• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE brojke Mundijala: Zbog ovoga je bio uzbudljiv!

Autor mondo.rs

Samo jednom je bilo nerešeno bez golova, pokazana su samo četiri crvena kartona... Zanimljivo Svetsko prvenstvo je iza nas, vidimo se na zimu 2022. godine u Kataru!

Trijumfom novog avetskog prvaka, Francuske, u nedelju je na moskovskom pljusku svečano završen jedan od uzbudljivijih Mundijala.

U trenutku u kojem su "trikolori" potvrdili globalnu dominaciju i potrčali jedan drugom u zagrljaj na stadionu "Lužnjiki", završni zvuk pištaljke sudije Nestora Pitane označio je i kraj turnira koji je pružio sve što fudbal čini najpopularnijim sportom.

Videli smo spektakularne utakmice sa mnogo golova (Portugal - Španija, Francuska - Argentina) videli smo, između ostalog, kako Senegal ispada zbog broja žutih kartona, kako sudije prvi put na Mundijalu koriste (i ne koriste!) VAR tehnologiju i uživali smo u tome da je SAMO JEDAN meč završen bez golova (Francuska - Danska).

"Trikolori" su se odužili za tu "nulu" već u sledećem meču, u osmini finala, u kojoj smo možda i poslednji put videli Lionela Mesija na Svetskom prvenstvu, što važi i za Kristijana Ronalda, ali ne važi i za najveći deo francuske reprezentacije, koju ćemo u narednoj deceniji (kao i na Evropskom prvenstvu 2016) verovatno često gledati u finalima velikih takmičenja, jer je sastav Didijea Dešana u nedelju bio najmlađi koji je zaigrao u borbi za titulu još od 1978. godine.

Još dugo ćemo sabirati utiske posle Svetskog prvenstva, a to će biti zanimljivije kroz praćenje ovih brojki. 

GOLOVI, AUTOGOLOVI, PENALI!

Na Svetskom prvenstvu je viđeno 169 golova na 64 utakmice.

Prosečno - 2,64 gola po meču, s tim da je zaista zanimljivo da je u finalu viđeno čak šest pogodaka i da je u Moskvi odigrano najefikasnije finale još od 1966. Razlika u odnosu na taj meč Engleske i Nemačke je da je tada rezultat bio 4:2 posle produžetaka.

Ako posmatramo samo 90 minuta utakmice za najvažniji trofej, onda je moskovsko finale bilo najefikasnije još od 1958. godine, kada je Brazil pobedio Švedsku.

Posle turnira u Rusiji ostaće i podatak da je čak 43 odsto golova postignuto posle prekida. Ukupno - 73 i takođe najviše od 1966. godine I ti pogoci doprineli su da bude mnogo uzbudljivih utakmica, što pokazuje i činjenica da je čak devet pobedonosnih golova postignuto u 90. minutu ili kasnije.

Nisu svi strelci slavili golove, jer je viđeno 12 autogolova, zaključno sa nesrećnim ispucavanjem lopte glavom Hrvata Marija Mandžukića u finalu. Njegov saigrač Ivan Perišić skrivio je na istoj utakmici i poslednji, 29. penal Mundijala, a Francuz Antoan Grizman dao je 22. gol Svetskog prvenstva sa bele tačke.

Znači, bilo je 29 penala, realizovano je 22.

GOLGETERI - KEJN, MINA i... ŽIRU!

Priča o pojedinačnim učincima kao i uvek kreće od najboljeg strelca, Engleza Harija Kejna, koji je dao šest golova, od kojih tri iz penala. Drugo mesto dele petorica igrača koja su dala po četiri gola (Kristijano Ronaldo, Antoan Grizman, Romelu Lukaku, Denis Čerišev, Kilijan Mbape), a interesantno je da Francuz Grizman prati Kejna i u broju pogodaka iz penala (po tri) i u tome da je sva četiri postigao jednom nogom (levom), kao što je i Englez četiri dao desnom.

Strelac najviše golova glavom (tri) nije ni napadač, ni vezista, već defanzivac Kolumbije, Džeri Mina.

Najviše šuteva ka golu uputio je Brazilac Nejmar (27) i on je ujedno i igrač koji je najčešće ciljao u okvir gola (13 puta). Najuporniji u pokušajima bili su još i Hrvat Ivan Perišić (22) i Brazilac Filipe Kutinjo (22), a okvir gola najčešće je promašivao takođe Perišić (13 puta), ispred startnog centarfora Francuske Olivijea Žirua (10), koji je odigrao ceo turnir bez šuta u okvir.

Žiru je proveo više od 8 sati na terenu i završio je turnir BEZ ŠUTA NA GOL!!!

Uprkos tome, radio je druge stvari koje je Dešan očigledno cenio, pa je u nedelju postao svetski prvak!

Zvanično najbolji igrač Mundijala, Hrvat Luka Modrić, obeležio je turnir i zbog toga što je odigrao ubedljivo najviše minuta (694) i delovao zaista neumorno, iako je najviše kilometara pretrčao engleski štoper Džon Stons (69).

Na ovom mestu vredi podsetiti da će Ličanin u septembru proslaviti svoj 33. rođendan.

GRUBIJANI i ŽRTVE

Ako pogledamo nepopularniji deo igre - prekršaje, može se reći da je Hrvat Ante Rebić bio najgrublji, jer je napravio 21 faul. Rus Aleksandar Golovin pratio ga je sa 16, a Argentinac Havijer Maskerano sa 15 prekršaja.

Međutim, apsolutno se ne može reći da je Svetsko prvenstvo u Rusiji bilo grubo, jer su dosuđena samo ČETIRI CRVENA kartona. Dva isključena bila su uzrokovana drugim žutim kartonom (Nemac Džerom Boateng i Rus Igor Smoljnikov) i samo dvojica igrača su dobila direktne crvene kartone -Kolumbijac Karlos Sančez i Švajcarac Mikel Lang.

Najčešće faulirani igrač bio je Belgijanac Eden Azar (28 faulova), ispred Nejmara (26) i Ivana Rakitića (20).

GOLMANI - KURTOA, OČOA, ŠMAJHEL...

Posvetimo se i golmanima, jer su to zaslužili, iako u finalu nisu blistali ni Francuz Ugo Loris ni Hrvat Danijel Subašić.

Najviše odbrana na Mundijalu zabeležio je Belgijanac Tibo Kurtoa (27) i interesantno je da je drugi na toj listi Meksikanac Giljermo Očoa, sa 25 odbrana na samo četiri utakmice, što znači da je odigrao tri meča manje od lidera u ovoj koloni.

Negativan rekord Mundijala iznenađujuće je postavio Španac David De Hea, samo JEDNOM odbranom na četiri utakmice.

Procentualno, najuspešniji je bio Danac Kasper Šmajhel, jer je na četiri utakmice ostvario 21 odbranu i zaustavio 91,3 odsto lopti koje su išle ka njegovoj mreži. Njegov herojski nastup u meču protiv Hrvatske i tri odbranjena penala ipak nisu bila dovoljna da Skandinavci zaustave Hrvatsku na putu ka istorijskom učešću u finalu.



Zaokružimo priču isticanjem lidera u timskoj statistici.

Najviše golova na Svetskom prvenstvu postigla je Belgija (16), najviše napada izvela je Engleska (321), najviše kompletiranih dodavanja ostvarila je takođe Engleska (3.336), a najbolje se branila Hrvatska (272 izbijene lopte, uklizavanja i odbrane). 

I taj podatak pokazuje da su izabranici Zlatka Dalića dali i više nego što su mogli, ali su na kraju ipak čestitali titulu najboljem timu - Francuskoj, koja je drugi put u istoriji osvojila Svetsko prvenstvo.

REZULTATI SVIH UTAKMICA MUNDIJALA 2018

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC