Čokoladni sos daje nevjerovatan ukus ovim vazdušastim torticama!
Ne računajući vodu, so i ulje, za ovaj ukusni desert potrebno vam je samo pet sastojaka! Spremaju se jednostavno, a goste ćete ostaviti bez riječi!
Sastojci:
Za koru:
¾ šolje šećera
Pola šolje vode
30 grama putera
Tri žumanca
Pola šolje brašna
1/3 šolje kakaa
Prstohvat soli
Tri bjelanca
Za čokoladni sos:
¼ šolje vode
Dvije kašike šećera
Dvije kašike kakaa
15 grama putera
Pola kašičice brašna
Za preliv:
Dva bjelanca
Dvije kašike šećera
Nekoliko listića nane (opciono)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite šest manjih keramičkih posuda i podmažite ih uljem, zatim u njih rasporedite ukupno tri kašike šećera, a višak istresite.
Pomiješajte ¼ šolje i plus jednu kašiku šećera, pola šolje vode, 30 grama putera koji ste prethodno otopili i ohladili, i dodajte bjelanca. Dobro umutite da se sve sjedini.
Pomiješajte pola šolje brašna sa 1/3 šolje kakaa i solju, izmješajte, pa to dodajte prethodnoj mješavini i sve izmješajte.
U veću posudu stavite tri belanca i umutite ih mikserom da budu pjenasta, pa u to postepeno dodajte ¼ šolje šećera, po kašiku, muteći poslije svakog dodavanja.
Najprije dodajte oko četvtinu ove mješavine prethodnoj smjesi, pa promiješajte, a zatim dodajte i ostatak. Smjesu razdjelite na jednake delove u posude i pedite u rerni oko 20 minuta.
Ostavite da se ohlade, a zatim ih polako prevrnite na tanjiriće.
Da biste pripremili slatki sos, pomjšejate četvrtinu vode, dvije kašike šećera, dvije kašike kakaa, 15 grama putera i pola kašičice brašna u tiganju srednje veličine i stavite na vatru. Krčkajte oko dva minuta ili dok sos ne postane gust i pun mjehurića, ali konstantno miješajte. Sklonite sa vatre.
Zatim napravite preliv. Pomiješajte dva bjelanca sa dvije kašike šećera i kuvajte na pari stalno miješajući, oko dva minuta, da se šećer istopi. Zatim ovu mješavinu stavite u posudu srednje veličine, pa umutite mikserom da postane penasta, takođe oko dva minuta. Preko svake mini tortice stavite po kašiku i po čokoladnog sosa i po četvrtinu šolje preliva. Po želji ukrasite listićima nane i poslužite.