• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Žrtve s pravom nezadovoljne

Autori mondo.ba Autori Agencije

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas da su predstavnici udruženja žrtava rata iz Republike Srpske sa pravom bili kritični prema pravosuđu u BiH

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je danas da su predstavnici udruženja žrtava rata iz Republike Srpske sa pravom bili kritični prema pravosuđu u BiH, jer žele vidjeti da se ostvaruje veći napredak u predmetima ratnih zločina.

Bramerc je naveo da je danas u Banjaluci sa predstavnicima udruženja žrtava rata iz Srpske razgovarao i o krivičnom gonjenju u predmetima seksualnih zločina, ističući da se svi saglasili da se po tom pitanju mora i može više učiniti.

On je dodao da je razgovarano i o tome da se jedan broj počinilaca ratnog zločina nad Srbima ne nalazi u BiH, te o sporazumima sklopljenim između BiH, Hrvatske i Srbije da bi se obezbijedilo da predmeti mogu biti proslijeđeni sudovima u susjednim zemljama i procesuirani.

"Razgovarali smo o otvorenom pitanju nestalih lica, a pomenuta je brojka od 1.700 nestalih iz Srpske. Pitanje nestalih važno je za cijelu BiH i mi uvijek insistiramo na tome da se nastavi sa naporima u pronalaženju", kaže Bramerc.

Bramerc je naglasio da je za njega veoma važno da se kao međunarodni tužilac sastaje sa predstavnicima udruženja žrtava rata na svim stranama, i da kao tužilac odaje počast žrtvama na svim stranama.

On je rekao da se u Banjaluci sastao i sa predsjednikom Vrhovnog suda i glavnim tužiocem Republike Srpske.

"Ako želimo imati uspješnu nacionalnu strategiju za ratne zločine onda svoj posao mora odraditi ne samo sud na nivou BiH, već i entitetska sudstva", ocijenio je Bramerc.

On je napomenuo da podržava procesuiranje ratnih zločina u BiH, te rad nadležnih tužilaštava i sudova o tom pitanju na nivou BiH i entiteta.

Bramerc je naglasio da je najveća odgovornost za predmete ratnih zločina na Tužilaštvu i Sudu BiH, koji imaju podršku Haškog tužilaštva.

"Haški tribunal želi vidjeti da i političke strukture rade na tome da se ostvari napredak o ovom vrlo važnom pitanju", rekao je Bramerc novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima udruženja žrtava rata iz Srpske.

On je rekao da Haški tribunal ima bazu podataka koja broji više od devet miliona stranica u vezi sa sukobom u bivšoj Jugoslaviji, te da ohrabruju kolege iz pravosuđa da u svom radu više koriste tu bazu podataka.

Prema njegovim riječima, Haško tužilaštvo prati predmete ratnih zločina, koji su proslijeđeni na procesuiranje domaćem pravosuđu prije šest godina, i u nekim predmetima je ostvaren napredak, dok u nekima nije, o čemu je u novembarskom izvještaju obaviješten Savjet bezbjednosti UN.

"U maju dolazim ponovo u posjetu BiH, i to će biti prilika da vidim da li je bilo napretka u tim predmetima", istakao je Bramerc.

Kada je riječ o pomirenju u BiH, Bramerc ne smatra da su haške presude donijele pomirenje bilo gdje, jer uvijek postoji jedna strana koja je zadovoljna presudama, a druga nije.

"Pomirenje mora doći iz društva. Bez stvarnog procesa pomirenja i bez odgovornosti za zločine društvo ne može naprijed", zaključio je Bramerc.

Predstavnici Saveza logoraša, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske sastali su se u Banjaluci sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić uručio je glavnom tužiocu Haškog tribunala Srežu Bramercu 20 dokumentarnih filmova koji govore o stradanju Srba.

Dukić je novinarima u Banjaluci, nakon sastanka predstavnika udruženja žrtava rata iz Republike Srpske sa Bramercom, rekao da se jedan od filmova odnosi na događaje u vezi sa predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefikom DŽaferovićom, a govori o stradanju Srba na Ozrenu i o mudžahedinima.

Prema njegovim riječima, na tom dokumentarnom filmu jasno se vidi kada Alija Izetbegović sa svojim vojnim i političkim vrhom vrši smotru više od 12.000 mudžahedina.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić izjavila je da se predstavnici ovog udruženja više neće sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, ukoliko u maju od njega ne dobiju odgovore u vezi sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina počinjenih nad srpskim ženama u BiH.

Nakon sastanka u Banjaluci sa Bramercom, Rajilićeva je podsjetila da mu je prije pola godine tokom susreta u Sarajevu predala kopiju spiska od 397 ubijenih srpskih žena samo sa područja Sarajeva i Goražda koji je proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH, ali da još nema nikakvog odgovora po tom pitanju.

"Pitala sam Bramerca gdje je ovaj spisak, na šta mi je rekao da će mi odgovoriti do maja i zašto se odustalo od hapšenja zločinaca nad ženama kada imamo na stotine žena od kojih nikada nisu uzete ni izjave u Tužilaštvu BiH", istakla je Rajilićeva.

Ona je rekla da je neprihvatljivo da se na jednog uhapšenog Bošnjaka hapsi deset, a na jednog Hrvata pet i više Srba.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac rekao je da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH u pogledu traženja nestalih Srba, ekshumacijama i identifikacijama srpskih žrtava rata.

"Tužilaštvo i Sud BiH nisu ništa uradili na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i privođenju pravdi odgovornih za zločine", kaže Grabovac.

Govoreći o jutrošnjem hapšenju osam lica u Srbiji u vezi ratnih zločina u Srebrenici, Grabovac je rekao da poštuje sve žrtve, ali da ne može biti zadovoljan činjenicom da se samo Srbi hapse da bi zadovoljili nekakvu politiku prilikom ulaska u EU.

"Hrvatska nije trebala postati članica EU prije nego što je pohapsi počinioce zločina nad Srbima na prostoru Posavine i šire", zaključio je Grabovac.

Sa Bramercom su se danas u Banjaluci sastali predstavnici Saveza logoraša, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE