• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki četvrti građanin podržava napade na novinare

Autor mondo.ba

Mediji više nisu ti kojim građani najviše vjeruju, pokazalo je istraživanje “Medijske slobode u BiH u 2017. godini – uporedni izvještaj 2009.- 2017.”, saopštila je Milkica Milojević, član Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

 Medijske slobode u BiH u 2017. godini – uporedni izvještaj 2009.- 2017 Izvor: MONDO/Žarko Marković
Izvor: MONDO/Žarko Marković

Istraživanje pokazuje i da gotovo 25 odsto ispitanika u RS opravdava napade na novinare.

"Dosad su uvijek novinari i mediji bili na prvom mjestu, a sada su vodeće po povjerenju građana vjerske zajednice", rekla je Milojević ističući da je 53 odsto anketiranih građana BiH izabralo medije kao one kojima najviše vjeruje, a gotovo 80 posto njih vjerske zajednice.

Ovo je, upozorila je, pad povjerenja građana u medije odnosu na prošlu godinu za više od 20 odsto.

"Upozoravajuće je i kakvo je ovo društvo kada se, uz dužno poštovanje, najviše povjerenja poklanja vjerskim zajednicama. Pomenuti podatak ne bi bio sporan po medije, društvo, ljudska prava i javni interes, da su ispred medija institucije. One i političari su na samom začenju liste. Institucijama, koje bi trebalo da budu odgovorne za naše živote vjeruje svega 13 posto građana", ukazala je Milojević na pres-konferenciji u Banjaluci.

Udruženje „BH novinari“ godišnje na svojoj liniji za pomoć novinarima evidentira oko 70 napada, ali to nisu svi napadi na zaposlene u medijima.

Na predstavljanju ovog istraživanja, koje su u povodu Međunarodnog dana slobode medija, organizovali „Friedrich -Ebert-Stiftung“ u BiH i Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banja Luka, Milojević je ukazala i na poraznu činjenicu da gotovo 25 odsto ispitanika u RS opravdava napade na novinare, pod određenim okolnostima.

"Ne kažemo da je naš rad izvan svakog vida diskusije, ali napad i kršenje prava novinara je nešto drugo", rekla je Milojević ističući da su već godinama osnovni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda političari i političke stranke.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE