• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pati Mils promašio istoriju, Španija u finalu!

Autor mondo.rs

Na 4,7 sekundi do kraja, Mils je pogodio prvo, promašio drugo slobodno bacanje, pa se otišlo u još deset minuta dramatične košarke u kojoj je Ljulj sa dve trojke riješio pitanje prvog finaliste Mondobasketa.

U prvoj nastupu košarkaške reprezentacije Australije u polufinalima FIBA svjetskih prvenstava, Pati Mils imao je dva slobodna bacanja na 4,7 sekundi prije kraja pri vođstvu Španije od 71:70.

Pogodio je prvo, drugo nije, pa su "bumersi" doživjeli poraz i u DEVETOJ utakmici u kojoj su mogli da osvoje svjetsku ili olimpijsku medalju.

U finale Mondobasketa u Kini prošli su Španci, ali tek poslije 50 minuta igre u neponovljivom duelu u Pekingu: 95:88!

Istorija košarke ispisana je danas u "Kadilak areni", u kojoj veliki Kobi Brajant iz VIP lože uživao u MVP okršaju Rikija Rubija i Patija Milsa, u koji se potom umiješao Mark Gasol, a dramu riješio Serhio Ljulj sa dvije trojke u drugom produžetku.

Utakmicu je obilježila i sudijska trojka Giljerme Lokateli (Brazil), Tolga Sahin (Italija) i Omar Bermudez Mariskal (Meksiko), koja je poslije promašaja Ljulja u šutu za dva - pri rezultatu 69:70, na 8,7 sekundi do kraja četvrte četvrtine - dosudila faul Endrjua Boguta nad Gasolom, iako je Španac bio taj koji je sa leđa gurao rivala u borbi za poziciju za skok.

Španija: Bijeran, Klaver 9 (3/5 iz igre), 5 sk, Kolom, Fernandez 2 (1/4 iz igre), 5 sk, 3 as, 3 ukr, Gasol 33 (8/10 za dva, 3/9 za tri), 6 sk, 4 as, 4 izg, 2 bl, Hu. Ernangomez 8 (3/6 iz igre), 4 sk, 2 ukr, Vi. Ernangomez bez poena (0/5 iz igre), 4 sk, Ljulj 17 (4/10 za tri), 2 sk, 6 as, 2 izg, Oriola, Rabaseda, Rivas 7 (3/5 iz igre), 3 sk, Rubio 19 (5/11 za dva, 1/8 za tri), 7 sk, 12 as, 4 ukr, 4 izg.

Australija: Barlou, Bejns 6 (2/5 za tri), 5 sk, 2 ukr, 3 izg, Bogut 12 (6/8 iz igre), 9 sk, Krik 2 (1/4 iz igre), 6 sk, Delavedova 6 (2/9 iz igre), 4 sk, 9 as, 6 izg, Glidon, Goulding 5 (1/7 iz igre), Ingles 4 (1/9 iz igre), 10 sk, 7 as, 3 izg, 3 ukr, Kej 16 (7/14 iz igre), 11 sk, Lendejl 3, 3 sk, Mils 34 (11/25 iz igre), 3 sk, 2 as, 7 izg, Sobi.

"Oziji" su se uzalud bunili, Brazilac, Italijan i Meksikanac nisu željeli ni da pregledaju snimak, a kada je sačekao da se strasti smire, NBA šampion hladnokrvno je prišao liniji penala i ubacio oba šuta za 71:70 i prvo vođstvo "furije" od Ljuljove trojke iz dvokoraka, uz sirenu, na kraju prve četvrtine (22:21).

Selektor Australije, Andrej Lemanis, nacrtao je tada akciju za Milsa, koji se hrabro zaletio pod obruč i iznudio faul Rudija Fernandeza, koji se i sam čudio i tražio pogledom istomišljenike, ali nije bilo promjene odluke, ali ni promjene vođstva - košarkaš San Antonija i novi lider strijelaca na #Mondobasketu podlegao je pritisku i promašio drugo slobodno bacanje, poslije čega je Rubio pokušao i umalo pogodio šut karijere sa pola terena.

Lopta je izašla iz koša i označen je početak produžetaka, u kojima su "bumersi" imali nekoliko prilika da zadaju ekipi selektora Serđa Skariola fatalan udarac, ali nijednu nisu iskoristili.

Tačnije, SVAKU su promašili!

Iako će se pričati o faulu Boguta nad Gasolom, kao i Milsovom promašaju života, treba reći da su prenervozni košarkaši Australije imali očajne selekcije šuta i da je donekle čudo kako je Španija provela najveći deo meča u zaostatku - u jednom trenutku i cijelih 11 razlike, sredinom treće četvrtine.

Za to su bili zaslužni najviše nezaustavljivi Mils, kog je samo umor na kraju uspio da pobijedi, kao i "faktor iks" prvog polufinala na turniru - Nik Kej. 

lista strijelaca

177/7 P. Mils (Aus) 152/7 B. Bogdanović (Srb) 126/6 E. Furnije (Fra) 116/7 J. Bohačik (Češ)



Njihovi poeni odveli su utakmicu u drugi produžetak, a kada su i oni stali - Ljulj nije!

U drugom polufinalu, sa početkom od 14 časova, sastaće se Francuska i Argentina.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

SUDIJE POGURALE SPANCE

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC