• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba i koncert u čast Vladana Desnice u NUBRS

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Koncert "Muzika Ivana Galeba" u Muzeju RS biće održan u petak, 11. marta u 18 časova, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

 Koncert "Muzika Ivana Galeba" u NUBRS Izvor: NUBRS

Na koncertu će premijerno biti izvedene kamerne kompozicije književnika Vladana Desnice, na osnovu neobjavljenih i javnosti do sada nepoznatih muzičkih partitura pronađenih u piščevoj zaostavštini, a koje su dobijene na uvid ljubaznošću piščevih nasljednika.

Nastupaju Sara Ristić (sopran), Anđela Simić (mecosopran), Đorđe Petrović (tenor), Jana Čokić (violina) i Ružica Stamenković (klavir).

Prisutnima će se obratiti dr Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr Ivana Miladinović Prica, profesorka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dr Ksenija Škarić, unuka Vladana Desnice i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Posjetioci će istoga dana u NUBRS biti u prilici da pogledaju izložbu Vladan Desnica (1905–1967) autorke Olge Krasić Marjanović, koja je svoju originalnu postavku imala u Biblioteci grada Beograda 2005. godine povodom obilježavanja stogodišnjice piščevog rođenja.

Vladan Desnica (1905-1976) bio je istaknuti romanopisac, autor trideset četiri priče, jedne pjesničke zbirke, jedne drame, vrsni estetičar koji se bavio i teorijom filma, bio je i veliki poklonik muzike. Školovao je glas i svirao violinu, kao i glavni junak u njegovom čuvenom romanu "Proljeće Ivana Galeba".

Međutim, malo je poznato da se Desnica okušao i u komponovanju. Neobjavljene i javnosti nepoznate muzičke partiture, pronađene u piščevoj zaostavštini, ljubaznošću njegovih nasljednika sada su stigle i do koncertne scene.

U svojim solo-pjesmama, kompozicijama za violinu i klavir Desnica se otkriva kao romantičar rafiniranog senzibiliteta, osetljiv na impulse zapadnoevropske muzičke tradicije i snagu folklornog idioma.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop