• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda traži veći broj stranaca, Partizan protiv

Autor mondo.rs

Iako su godinama donosili propise o smanjivanju broja stranaca u klubovima Superlige (trenutno 4), moguće je da će odluka biti promenjena, drastično! Incident na sednici! Tumbaković: "Ja sam za što manje stranaca, ali ko mene pita..."

 Zvezda traži veći broj stranaca, Partizan protiv Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Godinama se priča o zaštiti domaćih igrača, promociji mladih... Godinama organi FSS donose propise o ograničavanju broja stranaca, poslednju je inicirao lično predsednik Saveza Slaviša Kokeza pre dve godine.

Ali, sada bi moglo da se dogodi, na predlog Crvene zvezde, da se broj stranaca koji mogu da budu u protokolu za jednu utakmicu, ne smanji, već DRASTIČNO poveća!

Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije danas je razmatrala predlog Crvene zvezde da se broj stranaca poveća sa četiri na čak osam!

Nakon sednice na sajtu Superlige potvrđeno je da je Zvezda pokrenula zvaničnu inicijativu koja se odnosi na povećanje broja stranih igrača koji imaju pravo nastupa u Superligi Srbije, koja bi bila u primeni od naredne sezone.

"Navedeni predlog sadržao je određene finansijske obaveze koje bi imao klub koji želi da angažuje više stranih igrača od propisanog broja", navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa prosleđena je na razmatranje Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Srbije. O predlogu Zvezde odlučivaće: Slaviša Kokeza, Novica Tončev, Ilija Petković, Slobodan Ilić, Dragan Simović i Miloš Miljanić.

Protiv ovog predloga bila su izričito tri kluba: Partizan, subotički Spartak i Kabel. Ali, pojedini predsatvnici klubova nisu ni glasali u opštem metežu.

Zvezda je, dakle, zatražila povećanje broja stranaca, s tim što bi se za angažman svakog stranog fudbalera preko broja četiri, od strane kluba koji bi ih angažovao, plaćala odgovarajuća suma novca, koja bi potom, predlažu crveno-beli, bila korišćena isključivo za razvoj fudbala u Srbiji.

Konkretno, predlog Zvezde je da da se za petog stranog fudbalera uplaćuje suma od 20.000, za šestog 30.000, za sedmog 40.000 i za osmog 50.000 evra po sezoni.

Na platnom spisku Zvezda ima osmoricu stranaca: Ribeiro Santana Žander, Marko Marin, Hose Alberto Kanjas, Radživ Van La Para, Ričmond Boaći, El Fardu Ben, Mateo Garsija i Antonio Mendeš Tomane. Dvojno državljanstvo imaju Milan Borjan (srpsko i kanadsko) i Miloš Degenek (srpsko i australijsko).

U Partizanu tvrde da za ovaj predlog nisu znali i da ga je Zvezda poslala samo pojedinim klubovima. Na sednici Zajednice Superlige se dogodio i težak incident.

Partizan, inače, ima četvoricu stranaca: Sejduba Suma, Bibras Natho, Umar Sadik i Takuma Asano. U sastavu su i trojica crnogorskih fudbalera - Aleksandar Šćekić, Periša Pešukić i Igor Vujačić - ali oni ne ulaze u kvotu stranaca. Dvojno državljanstvo imaju i Rajko Brežančić (srpsko i BiH) i Đorđe Ivanović (srpsko i hrvatsko).

Telo koje upravlja srpskim fudbalskim ligama je još 2009. godine, dakle pre tačno deset godina, doneo odluku o tome da se broj stranaca u klubovima Superlige postepeno smanjuje. Potom je, na predlog Crvene zvezde 2016. godine odlučeno da broj stranaca bude ŠEST.

Zanimljivo je da je predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza pre dve godine, posle 153. "večitog derbija", izneo stav da bi trebalo da bude što manje stranaca u domaćim klubovima. Tada je u protokolu moglo da bude 6 igrača sa inostranim pasošima.

"FSS će za sledeću sezonu razmotriti broj stranaca u ligi. Mislim da ovim brojem od šest stranaca ne dobijemo na kvalitetu lige. Nisam video ništa specijalno od onih koji su igrali derbi. Stranci koji dolaze i koji su skupo plaćeni, trebalo bi da prave razliku, a ja to nisam video. Sigurno ćemo razmotriti ideju da se broj stranaca smanji na četiri, a možda i još manje", poručio je Kokeza 5. marta 2017. godine.

Samo 15 dana posle ove izjave, Odbor za hitna pitanja FSS odlučio je da smanji broj stranaca - sa 6 na 4! Većina klubova Superlige tada je podržala ovaj stav rukovodstva srpskog fudbala.

Nedavno je vrh FSS doneo odluku da počev od naredne godine, odnosno od takmičarske sezone 2020/21, klubovi u Superligi Srbije BUDU U OBAVEZI da utakmice počnu sa dvojicom igrača starosti do 21 godine, odnosno preciznije - sa najmanje dva igrača koja su rođena posle 1. januara 1999. godine.

Isto pravilo je već od ove sezone na snazi u Prvoj ligi Srbije

S obzirom na to da bi klubovi mogli da počnu utakmicu sa "bonus igračima", kako se nazivaju u odluci Izvršnog odbora, i da ih potom odmah izvedu iz igre, što se često dešava u Kini, FSS je odmah uveo i dodatno pravilo:

"Ukoliko se za vreme prvog poluvremena utakmice vrši zamena igrača uzrasta do 21 godine, a nakon njegovog izlaska iz igre u toj ekipi ne ostane obavezan broj igrača uzrasta do 21 godinu, umesto njega u igru može ući samo igrač uzrasta do 21 godine", stoji u pojašnjenju novog pravila koje će i te kako zanimati srpske klubove. Počevši od naredne godine, odnosno od takmičarske sezone 2020/21, klubovi u Superligi Srbije BIĆE U OBAVEZI da utakmice počnu sa dvojicom igrača starosti do 21 godine, odnosno preciznije - sa najmanje dva igrača koja su rođena posle 1. januara 1999. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC