Gosti će olizati i tanjir: Čokoladne mini tortice od samo pet sastojaka! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

Gosti će olizati i tanjir: Čokoladne mini tortice od samo pet sastojaka!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Čokoladni sos daje nevjerovatan ukus ovim vazdušastim torticama!

Izvor: Guliver/Getty Images/NoirChocolate

Ne računajući vodu, so i ulje, za ovaj ukusni desert potrebno vam je samo pet sastojaka! Spremaju se jednostavno, a goste ćete ostaviti bez riječi!

Sastojci:

Za koru:

¾ šolje šećera

Pola šolje vode

30 grama putera

Tri žumanca

Pola šolje brašna

1/3 šolje kakaa

Prstohvat soli

Tri bjelanca

Za čokoladni sos:

¼ šolje vode

Dvije kašike šećera

Dvije kašike kakaa

15 grama putera

Pola kašičice brašna

Za preliv:

Dva bjelanca

Dvije kašike šećera

Nekoliko listića nane (opciono)

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite šest manjih keramičkih posuda i podmažite ih uljem, zatim u njih rasporedite ukupno tri kašike šećera, a višak istresite.

Pomiješajte ¼ šolje i plus jednu kašiku šećera, pola šolje vode, 30 grama putera koji ste prethodno otopili i ohladili, i dodajte bjelanca. Dobro umutite da se sve sjedini.

Pomiješajte pola šolje brašna sa 1/3 šolje kakaa i solju, izmješajte, pa to dodajte prethodnoj mješavini i sve izmješajte.

U veću posudu stavite tri belanca i umutite ih mikserom da budu pjenasta, pa u to postepeno dodajte ¼ šolje šećera, po kašiku, muteći poslije svakog dodavanja.

Najprije dodajte oko četvtinu ove mješavine prethodnoj smjesi, pa promiješajte, a zatim dodajte i ostatak. Smjesu razdjelite na jednake delove u posude i pedite u rerni oko 20 minuta.

Ostavite da se ohlade, a zatim ih polako prevrnite na tanjiriće.

Da biste pripremili slatki sos, pomjšejate četvrtinu vode, dvije kašike šećera, dvije kašike kakaa, 15 grama putera i pola kašičice brašna u tiganju srednje veličine i stavite na vatru. Krčkajte oko dva minuta ili dok sos ne postane gust i pun mjehurića, ali konstantno miješajte. Sklonite sa vatre.

Zatim napravite preliv. Pomiješajte dva bjelanca sa dvije kašike šećera i kuvajte na pari stalno miješajući, oko dva minuta, da se šećer istopi. Zatim ovu mješavinu stavite u posudu srednje veličine, pa umutite mikserom da postane penasta, takođe oko dva minuta. Preko svake mini tortice stavite po kašiku i po čokoladnog sosa i po četvrtinu šolje preliva. Po želji ukrasite listićima nane i poslužite.


Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA