• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej savremene umjetnosti RS dobio nagradu za uspješnu rekonstrukciju objekta (VIDEO/FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske dobitnik je prestižne arhitektonske nagrade na 45. Salonu arhitekture u Beogradu za oblast enterijera u novom rekonstruisanom prostoru zgrade ove ustanove u Banjaluci.

 Nagrada za Muzej savremene umjetnosti RS Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković izjavila je Srni da se nagrada predstavlja veliku motivaciju za nastavak adaptacije da objedini sve unutrašnje prostore naše zgrade.

"Time će biti omogućena kompletna vidljivost cijelom projektu, koji daje nove sadržaje i funkcionalnije korištenje objekta, a predstavlja našu viziju transformacije zgrade kao multifunkcionalnog prostora za savremenu umjetnost", istakla je Vujkovićeva.

Vujkovićeva je rekla da je velika čast što je autorski tim, koji čine arhitekti Milica Lopičić i Pavle Stamenović, nagrađen od beogradskog Salona arhitekture - najrelevantnije smotre iz oblasti arhitekture u Srbiji.

Salon je održan u organizaciji Muzeja primijenjene umjetnosti u Beogradu, gdje se okupilo više od 60 odabranih radova iz nekoliko profesionalnih kategorija.

Stamenović je naveo da je, imajući u vidu veličinu prostora o kojima je riječ, rekonstrukcija zdanja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske predstavljala izuzetno složen zadatak koji se realizuje u fazama, postepeno.

"Projekat ovakve kompleksnosti zahtevao je sluh i pažnju svih aktera uključenih u proces rekonstrukcije. Tome mnogo doprinosi posvećenost menadžmenta Muzeja, ali i ukazano poverenje, posebno od direktora Sarite Vujković, koja je bila spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima koje nosi ovako složen projekat", rekao je Stamenović, koji je i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Salon arhitekture je najznačajnija izložba arhitektonskog stvaralaštva u Srbiji, a ovogodišnja postavka ove reprezentativne manifestacije okupila je više od 60 odabranih radova iz nekoliko profesionalnih kategorija.

Nagrađeni projekat novog enterijera Muzeja podrazumijevao je adaptaciju potkrovnih prostorija namijenjenih za prvu javnu specijalizovanu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i naučnoistraživački centar za proučavanje savremene umjetnosti.

Kroz ovaj projekat omogućeno je da se oformi nova naučnoistraživačka baza Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja je povezana sa Univerzitetom u Banjaluci, i da se dobije inovativni prostor koji daje nove mogućnosti za korištenje reprezentativne zgrade Muzeja i njegovih kapaciteta.

(Srna/Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop