• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robinson za MONDO: Guglao sam šta je Igokea...

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Plejmejker Igokee Džejms Robinson u intervjuu za MONDO govorio o svojoj prvoj profesionalnoj sezoni koju igra u dresu Igokee, tajm autu Dragana Bajića i treningu sljedećeg jutra, navikavanju na evropsku košarku, Srbiji, Nikoli Jokiću…

Igokea iz Aleksandrovca igra još jednu dobru sezonu u kojoj je iznenadila mnoge dobrim igrama i rezultatima i trenutno zauzima šesto mjesto na tabeli ABA lige.

Jedan od najzaslužnijih za to je plemejker Džejms Robinson koji igra odlično u svojoj debitantskoj sezoni na profesionalnom nivou i u jednu ruku opravdava nadimak „Mr Consistent“ koji je dobio od trenera svog srednjoškolskog tima, Majka Džounsa.

Dvadesetjednogodišnji Amerikanac stigao je prošlog avgusta u Igokeu sa univerziteta u Pitsburgu i nametnuo se kao lider ekipe, a u nekoliko navrata ove sezone upravo je on postizao odlučujuće poene za šampiona BiH.

To je bio slučaj i na posljednjoj utakmici Igokee u Ljubljani kada je Robinson pet i po sekundi prije kraja postigao koš za pobjedu nad Olimpijom 81:80.

Njegov potez nametnuo se kao prva tema u razgovoru za MONDO, ali Robinson ipak ne želi da sebe stavlja u prvi plan.

„Sjajan je osjećaj postići pobjednički koš, ali zasluge idu cijelom timu, posebno jer smo se uspjeli vratiti iz velikog zaostatka. Znali smo da ćemo mrati da odigramo jako čvrsto u odbrani da bismo bili u poziciji da dobijemo meč i upravo to smo i uradili. Poslije utakmice bilo je veselo, posebno na putu kući, bili smo jako srećni jer smo do pobjede stigli zajedničkim trudom“, rekao je Robinson.

...
Izvor: YouTube

Amerikanac je ovim potezom ponovo izbio u prvi plan, poslije sjajnih partija na početku sezone i reklo bi se nešto lošijih posljednjih nekoliko utakmica.

„Da, na početku sezone sam više pogađao, imao sam bolje procente i statistiku. Ali u posljednje vrijeme neki drugi se istaknu, neko drugi odlučuje utakmicu, što mi nimalo ne smeta. Ja sam srećan kada pobijedimo, to je najvažnije. Nije mi bitno da li sam ja taj koji je dao najviše poena. Imamo još igrača koji mogu da pogode i odlučuju utakmice što je odlično“.

Plejmejker Igokee bio je potpuna nepoznanica za protivnike na startu sezone, dok sada rivali Igokee znatno veću pažnju poklanjaju mladom Amerikancu.

„Možda je i to uticalo na moj učinak. Ali neka sada drugi momci pogađaju umjesto mene, ja ću biti srećan“, uvjerava Robinson.

Nakon nekoliko sezona u NCAA i igranja za Pitsburg Pantere odlučio je da ode u Evropu i okuša se u profesionalnoj košarci.

"Ovo je moja prva profesionalna sezona, sve je novo za mene. Poredeći sa igranjem košarke na koledžu sve je drugačije, ovo je sada moj posao. Nema predavanja, nema koledža, ovo je moj prvi posao i uživam u njemu“.

Njegov izbor bila je Igokea…

"Nisam mnogo znao o košarci ovdje. Kada sam potpisao ugovor malo sam istraživao, guglao, htio sam da saznam kakva je liga, kakav je kvalitet i izgledalo je vrlo privlačno. Svi timovi su dobri, vidio sam da su utakmice neizvjesne, da je publika dobra i evo uživam u svemu tome. Prije nego što sam došao ovdje nisam znao ništa o Igokei, bilo je to iznenađenje, ali srećan sam što smo uspjeli da se dogovorimo i što igram ovdje“, kaže Robinson za MONDO.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Plejmejker je zadovoljan  svojim učinkom, ali i učinkom tima koji ima skor od devet pobjeda i sedam poraza i mnogo bliža je plasmanu u Top 4 nego opstanku, koji je postavljen kao cilj ekipe pred početak sezone.

"Zadovoljan sam našim rezultatima. Naravno, svako želi da bude na vrhu, ali moramo da nastavimo da igramo dobro, iz utakmicu u utakmicu da se dokazujemo. Lično, igrao sam dobro, trener ima povjerenje u mene, to mi daje mnogo samopouzdanja i motiv da igram još bolje“.

Po dolasku u Igokeu Robinson je morao da se navikne na mnogo stvari koje su mu do tada bila poptuna nepoznanica. Jedna od njih, napisao je on u svom online dnevniku je taktičko korištenje faulova.

"Korištenje faula u odbrani bilo je nešto potpuno novo za mene. Svi treneri u stručnom štabu naglašavaju ti da koristiš faulove, kod nas u SAD to nije bio slučaj, govorili su da ne fauliramo. Međutim, ovdje je to dio taktike i shvatio sam da može da bude bude korisno za ekipu, čak i u SAD, da znaš i obraćaš pažnju kada i koliko smiješ faulova da napraviš“.

U Americi se, kaže, više igra „jedan na jedan“, nego ovdje, gdje mnogo više igrača učestvuje u napadu, bilo je još jedno njegovo opažanje kada je stigao u Evropu.

Da li znaš šta je "sveti januar"?

"Čuo sam za to, saigrači su mi rekli da imate mnogo praznika. Radujem se tome i zanima me baš kako to izgleda". (smijeh)

Da li si probaš našu hranu i šta ti se sviđa?

"Probao sam lokalnu hranu, nešto volim, nešto ne. Najviše mi se sviđa, kako vi to ono zovete... burek!", ispalio je Robinson na čistom srpskom.

 "Već sam se navikao na to tako da mi uopšte ne smeta. To se pokazalo veoma dobrim kada je u pitanju naša ekipa. Svi učestvuju u napadu i svi mogu da završe pogotkom u bilo kom trenutku“.

Džejms Robinson navikava se i na život u Bosni i Hercegovini.

„Drugačije je, naravno. Stil života je potpuno različit u odnosu na Vašington, ali drugačije ne znači i loše. Uživam u životu ovdje i imam sjajne saigrače“, kaže Robinson i dodaje da bi svojim prijateljima koji se bave košarkom preporučio da krenu istim putem.

„Svojim prijateljima u SAD bih definitivno preporučio dolazak ovdje. Mislim da je ovdje sve dobro oranizovano, od vrha pa do dna. Stil košarke je vrlo dobar. Mnogo se nauči, a to je dobro za bekove šutere, kada možeš dosta da naučiš od trenera poput Bajića. Učim i od saigrača, oni su profesionalci sa mnogo više iskustva. Mnogo učim od njih, posebno od igrača kao što je Vuk (Radivojević  op.a.), on je legenda. Čast mi je igrati s njim i družiti se s njim svakog dana“.

Ipak, ističe, da su svi u Igokei kao porodica.

„Svi smo jako bliski i družimo se svi mimo treninga. Možda, ipak, najviše provodim vremena sa Vukom, ima sjajnu karijeru, svakog dana se viđamo i mnogo mi pomaže“, kaže Robinson.

Na pitanje da li bi radije dok čeka svoju priliku za odlazak u NBA radije igrao u NBA razvojnoj ligi ili se usavršavao u Evropi Robinson kaže:

„Zavisi kakav si igrač, kakav je tvoj mentalitet. Za mene je igranje ovdje odlično iskustvo, za nekog drugog možda nije. Teško je ocijeniti da li je bolje igrati D ligu ili se usavršavati u Evropi. Za mene je ovo sjajno iskustvo i želim da ga iskoristim na najbolji mogući način“.

Na utakmici pretprošlog kola ABA lige protiv ekipe Karpoš Sokoli trener Igokee Dragan Bajić imao je gaf tokom tajm-auta kada se na neprimjeren način obratio igračima, među kojima je bio i Robinson. Prepoznavši našu poznatu psovku Amerikanac se okrenuo ka saigračima.

Dragan Bajić psovka
Izvor: YouTube

"Pešak (Pešaković) mi je preveo, ali odmah sam pomislio da on ne misli ništa loše“, ističe Robinson.

A kako je bilo u 10 ujutro sljedeći dan?

"Bilo je napeto. Ali ništa loše se nije desilo. Svi smo shvatili da on samo želi najbolje od nas i najbolje od cijele ekipe“, kaže u odbranu svog trenera koji se odmah sljedećeg dana izvinio igračima Igokee.

"Bajić je vrlo energičan trener. On samo želi da dobije utakmicu, on želi da mi igramo dobro i na kraju krajeva on je jako dobar čovjek. Stalo mu je do svih nas, ima veliko povjerenje u sve nas i zato ga stvarno volim“. ističe Robinson.

Po dolasku u Igokeu u svom dnevniku požalio se na čudne treninge bez lopte, međutim, sada to sve izgleda mnogo drugačije.

„Treninzi su jako dobri sada. Kada sam došao bilo je 'uhhhh kada ćemo raditi košarkaške stvari'. Sada sam se navikao i uživam u treninzima, čak i kada se radi nešto bez lopte. Nadam se da ćemo i dalje dobro raditi“.

Džejms Robinson bio je član  član U18 reprezentacije SAD, koja je u Češkoj 2013. godine u finalu Svjetskog prvenstva savladalia Srbiju 82:68. U sastavu SAD su između ostalih bili i Aron Gordon (Orlando), Džalil Okafor (Filadelfija), Džastis Vinslou (Majami). Robinson ne krije da bi volio jednog dana da i on krene njihovim putem.

"Mi smo jedno vrijeme igrali zajedno na koledžu, ali nisam mnogo u kontaktu s njima. Naravno da je moj san NBA. Moj cilj i san je da jednog dana zaigram u NBA, mislim da je ovo samo korak ka tome. Nadam se da ću imati priliku da zaigram tamo“, kaže Robinson.

Na drugoj strani terena u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u Češkoj bila je Srbija za koju su tada igrali Micić, Milutinov, Novak, Pot…

„Bilo je to davno, sjećam se da su imali dobrog šutera i dobrog centra. Bila je dobra utakmica, Srbija je imala stvarno dobar tim. Svjestan sam da je Srbija zemlja košarke. I moji saigrači me svakodnevno podsjećaju na to. Srbija je uvijek dobra, gledao sam Olimpijske igre i divio se koliko su dobri“.

Jedan od igrača sa te finalne utakmice igra sjajnu sezonu, upravo u NBA ligi.

„Nikola Jokić ima sjajnu sezonu. Gledam ga, ima sjajne asistencije, odlično dodaje i odlično sakrije te asistencije. Zaista sjajan igrač“, kaže plejmejker Igokee.

Sa publikom ili bez moraš da odigraš dobro!

Igokea se ne može pohvaliti sjajnom posjetom na svojim utakmicama, osim u mečevima protiv Crvene zvezde i Partizana. Robinson, međutim, nije stekao utisak da nema publike na njihovim mečevima, a ističe da nema neke bitne razlike u odnosu prema igri kada je dvorana puna i kada je prazna jer cilj je isti.

"Bilo je nekih utakmica na kojima je bilo dosta publike. Bilo bi dobro i da ovima što dolaze bude dosta publike, pretpostavljam protiv Crvene zvezde da će biti. Lijepo je igrati pred punom dvoranom, ali i kada dvorana nije puna ti trebaš da izađeš na teren i da odigraš dobro. Tu nema razlike".

 Sa Igokeom ga ugovor veže do kraja sezone, a čelnici bh. šampiona sigurno bi voljeli da ga zadrže u ekipi.

"Ne znam koji je moj sljedeći korak. Duga je sezona, vidjećemo šta će se desiti poslije nje“.

Za Robinsona se navodno raspituju i brojni evropski klubovi, osim Darušafake, njegove igra pratili su i neki ruski klubovi. Robinson je uprkos svemu čvrsto na zemlji.

"Ne obraćam mnogo pažnje na tako nešto. Vi ste prva osoba od koje to čujem. Trenutno sam fokusiran na igre u dresu Igokee“.

U dosadašnjem toku sezone Robinsonu je bilo anjteže igrati protiv…

"…Markusa Vilijamsa! Kada je bio na koledžu gledao sam njegove utakmice, a sada igramo ovdje u istoj ligi. To mi je super. Protiv njega je definitivno najteže igrati, on je igrač koji kontroliše utakmicu. Od ekipa najteže je igrati protiv Crvene zvezde".

Zanimljivo je da postoji uzajamno poštovanje njih dvojice pošto je upravo Markus Vilijams nedavno u jednom intervjuu pohvalio Robinsona rekavši da mu se sviđa kako igra plejmejker Igokee.

"Saigrači su mi rekli. To je odlično (smijeh)“, prokomentarisao je Robinson na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

fan

Come visit Banjaluka, James ! We wolud love to get to know you, you're awesome !

Boro

Guglao i dosao. Vidio je da se radi u Igokei i da je Heslip bio tu,a sad je u NBA. Sve ima svoj razlog. Bajicu svaka cast! Poslozio ih je. Imaju hemiju.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC