• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vječiti derbi": Stvari koje (možda) niste znali!

Autor mondo.rs

U nedjelju će biti odigran 161. derbi meč Partizana i Crvene zvezde. Mi vam pred taj duel donosimo stvari iz prošlosti koje su malo poznate javnosti.

 Crtice-i-malo-poznate-price-o-vecitom-derbiju-i-igracima-Zvezda-i-Partizan Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Partizan i Crvena zvezda u nedjelju od 18 časova sastaće se na stadionu u Humskoj u okviru devetog kola Superlige.

Biće to prvi vječiti derbi ove sezone, ukupno 161. u istoriji.

Partizan i Zvezda dočekaće ga nakon nastupa na evro sceni - crveno-bijeli igrali su u Minhenu protiv Bajerna prvi meč grupne faze Lige šampiona, dok su crno-bijeli pred domaćom publikom dočekali Az Alkmar u Ligi Evrope.

MONDO vam donosi zanimljivosti iz istorije jednog od najvećih derbija u Evropi koje možda niste znali.

* U dosadašnjim "vječitim derbijima" dva puta su sudije su bili stranci. Italijan Liverani vodio je 21. derbi (26. avgust 1957. godine), a Austrijanac Kajner 22. Derbi, odigran 22. marta 1958. godine. Oba meča završena su identičnim rezultatom - 2:2.

POZNATI NAVIJAČI

Dva najpopularnija kluba imaju i armiju navijača, među kojima i poznate ličnosti. Navijači Partizana: Mija Aleksić, Miša Janketić, Slobodan Aligrudić, Bora Todorović, Emir Kusturica, Bogdan Diklić, Laza Ristovski, Branislav Lečić, Goran Bregović…

Navijači Zvezde: Bata Živojinović, Ljuba Tadić, Faruk Begoli, Mića Tatić, Danilo Bata Stojković, Ružica Sokić, Miša Janketić, Milena Dravić, Dragan Živković Tozovac, Lepa Lukić…

* Prvi igrač koji je isključen na prvenstvenoj utakmici Crvene zvezde i Partizana je Ljubomir Spajić, centarhalf (štoper) crveno-bijelih. Njega je sudija Lalić izbacio iz igre u prvom derbiju odigranom 5. januara 1947. godine zbog nesportskog ponašanja.

* Prvi autogol u "vječitim derbijima" dao je igrač Zvezde Predrag Đajić, u prvom prvenstvenom duelu dva velika rivala. Na istoj utakmici Đajić je dao gol i za svoj tim. Zanimljivo, na tom derbiju još jedan igrač Zvezde dao je autogol - Kašanin.

* Prvi gol iz jedanaesterca na utakmicama Zvezde i Partizana postignut je 5. oktobra 1947. godine. Strijelac je bio napadač Partizana Boba Mihajlović.

* Nekadašnji golman Crvene zvezde Slavoljub Krivokuća drži svojevrsni neslavni rekord - u dvije utakmice protiv Partizana primio je 13 golova.

* Rekordnu pobjedu u vječitim derbijima ima Partizan - 7:1. Bilo je to 6. decembra 1953. godine. Oba rivala imaju i po jednu pobjedu od 6:1. Partizan je jednom pobijedio Zvezdu 5:0.

* Legendarni odbrambeni fudbaler Partizana Branko Rašović bio je "maler". Oko pet godina je branio boje Partizana, odigrao više od 200 utakmica. Dok je igrao u Partizanu, uvijek je igrao u "vječitim derbijima", ali nikada se nije radovao pobjedi Partizana.

* Nekadašnji golgeter Partizana Milan Galić odigrao je izvanredno derbi 28. oktobra 1962. godine, kada su crno-bijeli slavili 5:0. Poslije drugog gola Galića, Zvezdin igrač Milan Čop obratio se saigraču Vladici Popoviću: "Vladice, preuzmi ovaj tenk, ja mu ne mogu ništa". Vidjevši da je Galić u top formi, tadašnji kapiten Zvezde je odgovorio sagraču: "Burazeru, jači si tri puta od mene. Ako mu ti ne možeš ništa, šta mu ja mogu?!".

* Slobodan "Cole" Janković, desno krilo Zvezde, igrao je punih pet godina za crveno-bijele. Bio je "talija" - kada god bi on igrao od početka, Zvezda nikada nije izgubila od Partizana.

* Bivši bek Crvene zvezde Žika Jeftić jedan je od retkih fudbalera koji u vječitom derbiju nikada nije osjetio gorčinu poraza. Od 10 derbija, Zvezda je dobila šest, a četiri su završena neriješeno.

* Nekada nije bilo neobično da igrači dva velika rivala igraju kao gosti za ove druge. Tako je, recimo, napadač Partizana Marko Valok igrao za Zvezdu protiv Brazila, Argentine i Urugvaja po Južnoj Americi. Rajko Mitić, po kome se sada zove stadion Zvezde, gostovao je sa Partizanom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, a legenda Partizana Stjepan Bobek je igrao za Zvezdu u meču protiv mađarske Ujpešt Dože (2:0).

Kakve su bile plate fudbalera Partizana i Zvezde i šta su vozili 80-ih?

NAVIKE IGRAČA PRED DERBI

Gotovo svaki fudbaler je na različit način "doživljavao" najveći derbi jugoslovenskog i srpskog fudbala. Stjepan Bobek i Bane Vukosavljević su išli pješice na utakmicu, Miloš Milutinović nije mogao da spava, MIlanu Galiću se povraćalo, Dragan Džajić je uvijek sjedio na istoj stolici u restoranu na Avali, Velibor Vasović i Dragoslav Šekularac su se nalazili ispred Gradske kafane, Jovan Aćimović i "Moca" Vukotić su igrali šah... Kad smo već kod Galića, prije derbija kada je Partizan pobijedio 5:0, njemu je toliko pozlilo, da ga je Milutin Šoškić vratio sa zagrijavanja i izmasirao mu vrat. "Ne znam šta je, ali imam osjećaj da ću danas igrati kao nikad". Galić je bo fenomenalan - dao je tri gola i odigrao jednu od najboljih utakmica u crno-bijelom dresu.

* Nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Dušana Maravića bio je glas da nije volio da igra po suncu. Za vrijeme jednog derbija temperatura je bila iznad 30 stepeni, sunce je "pržilo". Utakmica je igrana na stadionu Partizana, pa je sjenka semafora padala na sam centar terena. Bora Kostić je uputio kritiku mlađem saigraču: "Izađi slobodno iz hlada, neće ništa da ti bude, a ako ti je teško, donijeću ti ja suncobran".

* Na jednom derbiju Dragan Džajić je driblinzima izluđivao odbranu Partizana, pa je čak i rezervni igrač crno-bijelih Miodrag Živaljević (inače, navijač Zvezde), ustao sa klupe i uzviknuo: "Majstore, majstore!". Tadašnji trener Partizana Gojko Zec poslao ga je u svlačionicu, a potom ga prekomandovao u niže kategorije Partizana.

* Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Laza Tasić važio je za duhovitog i stalno je tokom utakmice nešto dobacivao kako sudijama, protivničkim igračima i saigračima. Na jednom derbiju, sudija je isključio igrača Partizana, pa je Zvezda sa igračem više, pobijedila. Na drugom derbiju, Zvezdi je isključen fudbaler, ali je sa desetoricom opet dobila Partizan. Poslije tog susreta, Tasić priđe Fahrudinu Jusufiju: "'Julka', znaš u čemu je razlika između Zvezde i Partizana?". Jusufi odgovori: "Ne znam". Tasić: "Pa, kad vi imate igrača više, Zvezda pobijedi, a kad Zvezda ima igrača više, opet vi gubite".

* Znate li kako je Milutin Šoškić stao na gol Partizana? Uoči jedne utakmice tadašnji standardni golman Partizana Stojanović požalio se da je sanjao ružan san i da ima osjećaj da će slabo braniti. "U redu, braniće Šoškić", rekao mu je tada "tehniko" Pavle Jovićević. I stvarno je na golu bio Šoškić, koji je izvanredno branio. Sljedeće nedjelje, golman Stojanović kaže "tehniku" da se odlično osjeća i da je u formi. "Nema problema, spavaj i sanjaj i dalje, braniće Šoškić, jer sad ja imam osjećaj da ćeš slabo braniti", odbrusio mu je Jovanović. Šoškić je od tada postao standardni golman Partizana.

* Dragoslav Šekularac, jedan od najvećih fudbalskih virtuoza u bivšoj Jugoslaviji, radovao se "vječitom derbiju" kao dijete. Igrao ga je čak i kada je bio povrijeđen. Imao je i svoj ritual - 3,4 dana uoči utakmice odlazio je u salu na stadion Partizana da bi igrao fudbal sa igračima Partizana. Govorio je potom u šali da je "pripremao teren" za nedjelju i "savjetovao" svoje protivnike kako da igraju.

* Marko Valok je uvijek bio raspoložen u derbijima protiv Zvezde, nadavao se golova. Zvezdina odbrana je muku mučila sa njim. Najinteresantnije duele vodio je sa Ljubom Spajićem, za koga se znalo da nije volio da trči, za razliku od Valoka, koji nije stajao 90 minuta. Pred kraj derbija, Spajić, potpuno isrcpljen, govorio je Valoku: "Burazeru, ne trči toliko, umrijećeš!".

* Momčilo Vukotić, legenda Partizana, igrao je na turniru osnovnih škola, koje je organizovala Crvena zvezda. "Moca" je bio igrač turnira, pa je Zvezda htjela da ga dovede. Njegov otac, veliki partizanovac, kada je to čuo, rekao je sinu: "Možeš da ideš u Zvezdu, ali onda idi i iz kuće!".

* Dragoslav Šekularac je bio poseban po mnogim stvarima. Na jednom derbiju, Šekularac je pao na zemlju, počeo je da se previja i jauče. Odmah je pritrčao ljekar Bora Babić, rekavši mu: "Ustaj, bre, Šeki, niko te nije udario". Šekularac je uzvratio: "Nisam ni rekao da me je neko udario, nego, doktore, toliko dobro igram, da ne znam koja mi je lijeva, a koja desna noga, pa sam se zato uplašio".

* Na jednom derbiju, Dragoslav Šekularac bio je na dva metra od gola Partizana i umjesto da šutira i postigne gol, on je vratio loptu unazad. To je iznerviralo tadašnjeg trenera dr Acu Obradovića: "Šeki, šta mi radiš, što mi kidaš živce?!". Šekularac mu je šeretski odgovorio: "Doktore, ali ovi stvarno nemaju veze, kako njima da dam gol!".

Crtice preuzete iz knjige "Derbi" Dragiše Kovačevića

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC