• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najfudbalskije selo Srpske opet ima prvoligaša!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Nakon dvije godine pauze, u Prvu ligu Republike Srpske vraća se Napredak iz Donjeg Šepka. "Mnogi su za cilj imali da nas uzdrmaju, da nas pokolebaju, ali kao što vidite, nisu uspjeli u tome", kaže za MONDO trener Miodrag Jevtić.

 FK Napredak Donji Šepak povratak u Prvu ligu Republike Srpske Izvor: MONDO

Fudbalski klub Napredak iz Donjeg Šepka osvojio je titulu u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa "Istok" i nakon dvije godine pauze izborio plasman, odnosno povratak, u prvoligaško društvo Srpske.

Tako je "najfudbalskije selo" u RS, kako često nazivaju Donji Šepak, mjestašce od 100-tinak domaćinstava u opštini Zvornik, ponovo dobilo priliku da gleda utakmice elitnog ranga fudbala u našem entitetu.

Do velikog uspjeha tim je s klupe vodio Miodrag Jevtić, nekadašnji fudbaler ovog kluba koji je dres nosio sve do 46. godine, kada je odlučio da okači kopačke o klin. Jedno vrijeme bio je i predsjednik u klubu, ali je kasnije fotelju zamijenio klupom.

"Izuzetno nam je drago i srećni smo zbog titule. Sami početak sezone nagovijestio je da ćemo biti kandidati za najviši plasman jer smo od trećeg kola zauzeli prvu poziciju, koju smo sačuvali do samog kraja sezone. Istina, naši planovi na početku nisu bili usmjereni ka tome. Cilj nam je bio da budemo među prvih pet ekipa, ali smo na kraju ubjedljivo stigli do prvog mjesta", počinje Jevtić razgovor za MONDO.

Izvor: MONDO

Napredak je drugoplasirano Jedinstvo iz Brčkog iza sebe ostavio devet koraka.

"Imali smo uspješnu sezonu, klub je funkcionisao na najbolji mogući način, a uprava, stručni štab i fudbaleri dali su veliki doprinos ostvarenju cilja. Tako će Napredak treći put zaigrati u Prvoj ligi Republike Srpske i nadam se da će biti uspješan u narednom prvenstvu", poručio je kormilar "crveno-bijelih".

Još 1971. godine u Donjem Šepku igrao se fudbal. Osnovan je tada Napredak. Osam godina kasnije zabilježen je i prvi veliki uspjeh. Napredak je postao šampion Opštinske lige Zvornik i ušao u Područnu ligu Tuzla. Nastupali su Šepčani većinom u ova dva ranga sve do 1992. godine, kada je izbijanjem građanskog rata u BiH klub prestao s radom.

Ubrzo je obnovljen rad, pa je Napredak uzeo učešće u ligaškim i kup takmičenjima Republike Srpske.

Prvi put 2002. godine plasirao se u prvoligaško društvo, a upravo je Jevtić tada bio trener. U Prvoj ligi Napredak je proveo ukupno tri sezone, a najveći uspjeh ostvario je 2003/04. godine kada je zauzeo peto mjesto.

Od sezone 2005/06. godine Napredak je ponovo bio član Druge lige, da bi 2010. poslije pet godina pauze izborio povratak u društvo najboljih. Ipak, 2015. godine ponovo je morao u niži rang, ali to nije obeshrabrilo "crveno-bijele", koji će od naredne sezone ponovo igrati prvoligaški fudbal.

"Zaključak svih nas je da moramo osvježiti igrački kadar i dovesti nekoliko provjerenih igrača. U narednim danima Uprava će se sastati kako bi raspravljala o narednoj sezoni. Sigurno da nas očekuje kvalitetniji rang takmičenja, samim tim treba i ozbiljnije raditi", kaže Jevtić.

Fudbaleri Napretka slave jesenju titulu u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa "Istok"
Izvor: MONDO

S obzirom da dobro poznate prilike u fudbalu Srpske, Jevtić je ocijenio da kvalitet u Drugoj ligi Republike Srpske nije na zavidnom nivou.

"Objektivno, osim Napretka, bilo je tu pet-šest ozbiljnijih ekipa, poput Jedinstva iz Brčkog, trebinjskog Leotara i Famosa iz Istočne Ilidže. Oni su pokazali određeni nivo i to se vidi i po konačnom redoslijedu na tabeli. Ostatak lige bio je poprilično loš, kako s aspekta kvaliteta, tako i rada u klubovima", ističe trener Napretka.

SEZONA 2016/17.

Fudbaleri Napretka u nedavno završenoj sezoni osvojili su 72 boda, devet više od drugoplasiranog Jedinstva iz Brčkog. Tim iz Donjeg Šepka na 30 utakmica ostvario je čak 22 pobjede, šest remija i svega dva poraza, uz gol-razliku 82:30.

U društvu gradskih klubova, poput već pomenutih Jedinstva i Leotara, klub iz malog mjesta poput Donjeg Šepka ipak je uspio da se izdigne iznad svih, što posebno godi svima u ovom mjestu nadomak Zvornika.

"Imponuje to što smo mi mala, seoska sredina, a uspjeli smo pored takvih veličina da osvojimo prvo mjesto", s ponosom ističe Jevtić.

Napredak u narednoj sezoni očekuju novi izazovi. Strateg Šepčana kao glavnog favorita za titulu vidi prijedorski Rudar, dok će njegova ekipa, prije svega, nastojati da izbori opstanak u društvu najboljih.

"Ambicije Napretka su da ostane u Prvoj ligi. Drugih ciljeva nemamo. Smatram da je Rudar Prijedor najozbiljniji kandidat za titulu dogodine. Sada kada je banjalučki Borac izborio plasman u Premijer ligu BiH, vjerujem da Prijedorčani imaju najveći kvaltitet da ponove nešto tako", smatra Jevtić.

Izvor: MONDO

Pojedini mediji prethodnih godina isticali su navodne probleme sa stadionom u Donjem Šepku, odnosno dimenzijama terena. Takođe, na raznim portalima moglo se pročitati i kako Napredak nema adekvatne omladinske selekcije, koje su uslov za takmičenje u prvogligaškom društvu.

Sve ove navode Jevtić smatra svojevrsnim atacima na klub, koji nisu urodili plodom.

"Ti problemi uopšte ne postoje. Travnjak je u odličnom stanju i ne vidim šta bi tu moglo da ne štima kada je teren u pitanju. Takođe, imamo sve odgovarajuće selekcije u mlađim kategorijama, tako da ni s te strane ne postoji problem. Pojedini portal prenijeli su da Napredak neće igrati u Prvoj ligi Republike Srpske, ali to su čiste dezinformacije. Sigurno su za cilj imali da nas uzdrmaju, da nas pokolebaju, ali kao što vidite, nisu uspjeli u tome", zaključio je za kraj razogova za MONDO trofejni stručnjak Miodrag Jevtić, čiji Napredak će, uz debitanta Željezničar iz Banjaluke, naredne sezone igrati prvoligaški fudbal.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC