• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kovačević za MONDO: Da gledamo u svoje dvorište...

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Košarkaše BiH krajem juna očekuje nastavak kvalifikacija za Mundobasket, odnosno mečevi protiv Francuske i Belgije. Direktor bh. reprezentacije Siniša Kovačević za naš portal govori o aktuelnom stanju u bh. selekciji pred ove duele.

 Direktor reprezentacije BiH Siniša Kovačević za MONDO: Da gledamo u svoje dvorište Izvor: MONDO

Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine okupiće se u četvrtak, 14. juna u Sarajevu, kada će započeti pripreme za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, odnosno za Francuskom 29. juna i Belgijom 2. jula.

Nakon četiri kola u grupi E, "zmajevi" sa Francuskom dijele treću poziciju sa skorom od dvije pobjede i isto toliko poraza. Lidersku poziciju drži Rusija, dok je na posljednjem mjestu Belgija bez bodova.

TABELA

Francuska 8, Rusija 6, Bosna i Hercegovina 6, Belgija 0.

Bh. košarkašima u preostala dva susreta potrebna je pobjeda da i matematički obezbijede prolaz u narednu fazu takmičenja. Krajem juna na programu je domaći duel sa Francuzima, a početkom jula gostovanje u Belgiji.

Ipak, i u slučaju oba neuspjeha, za očekivati je da favorizovani Rusi savladaju autsajdera Belgiju, čime bi BiH definitivno obezbijedila treće mjesto i plasirala se u drugu rundu.

"Francuska je jedna od najboljih svjetskih reprezentacija, dolaze u punom sastavu, pa treba pošteno izaći, boriti se, dati sve od sebe, pa ćemo vidjeti kakav rezultat će biti. Belgijanci su takođe ozbiljni, ali BiH je pokazala da može igrati protiv njih, s obzirom da je pobijedila u prvom meču (72:70). Ako Rusija u pretposljednjem kolu pobijedi Belgiju, BiH prolazi dalje, ali mi trebamo gledati u svoje dvorište i izvući najbolje što možemo", rekao je na početku razgovora za MONDO Siniša Kovačević, direktor reprezentacije BiH.

Izvor: MN PRESS

PRIJATELJSKE SA HRVATSKOM U OPATIJI

Nakon okupljanja, planirano je da "zmajevi" jedan dio priprema obave u Opatiji, gdje će protiv domaće selekcije Hrvatske odigrati dva kontrolna susreta.

"Pojedini igrači izlaze iz sezone, neki još nisu ni završili prvenstva, dok je kod nekih pauza u toku već 20-ak dana, tako da smo okupljanje zakazali nekoliko dana ranije nego što je to bio slučaj prije, kada smo imali samo sedam dana priprema. Ovaj put imamo 15 dana. Dobili smo poziv reprezentacije Hrvatske da jedan dio priprema odradimo zajedno u Opatiji, gdje se oni pripremaju. Zahvaljujemo im se na tom tome. Osim dva prijateljska meča, obezbijedili su nam petodnevni boravak i to nam mnogo znači. Tu ćemo nastojati da pojedine igrače vratimo u formu", naglasio je Kovačević.

Stanje sa igračkim kadrom nije najsjajnije. Andrija Stipanović i Milan Milošević su roviti, dok će Emir Sulejmanović vjerovatno propustiti predstojeće mečeve zbog povrede.

"Pojedini igrači imaju problema sa povredama, neki većih, neki manjih. Stipanović i Milošević će se pojaviti na okupljanju, ljekarski tim reprezentacije će ih pregledati, utvrditi stepen povreda, odnosno da li će moći u tih 15 dana da se stave na raspolaganje selektoru. Na selektoru je da odluči da li će ih moći čekati. Ali, sve će se znati u četvrtak", istakao je direktor reprezentacije BiH.

NIŠTA OD ADAMSA

Postojala je mogućnost da Amerikanac Džoš Adams obuče dres "zmajeva", ali to se ipak neće desiti. "U Savezu nisu uspjeli riješiti potrebnu papirologiju, tako da od toga sada neće biti ništa."

On je najavio mogućnost dodatnih poziva u državni tim.

"Vjerovatno će biti novih poziva jer će dio igrača kasniti. Tu prije svega mislim na Elmedina Kikanovića i Nemanju Gordića, koji imaju privatnih obaveza i izvjesno je da će kasniti par dana. Sigurno je da ćemo pozvati neke mlađe igrače, kako bi se nametnuli kroz treninge, te kako bismo vidjeli da li se na njih može ozbiljnije računati", dodao je.

Duško Vujošević, selektor reprezentacije BiH
Izvor: MONDO

B SELEKCIJA

Kovačević je potvrdio da je u planu formiranje B selekcije, odnosno U-20 tima reprezentacije BiH, sa ciljem da se uvjere u mogućnosti pojedinih igrača, koji bi se jednog dana mogli naći na spisku A reprezentacije Duška Vujoševića.

"Dobili smo poziv da učestvujemo u Kini na tri turnira. Tu bi trebalo da nastupi ta B selekcija, odnosno igrači do 20 godina pojačani sa dva ili tri starija košarkaša. Savez je prihvatio tu ponudu, jer želi da, kroz turnire, svim igračima koji su izašli iz juniorskog staža i na pragu su A tima, stavi do znanja da se na njih misli. Predviđeno je da se tada procijene mogućnosti pojedinih igrača“, naglasio je Kovačević.

Potvrdio je da će troškovi odlaska u Kinu biti plaćeni od strane prijatelja Saveza, tako da bh. kuća košarke "neće potrošiti niti jednu KM“.

"Uz pomoć prijatelja, odnosno ljudi iz Uprave KS BiH, obezbijeđen je put u Kinu, koji je plaćen za 16 osoba. Tu računamo avionski prevoz, hotelski smještaj, hranu i sve dodatne troškove, koje će pokriti agencija koja organizuje te turnire", zaključio je Kovačević.

Upravo u Kini naredne godine biće održan Mundobasket.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC