• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Cilj - izgradnja moderne i priznate RS

Autor SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u intervjuu Srni da je njen cilj i ideja kojom se rukovodi u svom radu izgradnja moderne, priznate i stabilne Republike Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je u centru svih aktivnosti Vlade, koju predvodi, običan čovjek i njegovi realni problemi i zbog toga je Vlada Srpske narodna vlada koja ne bježi od problema, već ih rješava bez davanja obećanja koja ne može da ispuni.

"Prije mjesec dana zadesile su nas poplave katastrofalnih razmjera i mi smo u toku nekoliko posljednjih nedjelja morali da redefinišemo naše ekonomske politike, ali smo i dalje bez rezerve opredijeljeni da rješavamo probleme običnog čovjeka koji je u našem fokusu i u tome uspijevamo zato što je u centru svih naših aktivnosti običan čovjek i njegovi realni problemi", istakla je premijer Srpske.

Na pitanje Srne kako joj sada izgleda sve nakon burnog i krajnje teškog mjeseca kako za Republiku Srpsku tako i za Vladu, te da se stiče utisak da se situacija ne smiruje već se i dalje još usložnjava, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada, od kada je izabrana, stalno u uslovima neke krize.

"Permanentno se nalazimo u uslovima velike ekonomske krize, imali smo proteste u Federaciji BiH, pokušaj da se oni preliju u Srpsku, poplave... Tako da je burno od kada sam preuzela kabinet. I nije da sam sada baš nešto time iznenađena. Znala sam u šta se upuštam. I tada kao i danas bila sam svjesna izazova, ali i sugurna, kao i svi ministri da smo dorasli zadatku koji smo sebi postavili, a on se zove – očuvanje stabilnosti u našoj Republici", istakla je premijer Srpske u intervjuu Srni.

Na pitanje da li je zadovoljna reakcijom Vlade Srpske u uslovima krizne situacije izazvane elementarnom nepogodom, Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna angažovanjem ministara i cijele Vlade, kao i probuđenom solidarnošću u Republici Srpskoj.

"Zadovoljna sam i ponosna na to kako je radila naša policija. Radosna sam što moja Republika ima omladinu koja se stavila u funkciju prikupljanja humanitarne pomoći i čišćenja gradova uahvaćenih poplavama. Ali, nisam zadovoljna kako su neki sistemi funkcionisali", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da postoje i sistemske greške, ali i personalna odgovornost svakoga od republičkog pa do lokalnog nivoa i ona se ispituje, a javnost će biti biti upoznata sa rezultatima svih tih analiza.

"Ono što već danas znamo jeste da su nam potrebni i drugačiji zakonski okviri koji će nam osigurati da se efikasnije borimo protiv ovih nedaća ako i kada ih opet bude. Nisam zadovoljna ni zbog pokušaja politizacije poplava od probosankse opozicije u Srpskoj, ali i jednog dijela političkih struktura u Sarajevu. Dugujemo veliku zahvalnost svim ljudima koji su pomagali dok smo se borili za živote ljudi, ali to nije politička već ljudska priča", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska sada u fazi kada nove mjere Vlade treba da obezbijede uslove da se krene u obnovu, koja treba da se pretvori u novi razvojni ciklus koji će Srpsku učiniti ekonomski jačom, a sadašnja Vlada ima jasan plan kako to da sprovede u djelo.

Komentarišući činjenicu da je set zakona o solidarnosti dobio podršku u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali da je ipak sve to ostalo u sjenci trodnevnog zasjedanja, koje je ličilo na sve osim na raspravu primjerenu parlamentu jedne civilizovane zemlje, Cijanovićeva je rekla su za građane važnije mjere nego da se sada opet prepričavaju skupštinske dogodovštine.

"Ali, kada insistirate, rećiću da sam lično razočarana ne samo ponašanjem jednog dijela poslanika, već prije svega odsustvom svijesti i osjećaja o tome koliko dan ili dva znače za one ljude kojima su domovi poplavljeni. Nekoliko puta sam apelovala na poslanike da donesu odluke i da se onda sve pred očima cjelokupne javnosti raspravljamo oni i ja o svim temama", istakla je Cvijanovićeva.

Oni su, kaže ona, pokušali da obesmisle sve, a onda su glasali za krovni zakon o Fondu solidarnosti, ključni zakon koji je jednoglasno izglasan.

"Pitam se samo zašto nakon tri dana? Pitam se dokle ide licemjerje i populističke parole dijela opozicije? Pa, oni su tri dana tražili da se teret obnove stavi na pleća tajkuna, onih koji su valjda vlasnici nekih firmi i onda u amandmanu predlože preraspodjelu koja kada saberete parametre znači veće opterećenje za zaposlene, a manje za vlasnike preduzeća. To je nečuvena zloupotreba Skupštine i pokušaj manipulacije javnog mnjenja na koji sam dužna da ukažem", naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše način na koji se poslanici ophode prema predsjedniku Vlade Republike Srpske, Cvijanovićeva kaže da tu nema ništa novo, jer u nedostatku argumenata oni vrijeđaju.

"Druge poslanike su fizički napali tako da sam još dobro i prošla. Znate kada vam ponestane argumenata onda ste nervozni i agresivni. Baš onakvi kakvi su bili neki poslanici opozicije. Oni više ne znaju kako da se ponašaju kad im čovjek kaže hvala, a ja sam poslaniku Staniću rekla hvala za to što nam je isporučio određene robe koje nam je bilo otežano da dostavimo sa neke druge adrese tokom poplava. Rekla sam hvala i doktoru koji se stavio na rapolaganje, jer je razumio šta sve voda za sobom ostavi.

Ja sam čovjek i kada se bavim politikom. Voljela bih kada bi se tako ponašali i opozicionari i to ne zbog njih nego zbog Srpske. Ovako oni pred kamerama vrijeđaju, a kasnije se po kuloarima izvinjavaju ili kriju pogled. Ali i to je dio političkog sazrijevanja Republike Srpske", ocijenila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li u taj proces sazrijevanja ulazi i debata između premijera i predsjednika parlamenta Igora Radojičića, Cvijanovićeva je rekla da je ponosna što je poslovnik i integritet Narodne skupštine, Radojičiću važniji od činjenice da su oni stranačke kolege.

"Ja tako vodim Vladu, gospodin Radojičić tako vodi parlament, gospodin Dodik tako vodi Republiku i ponosna sam na tu činjenicu, kao i na naš stav da je Republika Srpska svetinja. A da bi je gradili mi insistiramo na institucijama i radimo to tako dobro da onda pokušavaju da nam imputiraju nekakve sukobe.

Ali, razočaraću sve koji su kao zabrinuti kao i one ‘dobro obaviještene’ - SNSD je jedinstvena politička opcija, ali politicčka opcija kojoj je demokratija način funkcionisanja kako unutar stranke tako i u Republici koju danas predvodimo. Zato je Narodna skupština Republike Srpske prvi parlament u regionu u kome se raspravljalo o mjerama Vlade u cijelom regionu", istakla je Cvijanovićeva, koja je međunarodi sekretar vladajućeg SNSD-a.

Cvijanovićeva je konstatovala da se time dokazalo da Vlada Srpske radi efikasno, da je otvorena za sve sugestije i to kroz skupštinsku raspravu. "Dokazali smo i da je parlament Republike Srpske svetinja, vrativši mu ulogu neposredno nakon vanredne situacije i oko toga se nismo dvoumili nijedan tren", dodala je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta građani Srpske mogu da očekuju od mjera Vlade usvojenih u parlamentu, premijer Srpske je rekla da mogu da očekuju pomoć, koja ide od čovjeka ka čovjeku.

"Fond solidarnosti će se puniti na razne načine. Ono o čemu svi pričaju, a nekada mi se čini da ostale zakone i mjere ni ne čitaju, jeste pomoć ugroženim u vidu 1,5 odsto primanja koji u fond ide od svakog ko prima platu i još 1,5 odsto koji ide na teret poslodavca. To je mjera koja je oročena na jednu godinu i služi prvenstveno za obezbjeđenje 5.000 KM jednokratne pomoći za sve kojima su potopljeni domovi. Dio sredstava daju i naši penzioneri koji su se u okviru socijalnog dijaloga pokazali kao društvena grupa kojoj je budućnost srpske važnija od njihovog trenutnog standarda", navela je Cvijanovićeva.

Ostale mjere, pojasnila je ona, oporezuju one koji imaju više od drugih i rasterećuju privredne subjekte koji su pogođeni poplavama, dok će se veći dio sredstava obezbjeđivati iz evropskih fondova, grantova i donatorskih sredstava koje bi bilo nemoguće dobiti bez seta zakona koje je usvojen.

Na pitanje kako će funkcionisati ta jednokratna pomoć, kada će građani dobiti sredstva, Cvijanovićeva je podsjetila da je prije nekoliko dana predstavljena kartica na kojoj će biti 5.000 KM i koju će dobiti svaka porodica kojoj je dom poplavljen.

"Te štete na porodičnim kućama i domovima biće sastavni dio jedinstvenog registra šteta čije formiranje je u završnoj fazi. Da nije bilo predugačkog zasjedanja parlamenta Republike Srpske, da Vijeće naroda nije otezalo da da svoje mišljenje, građani bi već u narednoj nedjelji dobili svoj novac. Ovako, kartice će se preuzimati početkom jula.

Svojih 5.000 KM građani će moći da upotrijebe za robe koje su definisane odlukama Vlade i da ih nabavljaju u prodajnim objektima koji su se javili na javni konkurs koji provodi Privredna komora. Sve te aktivnosti koordinira fond i obezbijeđena je puna javnost u radu koju garantuje mješoviti sastav Upravnog odbora u kome pored ministara sjede i predstavnici lokalne samouprave, medija i predstavnik međunarodnih finansijskih institucija", navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o registru štete i činjenici da je bilo određenih nedoumica u vezi sa procjenom štete koja će služiti i kao reper za raspodjelu donatorskih sredstava koju treba da dobije BiH, predsjednik Vlade Srpske je rekla da taj proces u Sarajevu još nije završen, te da je ona izrazila izvjesne rezerve u odnosu na to da su štete u Srpskoj i Federaciji jednake.

"Sektorski pristup koji predstavnici međunarodne zajednice koriste za procjenu ostavlja još prostora za neke korekcije i ja ih očekujem posebno u domenu poljoprivrede. Zapravo na testu je objektivnost i dobronamernost prema Srpskoj i njenim građanima u uslovima prirodne katastofe.

Mi iz donatorskih sredstava ne želimo niti jednu marku na štetu nekog drugog, ali insistiramo na realnoj procjeni štete kao modelu za raspodjelu sredstava", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila nadu da će međunarodna zajednica napokon biti fer prema građanima Srpske i poslati im poruku da oni nisu manje važni nego građani Federacije.

"Ono što je najvažnije je da je šteta ogromna, da je blizu dvije milijarde i da ću lično ići da razgovaram sa svim onim institucijama ili pojedincima koji mogu da pomognu da obezbijedimo sredstva za obnovu Srpske. Jasno je da to ne možemo sami. Ne može to ni Srpska, ni BiH, ni Srbija. Ali zakoni koje smo donijeli omogućavaju nam da i opštine povuku određena finansijska sredstva iz inostranstva za posebne projekte i pribavljanje novčanih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija i aktivno učešće u donatorskim konferencijama. I zato je donošenje tih zakona bilo veoma važno", naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li se može garantovati da u procesu raspodjele pomoći neće biti zloupotreba, s obzirom da se u Srpskoj često spominje korupcija i da je ona glavna tema posebno ovih dana zbog akcije "Pandora" koju provodi Sipa, Cvijanovićeva je rekla da je korupcija omiljena tema dijela opozicije.

"A kada ih pitam da mi u lice kažu šta je to što sam ja uradila kriminal i korupcija, oni ćute. Kada ih pozovem da nose sve što imaju o meni u Tužilaštvo, oni ćute. Dakle, korupcija je tema za medije, posebno je to dobra tema kada ne nudite niti jedno rješenje za konkretan problem. A ja vas sada pitam zašto se niko ne prijavljuje da radi u antikorupcijskom timu ispred medija i ispred akademske zajednice. Ovdje je riječ o jednom specifičnom stanju društva...", kaže Cvijanovićeva.

Na tvrdnju da, ipak, ne može negirati postojanje korupcije u Republici Srpskoj i BiH, Cvijanovićeva je rekla da joj to i nije namjera.

"Gdje sam ja to rekla? Ja se samo zalažem za institucionalnu borbu protiv korupcije uz sudstvo koje će kroz strukturalni dijalog dobiti i kontrolne mehanizme. Bez toga nema efikasne borbe protiv korupcije. Ono sto sam ja htjela da kažem jeste da se ja lično i ova vlada zalažemo da se sve ispita, ali bez selekcije i da svi koji su nešto uradili protiv zakona za to i odgovaraju, ali ne pred narodom, već pred sudovima i to u okviru nezavisnog, odgovornog i samostalnog pravosudnog sistema Republike Srpske", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se tako gradi država, a ne efektni medijski nastupi i pozivi na prijeke sudove. "Državu gradi stalna borba za jake institucije", istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o akciji "Pandora", Cvijanovićeva je rekla da ne zna ko su ljudi koji su uhapšeni, ali da je Vlada Srpske skretala pažnju i ukazivala da rast direktnih poreza ne prati i adekvatan rast indirektnog oporezivanja.

"Dugo se spekulisalo sa bogatstvom /nekadašnjeg direktora UIO BiH Kemala/ Čauševića, i ispostavlja se da su spekulacije izgleda bile istinite. Slično je i sa još jednim od uhapšenih u ovoj akciji Cvjetinovićem. Ostavićemo sudu da radi svoj posao, ali se postavlja pitanje šta se i ko je čekao da se uđe u ovaj postupak? Ja znam da nisam, a svako ko jeste je saučesnik i neka odgovara", rekla je Cvijanovićeva.

Što se tiče garancija da neće biti zloupotreba pri distribuciji jednokratne pomoći građanima i kasnije u periodu obnove, Cvijanovićeva je rekla da od policije traži da proces provjere prijave šteta i proces raspodjele pomoći bude ne samo ad hok akcija, već proces koji će trajati i nakon što se sve završi.

"Sve protivzakonite radnje koje bi neko mogao da preduzme u ovim procesima spadaju u domen krivične odgovornosti i sve ću uraditi da spriječim bogaćenje na narodnoj muci, kao i svaku drugu zloupotrebu. U tome imam i punu podršku predsjednika Republike Milorada Dodika i Vlade, a ubijeđena sam i od svih poštenih ljudi u Srpskoj. I to neće biti samo moj posao, posao policije i tužilaštva, već cijelog društva.

Kao što smo bili solidarni za vrijeme poplava sada moramo biti rigorozni prema onima koji će pokušati da zloupotrijebe ovu muku. Građani nam moraju pomoći da ih indentifikujemo i mi ćemo zato obezbijediti instrumente i svi zajedno ćemo kreirati klimu u kojoj će se korupcija tretirati kao krađa, krađa od naše djece, krađa od onih koji dolaze, krađa zajedničke nam budućnosti i svešćemo je na najmanju moguću mjeru. Nismo mi nepošten narod i to ćemo svi zajedno da dokažemo", poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta su planovi SNSD-a za predstojeće izbore i kako komentariše činjenicu da neke ankete pokazuju značajan rast njene popularnosti, Cvijanovićeva je rekla da je plan da pobijede na svim nivoima zajedno sa onima sa kojima već razgovaraju o koalicijama i o kandidatima.

"Treba nam novi mandat da nastavimo da gradimo Srpsku kao snažniju, bogatiju, ravnopravniju i samostalniju Republiku. Na ankete ne obraćam pažnju. Nemam ja za to vremena čak i kad bih imala ideju da se rukovodim tim podacima", istakla je Cvijanovićeva u intrevjuu Srni, naglasivši da se ona rukovodi idejom da izgradi modernu, priznatu i stabilnu Srpsku.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE