• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Podvig "Čeličnog čovjeka" iz Banjaluke (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Kopenhagen je bio domaćin triatlona "Ironman", na kojem je učestvovao i Banjalučanin Savo Kovačević. Nakon nešto više od 11 i po sati, kompletirao je trku koju čini plivanje 3,8 km, vožnja biciklom 180 km, te maratonska trka od 42,2 km.

Među blizu 3.000 takmičara iz cijelog svijeta, koji su se okupili na triatlonu "Ironman" u prestonici Danske Kopehagenu, našao se i Banjalučanin Savo Kovačević, koji je nadljudskim naporima, nakon 11 sati, 35 minuta i 17 sekundi, uspio da kompletira trku koja se sastoji od 3,8 kilometara duge dionice koju je potrebno isplivati, zatim vožnje biciklom 180 kilometara, te maratonska trka od 42,2 km.

Kako je u razgovoru za MONDO istakao 43-godišnji Kovačević, sama priprema za ovako zahtjevno takmičenje trajala je oko dvije i po godine.

"Petnaest godina bavio sam se karateom, poslije toga sam rekreativno trčao polumaratone i maratone, nakon čega sam se odlučio za jedan ovakav izazov. Potrebno je odraditi pripreme. Trener Damir Mesec uputio me je u osnovne stvari i napravio plan treninga. Trenira se tri do pet sati radnim danom, vikendom i pet do osam. Mnogo mi je pomogao i zahvalan sam Miodragu Čeki iz Plavičkog kluba Olimp, sa kojim sam trenirao plivanje, te fitnes treneru Marinku Torbici", priča Kovačević.

Kako izgleda samo takmičenje "Ironman"?

"Trka obično počinje u 7 sati ujutro, te zavisno od vremenskih prilika može potrajati i do 16. Meni je trebalo nešto više od 11,5 sati da je završim. Većina takmičara uspije da završi trku, s obzirom da svi dolaze spremni, jer ipak se radi o veoma zahtjevnom takmičenju. Niko bez dobre pripreme ne bi se usudio da dođe. Najčešće je tu 30-ak profesionalaca, ljudi koji žive od ovoga, dok su ostali podijeljeni u tzv. 'age group", a ja sam u starosnoj grupi od 40 do 44 godine. Zavisno od staze i vremenskih prilika, rekord profesionalaca je oko osam sati, dok ima i veoma dobrih amatatera, koji postižu sjajne rezultate", priča nam banjalučki "čelični čovjek".

Ipak, potrebno je mnogo vremena i pripreme za jedno ovako zahtjevno takmičenje. Plan se razrađuje do tančina, ispituje staza, dok je važan faktor i ishrana.

"Potrebno je potpuno precizno isplanirati kompletnu trku, kojom brzinom ćete plivati, koliko ćete snage potrošiti na plivanje, a koliko na trčanje. Morate do detalja proučiti stazu, odnosno njenu konfiguraciju, te upoznati se sa pravilima. Četvrti, najlakši, ali veoma bitan segment je ishrana, kako prije, tako i za vrijeme same trke. Ugljeni hidrati su najvažniji, treba voditi računa koliko ih unosite u organizam, a najzahtjevnije je na biciklizmu, gdje recimo unosite 300 kalorija. Morate koristiti suplemente, energetske gelove, čokoladice i potrebno je paziti da ne kolabirate, odnosno dođete u situaciju da vam se organizam 'ugasi' i da morate odustati", opisuje Kovačević pripreme za ovaj nesvakidašnji poduhvat, te nastavlja:

"Prije punog 'Ironmana', završio sam pet poludistanci. Kilometar i 900 metara se pliva, 90 kilometara se vozi bicikl, te trči polumataron 21,1 km. Ove godine bio sam bio u austrijskom St. Poltenu, Barseloni, Puli, Rimu i u Zadru, i sve to bile su pripremne trke kako bih bio spreman za puni 'Ironman' u Kopenhagenu."

Da li je u Danskoj sve proteklo onako kako je planirano?

"Najvažnije mi je bilo da završim trku i da se tokom nje što komotnije osjećam, tj. da ne upadam u velike krize i probleme. Bio sam spreman fizički, tako da mogu biti zadovoljan. Imao sam blagih problema tokom trčanja, gdje sam za nijansu odstupio od planiranog, ali sve ostalo je bilo zadovoljavajuće", kaže Kovačević.

Kako je naglasio, najveća podrška mu je porodica, bez čijeg razumijevanja bi sve bilo nemoguće uraditi.

"Kada se odlučite za jedan ovakav poduhvat, najvažnije je da imate razumijevanje i podršku porodice. Osim poslovnih obaveza, dešava se da vas nema i po 12 sati kod kuće, tako da njima dugujem najveću zahvalnost."

Osim sportskog, putovanja imaju i turistički karakter. Svaki slobodan trenutak koristi da bude sa porodicom, koju takođe vodi na razne destinacije.

"Želja mi je da trčim i dalje i pokušam postizati što bolje vrijeme. Ove godine planiram odraditi još jednu poludistancu. Pošto se 'Ironman' trke održavaju širom svijeta, sami birate trku na koju želite ići. Osim što idem na trke, nastojim da sa porodicom upoznam razne gradove, ostajemo par dana i obilazimo druge države. Vjerovatno dogodine neću ići u Kopenhagen, jer mi je želja da posjetim i druge gradove", poručio je Kovačević na kraju.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoki

Majstore svaka čast

Darko

A sta reci svaka cast

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC