• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki grafiti posvećeni Borcu (FOTO)

Autor mondo.ba

Veliki broj zgrada u gotovo svim banjalučkim naseljima preplavljena su grafitima i muralima, koji su posvećeni fudbalerima, rukometašima i košarkašima Borca.

 Grafiti u Banjaluci posvećeni FK Borac Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Autori grafita su nepoznati, ali se zna da su ih kreirali pripadnici navijačke grupe "Lešinari", koja od 1987. godine "uljepšava" grad na Vrbasu i bodri crveno-plave sportiste.

Najviše grafita je, naravno, zbog popularnosti fudbala posvećeno Fudbalskom klubu Borac, ali mnogo ne zaostaju ni ostali klubovi iz "Borčeve porodice".

Osim sportskih motiva, često na zidovima "iskoče" i političke aspiracije autora, pa se nerijetko uz grbove Borca nađu i heraldički zapisi Banjaluke, "granice" Republike Srpske, nekadašnje Vojske RS i slično.

Ne želeći da ulazimo u političke konotacije niti u njihov izbor, iako bismo prekrečili svaki grafit koji poziva na vjersku, rasnu, nacionalnu i svaku drugu mržnju, mora se priznati da među autorima postoje i zaista pravi umjetnici.

Pogledajte i u komentarima napišite, koji je po Vašem ukusu i iz kojeg dijela grada su najbolji "Lešinari".

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Objektivna bankalucka publika!!!

Najljepse sto Banjaluka ima! Treba momcima dati da sve isarane zgrade ukrase svojim umjetnickim djelima! Dacu im djeciju sobu da mi srede ako zele! Svaka cast momci! Samo pjesmom uz velikana iz Platonove!

Dj

Nova varos kolijevka rba mejdan vam-a ovi ostali tambure

РС

Више графита и мурала него навијача са Градском стадиону. Власт им допушта да шарају по граду, а иста та власт двије деценије черупа клуб, који тавори између прве и друге лиге. Сви задовољни, осим нормалног народа.

vultures1987

@РС trenutno veca brojnost nas u prvoj ligi RS nego ganfera i glodara u gradu od 2 mil stanovnika

Umjetnici

Zaista umjetnici, i ima divnih grafita jos na desetine po gradu. Najljepsi je ovaj najveci na Kocicevom vijencu. Pozdrav za lesinare, navijajte sportski i momacki, neke druge stvari ne treba da vas zanimaju i ne dozvolite da vas trpaju u kos steteotipa, budite pravi momci, sportisti, navijaci koji zive za nas Borac.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC