• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sabor odlučio: Dodik ponovo predsjednik SNSD-a

Autori mondo.ba Autori SRNA

Milorad Dodik danas je na Petom saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata ponovo izabran za predsjednika stranke.

Dodiku je funkcija predsjednika za naredne četiri godina jednoglasno potvrđena, javlja dopisnik Srne.

Za mjesto predsjednika SNSD-a Dodik nije imao protivkandidata.

Izborom članova Glavnog odbora, Nadzornog odbora i statutarne komisije završen je Peti

 Sabor Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Istočnom Sarajevu.

Izabrano je 320 članova Glavnog odbora koji će mandat obavljati u naredne četiri godine.

Prema Statutu, predsjednik Glavnog odbora je Milorad Dodik.

Članovi Glavnog odbora izabrani su jednoglasno kao i članovi Nadzornog odbora čiji je predsjednik Radmila Čičković.

Sabor je dao jednoglasnu podršku i izboru statutarne komisije.

Saboru SNSD-a prisustvovalo je 800 delegata, 750 iz 64 opštinska i gradska odbora Republike Srpske i 50 iz 14 opšptinskih odbora iz Federacije BiH.

Iako novinarima nije omogućeno direktno praćenje sabora, veliki broj medijskih kuća pratilo je događaj u Istočnom Sarajevu.

"Republika Srpska - Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost"

Na Saboru je usvojena i Deklaracija Petog sabora SNSD-a, koja nosi naziv "Republika Srpska - Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", u kojoj se navodi da je "Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH".

U Deklaraciji se predlaže da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši organ strane potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, treba da donese odluke o samostalnosti Srpske kao načinu ostvarivanja njenog ustavnopravnog položaja u Dejtonskoj BiH.

"Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na

 kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", navodi se u Deklaraciji.

Deklaracijom se, kako je ranije pojasnio predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, ne predviđa nikakvo odvajanje, ali ona označava krajnji cilj naroda u Republici Srpskoj i spremnost SNSD-a da predvodi narod na tom putu.

Deklaracija o antifašizmu

Zadatak SNSD-a je da ne dozvoli omalovažavanje i minimalizaciju antifašističke borbe srpskog naroda, kao ni političku reviziju i falsifikovanje istorije, ističe se u Deklaraciju o antifašizmu, koju su danas jednoglasno usvojili učesnici 5. Sabora SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

"SNSD će njegovati i afirmisati antifašističke vrijednosti i tekovine antifašističke borbe srpskog naroda u cijelom društvu, a posebno prenošenjem ovih vrijednosti na mlade generacije", navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se upozorava da takvi pokušaji dolaze od pojedinaca i grupa koji su sljedbenici snaga na gubitničkoj strani ili su otvoreno podržavale fašizam.

"Sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom i nacizmom, u regionu i širem međunarodnom okruženju javljaju se razni oblici neofašističkih, neonacionalističkih i drugih retrogradnih, davno poraženih ideologija i ekstremističkih, radikalnih i militantnih pokreta i organizacija. Pod maskom demokratskih sloboda, nastoje legalizovati svoje djelovanje u prerušenom političkom obliku", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se upozorava da "otrovna" ideologija ovih pokreta, kao i u davnoj prošlosti, kada stekne određeni politički uticaj, nanosi nepopravljivu štetu, prije svega njihovim vlastitim narodima i državama, kao i drugim narodima.

U Deklaraciji se navodi da je antifašizam najveća civilizacijska tekovina prošlog vijeka ali i ideal naše prošlosti, kao i zalog budućnosti, te da su vrijednosti savremene demokratije i antifašističke borbe ugrađene u temelje Republike Srpske, Ustav Srpske i institucionalno pravni i politički sistem.

"Pridružujemo se obilježavanju pobjede nad fašizmom 9. maja ove godine širom svijeta u Moskvi, Parizu i Briselu na Dan pobjede i Dan Evrope. U to ime, upućujemo naše poruke mira i izražavamo svoju solidarnost sa svim naprednim narodima i državama, kao i našu čvrstu privrženost antifašističkim i drugim demokratskim vrijednostima i tekovinama", kaže se, između ostalog, u Deklaraciji.

Podsjeća se da se na pobjedničkoj strani u okviru antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu našao srpski narod i drugi narodi bivše Jugoslavije, koji su u toj borbi izborili svoju slobodu, očuvali državnost, nacionalni i kulturni identitet, te civilizacijsku perspektivu.

Srpski narod dao je ogromne žrtve i veliki doprinos antifašističkoj borbi u toku Drugog svjetskog rata, na čijim vrijednostima je izgrađena savremena Evropa.

"Masovnim učešćem u narodno-oslobodilačkom partizanskom pokretu za vrijeme Drugog svjetskog rata Srbi su zadobili svoje mjesto na pobjedničkoj antifašistočkoj strani istorije. Taj trajni dokaz naše nacionalne i evropske političke savremenosti mi ne zaboravljamo", poruke su usvojene Deklaracije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE