• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi zakon o kinematografiji za tri mjeseca

Autor Siniša Stanić

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će institucije RS u naredna dva do tri mjeseca inicirati donošenje novog zakona o kinematografiji, koji bi na jesen trebalo da bude usvojen u Narodnoj skupštini Srpske.

 Republika Srpska, zakon o kinematografiji Izvor: Srna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će institucije RS u naredna dva do tri mjeseca inicirati donošenje novog zakona o kinematografiji, koji bi na jesen trebalo da bude usvojen u Narodnoj skupštini Srpske.

Dodik je rekao da se Srpska, osnivanjem Centra za razvoj i unapređenje kinematografije, sa pozicije institucionalnosti pojavljuje na nivou BiH, gdje će morati da se definiše odnos i u ovoj oblasti kako bi se interesi Republike Srpske i ovog centra mogli vidjeti, prepoznati i afirmisati na najbolji način.

Nakon sastanka u Banjaluci sa vršiocem dužnosti direktora Centra za razvoj i unapređenje kinematografije Republike Srpske Anje Ilić, Dodik je rekao novinarima da će Srpska obezbijediti neophodna sredstva za finansiranje ovog centra.

Možda će vas zanimati

"Ovo će nakon prvog rebalansa budžeta biti stalna budžetska stavka, tako da ćemo i na taj način razvijati sve moguće potencijale", istakao je Dodik.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske tu da pruži podršku ovom centru i da je važno da se svi ponovo ohrabre i učine pomak u ovoj oblasti koja do sada nije bila afirmisana u Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u toku izrada akata koji su važni za osnivanje ocog centra, te novog zakona o kinematografiji.

"Osnivanjem ovog centra, Republika Srpska ima jake kapacitete da jača svoj nacionalnin identitet kroz kinematografiju, jer je poznato koja je uloga filma i njegovog predstavljanja na međunarodnoj sceni", istakla je Trivićeva.

Vršilac dužnosti direktora Centra Anja Ilić rekla je da osnivanje ovog centra ima višestruki značaj za filmske radnike i umjetnike i čitavu Republiku Srpsku.

"Osnovna djelatnost filmskog Centra biće produciranje filmova u domaćoj proizvodnji", istakla je Ilićeva.

Režiser filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srpske i Dodiku na podršci i finansijskoj pomoći za ovaj film.

Antonijević je rekao da se kroz ovaj film vidjelo koliko je važno da se čuje i srpska strana priče i da to predstavlja jedan od najvažnijih zadataka za svaku nacionalnu kinematografiju.

On je čestitao na osnivanju filmskog Centra, jer je to, kako kaže, najvažniji preduslov da se kinematografija oformi kroz institucije da bi mogla da služi narodu i građanima Republike Srpske.

(Mondo, agencije)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop