• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je BiH zrela za pobjedu u Atini? (ANKETA)

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je samo jednom u istoriji pobijedila Grčku u 10 međusobnih utakmica, ali nikad na gostovanju "helenima". Da li je sad došlo vrijeme za trijumf u Atini, glasajte u našoj anketi.

"Zmajevima" nikako ne leže Grci, što je pred sam put u Atinu istakao i selektor BiH Robert Prosinečki.

Od samostalnosti 1992. godine, BiH je dosad odigrala 10 utakmica protiv Grčke i zabilježila samo jednu pobjedu, pet mečeva je okončano neriješeno, dok su Grci upisali četiri trijumfa.

Jedinu pobjedu "zmajevi" su izvojevali 22. marta 2013. godine u okviru kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, kad su izabranici tadašnjeg selektora BiH Safeta Sušića na "Bilinom polju" u Zenici slavili rezultatom 3:1.

Iako nije bio strijelac, taj susret je obilježio Zvjezdan Misimović, koji je asistirao kod sva tri pogotka "zmajeva" na "Jorgosu Karaiskakisu". Dva puta je bio asistent Edinu Džeki, a jednom Vedadu Ibiševiću.

Posljednji meč odigran krajem marta u Zenici u ovim kvalifikacijama za EURO 2020, "zmajevi" su vodili 2:0, da bi uporni Grci ipak uspjeli da stignu do boda (2:2) nakon što je isključen Miralem Pjanić.

Robijev tim je tada glatko poveo sa 2:0 pogocima Edina Višće nakon uigrane akcije i Pjanića, "bombom" iz slobodnog udarca, ali je Kostas Fortunis iz jedanaesterca u 64. minutu smanjio, a tada se Pjanić od junaka pretvorio u tragičara zaradivši crveni karton.

Brojčanu prednost na terenu, Grci su iskoristili u 85. minutu pogotkom Dimitrisa Kolovosa za konačnih 2:2.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, upisana su dva nova remija - na "Bilinom polju" nije bilo golova, a u Atini su se Grci spasili poraza u posljednjim sekundama golom Jorgosa Cavelasa.

Ranije na putu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, rezultat u Grčkoj je bio bez golova, baš kao i na prijateljskoj utakmici odigranoj 2011. godine.

Do tada, "heleni" su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj dva puta bili bolji (3:0, 0:1), kao i u kvalifikacijama za EURO 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj.

U Zenici su "zmajevi" fasovali "poker" golova (0:4), dok je u Atini donekle spasena čast - 3:2, a pogotke za BiH tada su postigli Mirko Hrgović iz slobodnog udarca i Vedad Ibišević.

Poslije sjajne partije i pobjede nad Finskom (4:1), kao i činjenice da je Grčka praktično već otpisana iz trke za plasman na Evropsko prvenstvo, vjerujemo da je došlo vrijeme za pobjedu u Atini iako je selektor Prosinečki naglasio da će utakmica biti izuzetno teška.

Susret između Grčke i BiH igra se u utorak u Atini u okviru osmog kola grupe J kvalifikacija za EURO 2020. godine. Utakmica se igra na najvećem grčkom stadionu, na Olimpijskom stadionu "Spiros Luis" s početkom od 20.45 časova.

Anketa

Da li BiH može do pobjede nad Grčkom u Atini?

  • Da, "zmajevi" pobjeđuju

    51.43% (18)

  • Ne, Grci će slaviti

    28.57% (10)

  • Biće opet neriješeno

    20% (7)

Da li BiH može do pobjede nad Grčkom u Atini?

Rezultati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Arch Enemy

Navijam za braću Grke!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC