su odlučili da je knjiga, ipak, bolje rješenje. Nisam pričao s njima dok mi nisu omogućili da odem na prvi trening", rekao je Đumić za "Avaz".

Tada je upoznao i svog učitelja Mileta Vasiljevića, i tako je počela Đumićeva avantura, koja se 30 godina poslije pretvorila u život.

" Spavao sam na autobuskim stanicama, u ciganskim naseljima, parkovima. Desetak godina nakon prvog treninga, osnovao sam vlastiti klub u Banjoj Luci, osvojio nekoliko medalja i priznanja na takmičenjima u Americi, Italiji i Iranu, a onda sam, prije četiri godine, počeo ići u Kinu", kaže Đumić.

 U Kinu odlazi tri ili četiri puta godišnje i ostaje po mjesec dana .

" Put u jednom pravcu dug je 12.000 kilometara. Ali, to je samo avionska trasa. Nakon toga slijede lokalni letovi, vožnje autobusima, pješačenja. Godišnje prijeđem do 100.000 kilometara u potrazi za starim majstorima. Jednog od njih Li Dži Duana pronašao sam prošle godine i on je sada supervizor mog napredovanja. On je jedan od najvećih majstora danas",  dodaje Đumić, koga boli što je njegov sport kod nas na marginama.

"Danas svi smatraju da se kung-fu uvijek radi zbog publike. Najsavršeniji pristup učenju borenja je kineski zato što polaznika provlači kroz svaki aspekt treninga. Najprije mora da se izbori sam sa sobom pa tek onda s neprijateljem koji stoji prekoputa", kaže Đumić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC