• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bratunac: Potrebna mehanizacija i gorivo

Autori mondo.ba Autori SRNA

U opštini Bratunac ukinuta je vanredna situacija, ali su nastavljeni radovi na otklanjanju posljedica od poplava, sanaciji brojnih klizišta, uređenju korita rječica koje su bile poplavile dijelove opštine i sanaciji lokalnih puteva.

Bratuncu su potrebni gorivo i teške specijalizovane mašine da bi se sanirale posljedice klizišta, jer je raspoloživa mehanizacija već angažovana na sanaciji brojnih klizišta, čišćenju materijala koje su bujice i poplave nanijele, te osposobljavanju puteva za saobraćaj, budući da su svi pravci značajno oštećeni poplavama.

U opštini Bratunac ističu da raspoloživa mehanizacija nema kapacitet i nije dovoljna da se za kratko vrijeme saniraju prioritetni objekti za normalizovanje života i rada na području ove opštine i da će sa ovim kapacitetima taj posao trajati nekoliko mjeseci.

Na bratunačkom području aktivno je oko 130 klizišta koja su ugrozila veći broj kuća iz kojih je evakuisano oko 170 osoba.

Ekipe komunalnih preduzeća privode kraju otklanjanje kvarova i osposobljavanje seoskih vodovoda.

Regionalni put Bratunac - Drinjača još je neprohodan zbog klizišta u Polomu i Zelinju, kao i put Bratunac - Skelani jer je klizište u mjestu Žlijebac presjeklo i odnijelo u Drinu dio tog puta.

U Bratunac stiže humanitarna pomoć i distribuiše se onima koji su pretrpjeli štete od poplava, kao i stočna hrana koja se raspodjeljuje vlasnicima farmi krava kojima je poplava uništila zalihe stočne hrane.

U ovoj opštini tri komisije rade na procjeni štete koje su poplave i nevrijeme izazvali na voćnjacima i u poljoprivredi uopšte.

Iz Regionalnog udruženja malinara "Vilamet" ističu da su štete pretrpjeli skoro svi poljoprivredni proizvođači, bez obzira da li se njihovi zasadi ovog jagodičastog voća nalaze u ravničarskom ili brdskom području.

"Stanje u voćnjacima je zabrinjavajuće jer ima voćara kojima su nabujale rječice i potoci odnijeli kompletne zasade maline i kupine. U Bratuncu je veliki broj poljoprivrednih proizvođača, kojima su plavni nanosi pokrili zasade u visini do jednog metra. Štete su velike i mali je broj proizvođača koji će u tako poplavljenim zasadima uspjeti da spasu sadnice", rekao je novinarima predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić.

Ovo udruženje okuplja oko 500 proizvođača s područja Bratunca, Srebrenice i Milića.

Alempić je najavio da bi za desetak dana trebalo da počne berba maline tamo gdje nije potpuno uništena, dok u nekim plantažama berbe neće ni biti jer su potpuno uništene i zatrpane muljem.

On je podsjetio da je prošle godine otkupljeno oko 2.000 tona maline od proizvođača iz navedenih opština.

"Ova regija je do sada bila najveći proizvođač maline u BiH. Nadamo se da će zasadi biti zanovljeni i prošireni", rekao je Alempić.

Prema njegovim riječima, raduje saznanje da je nekoliko međunarodnih organizacija najavilo da će u naredne dvije godine obezbijediti za ove tri opštine oko milion sadnica maline da bi se zanovili uništeni i oštećeni i podigli novi malinjaci po kojima je ovo područje prepoznatljivo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE