• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"VAR je tu, ali sudijska će i dalje biti zadnja"

Autor mondo.ba

Nekadašnji italijanski arbitar Nikola Ricoli, sada komesar za delegiranje sudija u Fudbalskom savezu Italije, poručio je da će tehnologija video pomoćnika sudija (VAR) mnogo značiti za djelioce pravde.

Doskorašnji fudbalski arbitar Nikola Ricoli izjavio je da video pomoćnik sudija, popularna VAR tehnologija (eng. Video Assistant Referee), neće uticati na autoritet sudija, s obzirom da će konačna odluka i ubuduće "isključivo biti njihova".

Ricoli je odlučio da se penzioniše početkom jula, nakon čega je dobio funkciju u Fudbalskom savezu Italije, gdje će biti zadužen za delegiranje sudija u Seriji A.

Čelnici italijanske lige prihvatili su uvođenje nove tehnologije u predstojećem prvenstvu, a prije Italijana isto su uradili Nijemci u Bundesligi.

Ipak, Ricoli smatra da je glavni cilj da se tehnologija što manje miješa u sudijske odluke, te da bude od maksimalne koristi kako bi se zadržala fluidnost, čime bi bilo onemogućeno često sjeckanje igre.

"Moramo biti spremni, kao i mediji, za VAR projekat", poručio je Ricoli italijanskim arbitrima.

"Odradili smo veliki posao, a ako ovaj projekat uspije, biće to velika pobjeda za sve u fudbalu. Ipak, jedna stvar mora biti jasna - konačna odluka biće, kao i uvijek, isključivo sudijska", poručio je arbitar koji je punih 10 godina nosio znak FIFA.

On je dodao da odluke moraju biti apsolutno tačne, te da će VAR tehnologija biti korištena samo prilikom sumnjivih situacija, kako bi se provjerile sve eventualne sudijske nedoumice.

Roberto Rozeti, još jedan bivši italijanski arbitar, ključna je figura u implementaciji VAR tehnologije u italijanskom fudbalu.

"Glavni cilj je da se unaprijedi fudbal, kako bismo dali maksimalne garancije federacijama, ligama, igračima i prije svih, da bismo pomogli sudijama", poručio je Rozeti.

Nova sezona u Seriji A počinje u subotu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC